| Megtekintve: 8 528

Boraras maculatus – Törperazbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Boraras maculatus

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

2,5 cm

°C

24-26 °C

°pH

5,0-6,0 pH

°Nk

4-10 Nk

HELYIGÉNY

40 liter

VISELKEDÉS

békés rajhal

TÁPLÁLÉK

mikro-ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső

ÉLETTARTAM (év)

kb.4-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A törperazbóra testalakja nem hasonlít a többi razbóráéra; faroknyele nagyon megnyúlt és elvékonyodott. A testoldal foltjainak elhelyezkedése némileg hasonlít az előző fajéra. A törperazbóra úszói vöröses árnyalatúak; a hátúszó elülső sugarai feketék és rózsaszínűek. A hímek hasvonala egyenes.

Tartása és tenyésztése

Kisméretű akvárium megfelelő számára, apró halak társaságában. Kedvelt nanohalak, már viszonylag kevés tapasztalat után is sikereket érhetünk el tartásában. Ha betartjuk a részleges vízcseréket, lágy és savas vízben, esetleg tőzegen átszűrve, vagy égertobozokkal kezelve, hosszasan élvezhetjük razbóráink társaságát. Sötét talajt és viszonylag dús növényzetet használjunk, biztonságérzetük és a környezet élethűbb kialakításának céljából Tebang-leveleket is szórhatunk a medence aljára. Etetésére apró élő eleségek a legjobbak, de száraz tápokkal is kiegészíthetjük.

Tenyésztéséről valamint további tartási érdekességekről az alábbi cikkből bővebben tájékozódhatunk:

Anno…

ZSILINSZKY SÁNDOR

A TÖRPE RAZBÓRA

[Rasbora maculata (DUNCKER 1904)]

SIKERES TENYÉSZTÉSÉRŐL (AKVÁRIUM ÉS TERRÁRIUM, 1959/4. szám)

Emberi tulajdonság, hogy örömünk akkor teljes, ha abban mások is osztoznak, vagy másnak is örömet szerzünk vele. Ez a gondolat vezérel mindig, valahányszor egy új — nálunk idáig még nem tenyésztett, közkézre nem került — hal tenyésztéséről számolhatok be akvaristáink széles táborának.

Ez év februárjában — mikor kint még mindent hó takart — hosszas várakozás után örömmel kaptam meg egy ajándék küldeményt a Tropicarium Frankfurt am Main cégtől a legnagyobb rendben. A többféle új hal között — melyek tenyésztéséről a későbbi számokban szeretnék beszámolni — volt 10 db szép, tűzvörös és kék pettyekkel tarkított törpe razbóra (Rasbora maculata) is. Mint az már szokásom, érkezésüket megelőzően hosszas tanulmányozás után, mérlegelve szerény lehetőségeimet, készítettem el a jövevények új medencéjét. Ez az első mozzanat — tapasztalatom szerint — a legfontosabb mind a megőrzés, mind pedig a tenyésztésre nevelés szempontjából. A hosszú út alatt kimerült állatok kedvező feltételek mellett gyorsan kiheverik fáradtságukat, elcsigázottságukat, míg ellenkező esetben a létfenntartást, annak biztosítását, mint azt dr. W. Ladiges is írja, az ivarsejtek leépítésével kezdik és ezt már regenerálni gyakran nem képesek. Ez az oka sok új hal sikertelen tenyésztési kísérletének.

Az elkészített 40 literes medencébe, melyet Cryptocoryneákkal telepítettem be, helyeztem el a szóban forgó törpe razbórák mellett a smaragzöld neonhal (Hyphessobrycon castello), a vörösorrú pontylazac (Hemigrammus rhodostomus) és a fecskendező pontylazac (Copeina arnoldi) szép 6-6 fiatal példányát. A lágy 4 DH°-ú és tőzeggel 5 pH-ra beállított víz, melyet 25 C°-on tartottam, szemmel láthatóan tetszett nekik. Néhány órás ismerkedés után vidáman fogyasztották a vagdalt Tubifexet, majd a Cyclopszot is. Alig telt el 1 —2 hét, és a kis R. maculatá-k már vidám játékkal jelezték tenyészérettségüket. Meglepetést ez nem jelentett számomra, mert tudtam külföldi szakkönyvekből, hogy 10 hetes korukban elérik az ivarérett kort és megkezdődhet továbbszaporításuk.

Tenyésztésükhöz bizonyos tapasztalatot nyújtott egyik legközelebbi rokonának, a R. urophthalmá-nak dr. Marton Szilárd barátom és általam történt sikeres tenyésztése. Így medencéjüket a következő módon rendeztem be: a parányi, 1,5-2 cm-es testükhöz aránylag nagy 28 X 20 cm alapterületű színüveg medencét áztatott és kifőzött tőzeggel alapoztam, melynek finom szálai között a lehulló, aránylag igen nagyszemű és kevés ikra védelmet találhat a szülők kannibalizmusa elől. A feltöltött kristálytiszta víz 3 DH°-ot és a 6,5 pH-t sohasem lépte túl, a vízoszlop pedig 15 cm-nél nem volt magasabb. Valódi vízinövények helyett vagy műnövényt, vagy kifőzött és fertőtlenített fűzgyökeret — ami még jobb — használtam. Az esetek nagy részében 2 párt helyeztem ki egy medencébe és ezek le is ívtak. De ne vágjunk a dolgok elé. A 28 C°-ra felemelt hőmérsékleten az állatok a 3-4. napon kezdik el szerelmi játékukat. A hím heves udvarlással a sűrű fűzgyökér közé csalogatja párját, és rövidesen már peregnek is az első ikraszemek. A félig árnyékolt medencében az ívás rendszerint a késő délelőtti órákban kezdődik el és 1-2 óra alatt véget is ér. Az ívás végét a nőstények beesettebb hasa és az állatok elbújása jelzi. Ikrát mindig csak pár szemet láttam, mert a tőzeg között húzódnak meg. Az öregek eltávolítása után, a hőmérséklettől függően 30-36 óra alatt kelnek ki a kicsinyek és 4 nap múlva úsznak el. A szakközlemények szerint 50 ivadékból álló család már igen szép eredmény, mely számot megközelíteni igen, de túllépni még nem sikerült. A kiúszott halacskák vidáman vadászgatnak az apró Cyclopsz-naupliákra. Két hetes korukban jelentkezik az első kis kék pont oldalukon. Mint már jeleztem 10 hetes korukban érik el szüleik nagyságát, s ekkor indulhat a játék előlről, nagy élménnyel gazdagítva boldog tulajdonosukat.

Elterjedési területe - térkép (map)

Boraras maculatus - Törperazbóra elterjedési területe (Map)

Patakok, folyók Szumátrán, Malajziában, Tahiföldön, Indonéziában és Szingapúrban.

Egyéb elnevezések

syn: Rasbora maculata, Boraras maculata .

Eng: Dwarf, Dwarf rasbora, Dwarf-spotted rasbora, Pygmy rasbora, Spotted rasbora.

Egyéb köznevei: Rasbora trpasličí, Razborka trpasličí, Kääpiörasbora, Zwergbärbling, Rasbora plamista.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Indonézia
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-15 03:06

Katalógus ID:

No. 3942


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük