| Megtekintve: 11 009

Boraras urophthalmoides – Türkizcsíkú törperazbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Boraras urophthalmoides

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

2 cm

°C

24-27 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

6-13 Nk

HELYIGÉNY

30 liter

VISELKEDÉS

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

középső- és felsőszint

ÉLETTARTAM (év)

kb.4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

csekély kockázatú

Külalak és jellegzetességek leírása

Ezt a szép razbóra fajt angolul Felkiáltójel razbórának is hívják, nem véletlenül, hiszen színsémáját nézve ráismerhetünk erre az írásjelre. Halunk zöldesen áttetsző testén mindkét oldalon jellegzetes aranysárga, sötétzöld, barna vonalak futnak, úgy, hogy a hátúszó vonalától összeszűkülnek, és a faroklapát tövénél kitágulva a felkiáltójel pontját alkotják. Egy hasonló színű folt található a hasúszón is.

A nőstények valamivel nagyobbra nőnek, és hasvonaluk is gömbölyűbb, és inkább az arany a domináns színük. A hímek hátúszója színesebb, és szaporodási időszakban pirosak lesznek.

Hasonlít a Boraras brigittae-ra, de alaposan szemügyre véve már nem nehéz feladat megkülönböztetésük. A kereskedelemben kapható B. brigittae-k jó része valójában türkizcsíkú törperazbóra!

Tartása és tenyésztése

A türkizcsíkú törperazbóra kissé félénk, csapathal. Ezért érdemes min. 6-8 példányt vásárolni belőle, melyeket egy kis méretű (akár nanoméretű), jól benövényesített, de azért kiúszótérrel is rendelkező akváriumban helyezhetünk el. Mivel eléggé félénk, biztosítanunk kell számára megfelelő növényzetet, úszónövényeket, ahová, ha megijed, könnyedén visszavonulhat. Ha nyugodt helyre állítjuk akváriumát, hamar megbarátkozik környezetével és aktívan úszkál és kergetőzik fajtársaival. Nagyon kedveli az áramló, gyors vizet, ilyen körülmények között csapatot alkotva úsznak. Társasakváriumban csak közeli, hasonló méretű rokonságával tartsuk együtt.

Szereti a lágy, savas, tőzeges jellegű vizet, ám valamilyen szinten keményebb vízhez, akár csapvízhez is hozzászoktathatók. Ám lenyűgöző színeit csak lágy vízben mutatja meg nekünk. Egy kissé hőigényes faj, ne hagyjuk, hogy tartósan 23 °C alá csökkenjen vizük hőmérséklete.

Táplálékát összeállíthatjuk kisebb méretű élő- vagy fagyasztott planktoneleségből, (pl. Cyclops), jó minőségű lemezes tápból (amit kicsit összemorzsolva adunk számukra) valamint ivadéknevelő apróbb szemcsés eledelből. Nagyon jót tesz a színeinek, ha gyakran etetjük élővel. Naponta 2-szer, 3-szor is etessük meg őket (persze nem sokat adva egyszerre).

Tenyésztése sok más apró pontyféléhez hasonlóan működik. Társasakváriumban is hajlandóak szaporodni, úgy, hogy naponta kis számú ikrát raknak, és az ivadékok minden tenyésztői beavatkozás nélkül egyszer csak megjelennek. Ám ha biztos szaporulatot és nagyobb számú ivadékcsapatot szeretnénk, érdemes külön tenyésztő medencében megkísérelnünk szaporításukat. Ehhez szükségünk lesz 30x20x20 (kb. 12 literes) medencére, melyet csak nagyon halványan világítsunk meg. Mivel a szülők kissé ikrarablók, helyezzünk el benne ikrahálót, de a műfű is nagyon jól beválik. A víz paramétereit a következő módon állítsuk be: pH 6,0-6,8, keménység 5-10 Nk, hőmérséklet 27-28 °C. Helyezzünk el egy tisztességes méretű jávamoha, vagy más finomlevelű ikráztató növény csomót úgy, hogy kb. a rendelkezésre álló hely felét nagyjából kitöltse. Szűrésre igazából nincs is szükség, de a biztonság kedvéért egy kicsi szivacsszűrőt betehetünk. Ide rakjuk ki az előzőleg 10 napig nemenként elválasztva tartott, 2 vagy 3 pár jól kondicionált szülőt, de vigyázzunk, hogy nagyon óvatosan csináljuk, nehogy állataink stresszesek legyenek. Az ívás rendszerint másnap reggel kezdődik el, és több napig is folytatódik. A tenyészhalakat addig hagyhatjuk ívni, amíg az első ívásból származó ivadék 2 nap múlva lárva állapotba nem kerül, esetleg még egy napig, mert a kishalaknak további 24 óra múlva szívódik fel petezacskója, és ilyenkor elúsznak. Az első ivadékok elúszását követően adhatunk számukra papucsállatkát vagy más mikroszkopikus eleséget. 7-10 napos korukban nőnek akkorára, hogy Artémia naupliuszaival, mikróval is etethetők lesznek. Ahogy a napok telnek, úgy jelennek meg újabb és újabb újonnan elúszott ivadékok, ezért a legjobb az első vízcserét 1,5-2 hét múlva elvégezni, nehogy az ivadéknál indokolatlan stresszt idézzünk elő.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Ázsia: eddig bizonyítottan Kambodzsából, Indonéziából, Laoszból, Malajziából és Thaiföldről jelentették előfordulását.

Egyéb elnevezések

syn: Rasbora urophthalma, Rasbora urophthalmoides.

Eng: Least Rasbora, Exclamation Point Rasbora, Sparrow Rasbora, Miniature rasbora.

Egyéb köznevei: Razbora skvrnoocasá, Juovaminirasbora, Valkerasbora Trey changwa chhnoht, Stjärtfläcksrasbora.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Indonézia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-02-02

Frissítve:

2014-06-15 04:06

Katalógus ID:

No. 4335


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük