| Megtekintve: 14 786

Boraras brigittae – Zöldsávos törperazbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Boraras brigittae

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

2-2,5 cm

°C

25-28 °C

°pH

5,0-7,0 pH

°Nk

2-10 Nk

HELYIGÉNY

30 liter

VISELKEDÉS

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK

ragadozó (apró vízi élőlényekre)

HOL TARTÓZKODIK?

középső- és felsőszint

ÉLETTARTAM (év)

kb.4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Karcsú, áramvonalas testét méretéhez képest nagy pikkelyek borítják. Az egyik legszebben színezett díszhal: jellemző színe a ragyogó narancs-vörös szín, mely egész testén változó intenzitással jelenik meg. Oldalain sötétebb zöldes árnyalatú sávokat és foltokat figyelhetünk meg, melyek közül a legfeltűnőbb a közvetlenül a fej mögött látható szem alakú sáv, melyet a jobb művészi hatás elérése végett egy másik, narancs-vörös színű sáv keretez, mely folytatódik a farok felé, hogy a faroknyélen egy újabb narancsszínű foltot alkosson. Úszói átlátszóak, némi füstös árnyalattal, intenzív narancs pöttyökkel, melyek a faroklapáton fecskefarkszerűen rendeződnek el. Szemgyűrűi alsó része ezüstösen csillogóak.

A nőstények vonalai kissé teltebbek és a hímeknél valamivel nagyobb termetűek, valamint faroklapátjuk is lekerekítettebb. A hímek pálcikaszerűbbek és karcsúbbak és a farokúszójuk tövén kis fehér folt található.

Tartása és tenyésztése

Őserdei otthonukban a vizet barnára, feketére festik a sok lehullott szerves anyag (fákról behullott levelek, gallyak és ágak) bomlása miatt kibocsátott tanninok és más vegyi anyagok. Ilyen környezetben jellemzően nagyon lágy (keménység elhanyagolható), savas (pH nagyon alacsony, kb. 4,0) a víz és minimális a természetes megvilágítás, mert az erdő lombkoronája a nem túl széles patakok és tavacskák fölött összezáródik. Délkelet-Ázsia nagy részén ezek az értékes élőhelyek megmaradása nagy veszélybe került a gumi- és pálmaolaj-ültetvények terjedése és egyéb emberi tevékenységek miatt.

Halunk rendkívül békés habitusú rajhal, de kis termete miatt csak hasonló nagyságú halakkal tartsuk együtt őket. Célszerű 6-8 példányt megvásárolni belőlük, mert így kevésbé lesznek félénkek. Akváriumuk célszerű méretei: 45X25X25 cm (30 liter), melyet sűrűn ültessünk be kis fényigényű növényekkel (Microsorum pteropus, Taxiphyllum barbieri vagy Cryptocoryne fajok), mert ez a kis törperazbóra faj csak félhomályban érzi jól magát. Úszónövények betelepítésével, elsüllyedt ágak és gyökerek behelyezésével még tovább fokozhatjuk jó közérzetüket. Altalajnak megfelelő a homok, melyre szórhatunk bükk, tölgy, éger vagy Terminalia cattapa mandulafa leveleket, melyek bomlásában szerepet játszó baktériumok és szervezetek értékes másodlagos táplálékforrásai lehetnek az ivadék korú halaknak. Ezenkívül kis zsákban vagy szűrőben akasszunk be akváriumi célra gyártott tőzeget vagy szórjunk a vízbe tőzeg rostokat, melyek majd később lesüllyednek. A víz szűrését közepes mértékűre, és ne túl nagy áramlásúra állítsuk be. Természetesen a részleges vízcseréket tartsuk meg, mivel kis akváriumban törékenyebb a biológiai egyensúly.

Mint a többi Boraras faj a brigittei is mikro-ragadozó, táplálékát a természetben kis rovarok, férgek, rákok és más zooplankton jellegű élőlények alkotják. Akváriumban elfogadja a számára megfelelő méretű száraz élelmet, de nem szabad kizárólag ezzel etetni. A napi kis méretű élő vagy fagyasztott planktonszervezetek, úgymint Daphnia, Artemia, és emellett jó minőségű pehely és granulátum eledelek etetésével érhetjük el, hogy legszebb színeikben pompázzanak valamint szaporodásra való készségük is erősebb legyen.

Tenyésztéséhez szükségünk lesz egy kb 12 literes, 30X20X20 cm-es méretű akváriumra, melyet igen lágy (1-5°Nk), 27-28 °C-os, tőzegen átszűrt 5,0-6,5 pH-jú vízzel töltünk fel. Ültessük be sűrűn növényzettel, pl. Cryptocoryne, vagy Ludwigia fajokkal, és a világítást tartsuk minimumon. Ide helyezzük át a láthatóan jó erőben lévő tenyészpárt, akik általában már másnap reggel felragasztják kb. 40-50 ikrájukat egy levél fonákjára. A lárvák 48 óra múlva kelnek ki, és további egy nap múlva úsznak el. A legfinomabb élőeleséggel (papucsállatkákkal) vagy mesterséges poreleséggel etethetjük őket. Helyezzünk át a tartóakváriumból rothadó növényi részeket, nyálkát, mert úgy tűnik ez jó hatással van az ivadékra. Körülbelül 1 hét múlva már Artemia naupliuszait is meg tudják enni. Mivel az ivadékok száma nem túl magas vízcserét nem kell végeznünk kb. 4 hétig.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Ázsia: Borneó déli-délnyugati részei, Indonézia. Előfordulási helyei feketevizű patakok és medencék valamint az ezekhez kapcsolódó őserdei tőzeg lápok, mocsarak.

Egyéb elnevezések

Moszkító törperazbóra;

syn: Rasbora brigittae, Rasbora urophthalma brigittae.

Eng: Mosquito Rasbora, Chilli Rasbora, Brigitte Rasbora, Micro Rasbora Brigitte, Dwarf Redfin Rasbora.

Egyéb köznevei: Rasbora Brigittina, Rasbora červená, Razborka bornejská, Hehkurasbora, Moskitorasbora, Schwanzfleckenbärbling.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indonézia
Borneó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz színezete: fekete
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-02-03

Frissítve:

2014-06-15 03:06

Katalógus ID:

No. 4336


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük