| Megtekintve: 7 168

Barbodes dunckeri – Bohócmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Barbodes dunckeri

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

15 cm

°C

24-28 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

250 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Alapszíne aranyló barnásrózsaszín, a hason ezüstös árnyalattal. Oldalán néhány egyenletes eloszlású sötét folt van. A nőstények teste teltebb. 2 pár bajuszszála van. D 12, A 8.

Tartása és tenyésztése

Mozgékony hal, lágy vizet kíván, bár csapvízben is elvan. Könnyen szaporodik nagy medencében, sűrű növények között.

Tartásához a méretének megfelelő nagy tartályra van szükség, melyben sok helye van az úszáshoz. Aktívan úszó faj, szeret nekiiramodni, ezért nemcsak hogy nagy, hanem hosszú akvárium is szükséges. Tartáshoz 24-25, a tenyésztéshez 28 C° közeli hőmérséklet a megfelelő. 22 C°-os vízben már láthatóan rosszul érzi magát. Öreg vízben betegségekre hajlamos. Ajánlatos ezért a gyakori részleges vízcsere, a nitrátos vizet sem kedveli. Nagy akváriumát mindenféleképpen külső filtrálással lássuk el. Nyugodtan keltsünk áramlást, mivel kedveli a vízmozgást, amiben kedvére tud mozogni. A puhább levelű növényeket megrágcsálhatja.

Mindenképp csapatban kell tartani, ami legalább 6 egyedet feltételez. Ha nem csapatban tartjuk őket, félénkké vállnak! Társítása is könnyű, hiszen békés faj minden olyan hallal, ami nem nagyon kicsi. Az apró termetű fajokat kerüljük, eleinte amíg kisebb, békés velük, viszont amikor megnőtt, nem célszerű apró lazacokat, törperazbórákat hozni mellé. Biotóp-megfelelő módon robosztus márnákkal, dániókkal, razbórákkal társíthatjuk, talajlakó gyanánt pedig néhány fonálalgázó, garra vagy díszcsík érkezhet. A gurámiféléket mellőzzük, zavarhatják márnáink őket. Vegyes társas medencében nagyobb lazacok (pl.: nyúllazac, kongólazac), békésebb sügérek (pl.: meggyhasú sügér), xifók, mollik, vagy éppen színpompás kalászhalak lehetnek társai, míg az aljzaton páncélosharcsák csapata dolgozik.

Mindenevő; szívesen fogadja a szárított eledeleket, de mohón veti rá magát mindenféle-forma élő és fagyasztott tápra egyaránt. Zöld növényi kiegészítést is adjunk nekik, hogy megkíméljék medencénk növényállományát, bár nem jellemző rájuk, hogy az erősebb levelű növényeket egyáltalán képesek legyenek bántani. Mohón táplálkoznak, sokat esznek!

Már a 10 cm hosszú állat ivarérett. Érdekes, hogy az ivarérett nőstények gyakran hímek módjára viselkednek. A kergetődzést a nőstény kezdi, majd a hím folytatja. Ikráikat árnyékos helyre, növények közé rakják. Az ivadékok érzékenyek a hőmérséklet ingadozására. Ajánlatos ezért a hőmérsékletet állandóan 27 C°-on tartani. A kifejlett állatok számára javasolt vízváltás az ivadékokra is érvényes, mihelyt elérik a 2 cm-es hosszúságot. Az ivadékok gyors növésűek ugyan, de figyelembe véve az elérendő nagyságot, csak két év múlva válnak szaporodóképessé. Ívatásuk lehetőleg lágy és enyhén savas vízben, ikrarács fölött történjék. A kishalak amint pár napja már a mikroszkópikus eleséget fogyasztják, remekül nevelhetőek walter- és banánférgen, frissen kelt artémián, rotatórián. Tágas hely szükséges a bohócmárna-csapat felneveléséhez.

Nagy díszakváriumok feltűnő lakója lehet, kitűnő választás nagyobb méretű társas medencékbe, biotópokba egyaránt (akár nyilvános medencékbe is, pl.: iskolákba)!

Elterjedési területe - térkép (map)

Bohócmárna - Barbodes dunckeri elterjedési területe (distribution map)

Malajzia, Szingapúr, Borneó és Szumátra teszi ki elterjedési területét.

Egyéb elnevezések

syn: Puntius dunckeri, Barbus dunckeri.

Eng: Clown barb, Bigspot barb.

Egyéb köznevei: Parmička Everettova, Klovnbarbe, Ilveilijäbarbi, Clownbarbe, Everetts Barbe, Berbaju, Telotong, Brzanka everetta, Puntius-kloun, Clownbarb.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-08-01 02:08

Katalógus ID:

No. 3976


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük