| Megtekintve: 4 183

Barbodes kuchingensis – Hamiscsíkos díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Barbodes kuchingensis

CSALÁD

Cyprnidae

MÉRET

10-12 cm

°C

22-27 °C

°pH

6-6,5 pH

°Nk

4-15 Nk

HELYIGÉNY

180 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Formájában és testméretében a többi díszmárnához hasonlít, alapszíne narancsos, akárcsak úszói és kopoltyúfedője. Nevét az oldalán látható érdekes pontsorokról kapta, melyek optikailag sávokká állnak össze, legjellegzetesebb az oldalvonali pontsor, mely a fej felöl indulva 3 ponttal később a has felső részére esik le, majd 8 pöttyel később visszatér az oldalvonalhoz (miközben egy függőleges csík a felénél metszi, és így egy kereszt forma alakul ki), hogy a farokúszó tövénél érjen véget. Két igazibb, függőleges csíkot láthatunk a kopoltyú mögött és a hátúszó tövétől kiindulva, és egy függőleges pontsort a faroknyél közepén. Szemén nem halad át a jellegzetes díszmárna csík. A felnőtt hímek kopoltyúfedője erős narancsszínű, úszói füstös árnyalatúak.

Tartása és tenyésztése

Élőhelyén tiszta vizű medencékben és alacsonyabb dombok erdei vízfolyásaiban él, rendszerint homokos vagy kavicsos mederben. A folyóba hulló levelek sárgásra színezhetik a vizet.

Elég kiúszótér esetén gondozhatunk ilyen halakat, de rajban tartsuk őket. 6 egyedet célszerű legalább vásárolni. A háttérben növényesítsünk, több helyen ültethetünk vízinövényeket, melyek búvóhelynek megfelelnek, de hagyjuk meg a kiúszás lehetőségét is a halaknak. Kövekkel, ágakkal remekül dekorálhatunk.

Kitűnő faj egy délkelet-ázsiai biotóp medencébe, de vegyes társas akváriumokban is gondozható. Békés hal, csapat hiányában félénkké válik. Társíthatjuk különböző dániókkal, razbórákkal, díszcsíkokkal, közepesebb gurámifajokkal, míg társas medencében rengeteg közepesebb termetű hallal megfér. Egy, a délkelet-ázsiai (kitüntetett figyelemmel Borneóra) vizeket bemutató nyilvános medence remek halai lehetnek.

Vízigényeit tekintve nem túl kemény csapvízben is gondozható, viszont a lágy és enyhén savas víz a legtökéletesebb hozzá. Égertobozzal, Tebang-levéllel remekül kezelhetjük vizét, hálás lesz érte.

Etetését tekintve legjobb élő és fagyasztott tápokon tartani, viszont a szárazeledeleket is elfogadja, ha hozzájuk szokott. Kevés növényi táplálékra is szüksége van, mert a leggyengébb levelűeket megcsipkedheti.

Sajnos akváriumi tenyésztése nem jellemző, akárcsak tartása sem, erről biztos források nem igazán állnak rendelkezésre. A legtöbb rokon márnához hasonlóan szabadon ívó, ikrarács használata javasolt, mert ikrafaló. Célszerű lágy, semleges közeli (enyhén savas), esetleg égertobozzal kezelt vízbe kitenni őket ívni. Általános szabály, hogy ikrázás előtt jó formába kell hozni a szülőket élő eledelekkel. A szaporodás után távolítsuk el őket, a kicsiket mikroszkópikus eledellel indíthatjuk elúszásuk után, majd frissen kelt artémiával nevelhetőek.

Sajnos csak nagyon ritkán lehet őket beszerezni. Eléggé hasonlítanak a farkszalagos díszmárnához, különösen annak egy speciális változatához, de az jóval gyakoribb náluk. A valódi everett-márna is néha megtévesztően hasonlíthat rá.

Elterjedési területe - térkép (map)

Barbodes kuchingensis - Hamiscsíkos díszmárna elterjedési területe (Map)

Indonézia, Borneó szigete, a Kapuas-medence, Kuching város környéke, Sarawak területei az élőhelye, a Kapuas-folyórendszer és a Danau Sentarum tórendszer vizeiben elterjedt.

Egyéb elnevezések

Kuching díszmárna.

syn.: Puntius kuchingensis

Eng.: False spanner barb

Egyéb: Bangas, Parmička saravacká

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Borneó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-29 08:06

Katalógus ID:

No. 3980


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük