| Megtekintve: 17 550

Balantiocheilos melanopterus – Cápamárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Balantiocheilos melanopterus

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

30-35 cm

°C

22-28 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-18 Nk

HELYIGÉNY

450 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső

ÉLETTARTAM (év)

5-10 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

veszélyeztetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Ezüstös testű, „cápa” alakú hal, jól látható pikkelyekkel. Háromszögletű hátúszója felálló és mint a farok-, a farok alatti és a hasúszó, széles, fekete sávval szegélyezett.

Tartása és tenyésztése

Nagyon mozgékony hal, képes kiugorni a fedetlen akváriumból, remek ugró, és gyakran ugrál! Mindenféleképpen fedjük medencéjét.

Érdemes kisebb csapatot gondozni belőle, de magányosan is gondozható. Csak nagy akváriumokban tartható. Amúgy békés, és még a kisebb halakat sem bántja. Vegyes társas medencében is kitűnő faj, feltéve ha van elé helye. Társítani legcélszerűbb más hasonló pontyfélékkel, díszmárnákkal, malabári dániókkal és különböző talajlakókkal, mind például Botiák, algázók, stb. Pontylazacok, békésebb sügérek, kalászhalak is egyaránt képezhetik társaságát. Ha csapatban tartjuk értelem szerűen a minimálisan 450 liternek megjelölt tartómedence kicsi lesz nekik, mivel együtt még mozgékonyabbak.

Mindenképpen hosszú kiúszóteret igényel, ahol megiramodhat és kiélvezheti a tág helyet, ahol hosszan tud úszni. Amúgy általánosságban nyugodtabb halnak minősül, nem dániómódra úszkál folyamatosan fel s alá.

Nem túlságosan igényes, kezdők számára is teljességgel megfelelő faj. Átlagos vízszűrés mellett (ami egyértelműen külső filter ekkora medenceéretnél) jól gondozható, nem olyan igényes az öreg vízre sem. A hőmérséklet-változásokat is tág határokon belül elviseli. A növényeket általában nem bántja, a talajt sem túrja szét. Néha előszeretettel „kóstol bele” viszont az aljzatba (célszerű sódert betölteni), mivel pontyféle létére így is próbál táplálékhoz jutni.

Fontos a növényi kiegészítő táplálék, előszeretettel fogyaszt forrázott zöldséget, például uborkát, cukkínit! Emellett nagy kedvencei a különböző férgek, fagyasztott és élő eledelek is. Változatosan etethetjük, mivel mérete miatt is sokmindent elfogyaszt. A vörös szúnyoglárvát, tubifexet, artémiát, grindálférget nagyon kedveli, de korosabb, méretesebb példányoknak vagdalt földigilisztát, lisztkukacot, garnélát, főtt húsdarabokat, ivadékhalakat is adhatunk, bár utóbbiakat nem is mindig eszik meg. Természetesen a száraz eledeleket is fogyasztja. Evés közben cuppogó, csattogó hangokat hallat a víz felszínén.

Akváriumi körülmények között még nem sikerült tenyészteni, halfarmokon hormoninjekciók hatására viszont óriási tételekben „állítják elő” a kereskedelem számára, hiszen manapság mondhatni ‘kommersz’ hallá vált, a legtöbb üzletben találkozhatunk velük.

Sajnos vadonbéli élőhelyén már igencsak megritkult, az IUCN felmérései szerint veszélyeztetett faj, viszont azzal, hogy nagy mennyiségben mesterségesen tenyésztik, biztosítottnak látszik a faj jövője.

Kedveltsége ellenére fontos, hogy felelőtlenül ne vásároljuk, csak ha kellő helyet tudunk számukra biztosítani. Bár ami igaz, az igaz, sokkal jobb választás, mintha Pangasius cápaharcsát akarnánk tartani…

Elterjedési területe - térkép (map)

Balantiocheilos melanopterus - Cápamárna elterjedési területe (Map)

Borneó, Szumátra és Thaiföld patakjai.

Egyéb elnevezések

Feketeúszójú sziámiponty.

syn: Barbus melanopterus, Puntius melanopterus

Eng: Tricolor sharkminnow, Bala shark, Bala sharkminnow, Silver shark, Tricolor shark

Egyéb: Parmička žlutoocasá, Bali-hajbarbe, Balihaj, Gul Hajbarbe, Haibarbe, Haibarbi, Trey kiet srang, Pa pit, Batang buro, Hangus, Ketutung, Tutung, Silverhaj, Cá hoc tro

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-29 08:06

Katalógus ID:

No. 3947


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük