| Megtekintve: 5 121

Boraras micros – Háromfoltos törperazbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Boraras micros

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

1 cm

°C

24-28 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-10 Nk

HELYIGÉNY

30 liter

VISELKEDÉS

rajhal

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső

ÉLETTARTAM (év)

2-3 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A legkisebb törperazbórafaj! Testének alapszíne pirosasbarna, gyakran csak gyenge, enyhén pirosas barna az alapszíne. Három pici fekete pötty helyezkedik el testén, egy a test közepén, egy a farktőben egy pedig a fark alatti úszó tövénél.

Tartása és tenyésztése

Az egyik létező legkisebb akváriumi díszhal. Egy 30 literes medencében egy 6-10 egyedes társaság remekül megfér néhány törpe páncélosharcsa, otocinclus társaságában, esetleg egy endler-guppi párral osztozva a vizeken. Szigorúan rajban tartandó, és csak hasonló méretű nano halakkal társítható, hisz a legtöbb nagyobb hal szívesen fogyasztja el. Egyes elevenszülők (pl. Ameca splendens) akár kifejlett törperazbóra méretű ivadékokat is szülhetnek, ebből is látszik apró mivolta. Egy egyszerű szivacsszűrő elég neki, vigyázzunk, nehogy a motoros szűrő beszippantsa. Sűrű, dús növényzet legyen medencéjébe telepítve, biztonságérzetének növelése céljából is! Vizüket kezelhetjük égertobozzal, Tebang-levéllel akár, jótékony hatással lesz rá. Ha így a vizet egy picit sötétítjük, és sötét tónusú az aljzat, akkor jó eséllyel bátrabbak lesznek és színeiket jobban mutatják majd. Etetése olyankor lehet problémás, amikor az általános lemezes tápok mérete nagynak bizonyul neki. Vagy be kell szerezni ivadékhalaknak szánt eleséget, vagy gazdaságosabb megoldás, ha magunk törjük össze, morzsoljuk be neki az általános tápokat. Ezen felül célszerű élő eleséget is adni neki, de vigyázzunk, nehogy megfulladjanak, kisebb fajokkal próbálkozzunk. Remekül megfelel a Dapnia, Cyclops, Artemia, walterféreg, banánféreg, valamint kisebb, vékonyabb grindálokat is kaphatnak.

Az élő eleséges etetés leginkább a tenyésztés előtti 1-2 héten fontos, hogy jó kondícióba kerüljenek. Kis medencébe párban vagy csapatban tegyük ki, amit lágy és savas vízzel töltöttünk fel, valamint jávai mohával alaposan kibéleltünk. Az ikráikat a növénybe helyezik. Ikrarablók, de a rablás nem olyan mértékű, mint például a díszmárnáknál, ettől függetlenül az ívás után a szülőket célszerű kiemelni. Valamennyit várhatunk, ha a csapat egyes tagjainak ívás elhúzódna, ha sok mohát teszünk akváriumukba, akkor a peték is jobban el tudnak rejtőzni benne. Egy kis szivacsszűrőt helyezhetünk be bátran. A kishalak elúszás után etethetőek, folyékony ivadéktápokkal, papucsállatkával indíthatjuk őket, nagyon aprók. Később, na már nőttek valamennyit, átválthatunk walter- és banánféreg, valamint frissen keltetett Artemia etetésére. Mind a szülők, mind a kishalak esetében fontos a részleges vízcserék megtartása!

Hazai kereskedelemben az egyik legritkább törperazbóra, csak nagyritkán lehet vele összefutni. Az utóbbi időben egy tudományosan még nem tisztázott, valószínűleg változata, alfaja tűnt fel, amit Boraras sp. „South Thailand red micros” néven neveztek el, amíg a kutatások zajlanak. Az új változat, meglehet, akár egy külön faj. A magyarul thai törperazbórának elkeresztelt halacska eddig egyszer érkezett országunkba, tehát van esély rá, hogy meghonosodjon az akvaristák között a faj.

Elterjedési területe - térkép (map)

Boraras micros - Háromfoltos törperazbóra elterjedési területe (Map)

Délkelet-Ázsia, Thaiföld, Mekong folyásvidéke

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Micro Rasbora.

Egyéb köznevei: Rasbora skvrnoocasá, Razborka drobná, Mikrorasbora.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indokína
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-09-09

Frissítve:

2020-08-07 09:08

Katalógus ID:

No. 4449


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük