| Megtekintve: 4 728

Chela cachius – Kékszárnyas márnácska

TUDOMÁNYOS NÉV

Chela cachius

CSALÁD

Danioninae

MÉRET

6 cm

°C

22-26 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

5-10 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

leginkább felső szint

ÉLETTARTAM (év)

~3 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A hasvonal szögletes. A hátúszó messze hátul kezdődik, a mellúszók jól fejlettek. A különben elsatnyult hasúszók első sugara nagymértékben meghosszabbodott. Az oldalvonal teljes, a kopoltyúfedők felső szélétől meredeken lefelé, majd a test alsó élétől kis távolságban, azzal párhuzamosan halad. A hát profilja egészen a hátúszó kezdetéig tetőszerűen emelkedik. A száj felső állású, bajuszszálak nincsenek. A pikkelyek kicsinyek.

Üvegesen átlátszó, de a tónus egy kissé ezüstösbe játszik, a hát környéke olajszínű, a has fehér. A test két oldalán zöldes-ezüstös színű hosszanti csík húzódik a test közepétől egészen a farkúszó kezdetéig. Az úszók sárgásak, a szivárványhártya fényes aranyszínű. A hím karcsúbb a nősténynél.

Tartása és tenyésztése

Békés és eleven, igénytelen rajhal, amely szívesen tartózkodik ugyan a felszín közelében, medencéjét fedni kell, mert kiugorhat. Testük alakjának megfelelően táplálékukat, amely akváriumban szabadon úszó élő- és a felszínen maradó száraz-eleségből állhat, főként a felszínen fogyasztják. Ajánlatos járulékosan muslicák és egyéb rovarok kiszórásával etetni, a Chela és rokonfajok tartásával kapcsolatos régebbi kudarcok valószínűleg a helytelen táplálásra vezethetők vissza. A pehelyeleségeket is elfogadják ezenkívül, de csak azzal etetve hosszútávon vesztenek erejükből, gyengék lesznek, így akár el is pusztulhatnak (pl. betegségekben).

A hőmérséklet 23— 25 C°, tenyésztéskor 26 Cº lehet. A víz összetételével szemben nem érzékeny. Ha társas akváriumban tartjuk, lehetőleg csak olyan halakkal legyen együtt, amelyek hozzá hasonlóan mozgékonyak, így például más razbórák, dániók, kisebb díszmárnák, csíkhalak. A kétheti részleges vízcserékre ügyeljünk.

Egy sikeres tenyésztési recept szerint a tenyésztő 70 liter űrtartalmú medencét használt, a fenékre nagyobb kavicsokat és műanyagból készült algautánzatokat tett. A hőmérséklet 25— 26 °C, a keménység 3 NK°, a pH-érték 6,7 volt. A halak alkonyatkor, gyenge mesterséges világításban ívtak. A hím a nőstényt megpróbálta a felszínről lefelé nyomni. Ezután következett az ivartermékek leadása egy rövid ölelés során, amelyből a nőstény heves forgó mozdulattal szabadította ki magát. A gyorsan a fenékre süllyedő, üvegesen átlátszó ikrák száma alkalmanként 20— 30 volt. Az ikrák nem ragadósak és elég kicsinyek, még kisebbek, mint a Brachydanio rerio ikrái. A párzások igen sűrűn követték egymást, úgyhogy az ívás 30 perc elteltével többnyire be is fejeződött. A szülők ebben az időben az ikrákkal alig törődtek. A színezet ívás közben nagyon élénk volt; úszóikat — a hasúszókat is — kimerevítve tartották.

Az ivadékok a víz hőmérsékletétől függően 20— 24 óra múlva bújnak ki. Számuk elérheti a több százat is. A halacskák igyekeznek tapadófonállal a vízfelszínhez rögzíteni magukat, ami csak hosszas, hiábavaló próbálkozás után sikerül. Gyakran az oldalfalakon vagy növények levelein lógnak. Eleinte átlátszók, de néhány óra múlva sötétebbekké válnak. A kibúvás után három nappal elkezdenek szabadon úszkálni. A papucsállatkákkal való etetés nem bizonyult megfelelőnek, mert ezek a fenékhez, az ivadékok viszont a felszínhez közel tartózkodnak. Ezért porfinomságú száraz-elességgel való etetés javasolható, amelyet szívesen fogyasztanak. Egy jó hét elteltével apró naupliuszokat is elfogadnak már. A halandóság az első időben igen nagy, amit nyilvánvalóan a megfelelő táplálék hiánya okoz.

Tudósok bebizonyították, hogy a Chela-fajok rendszertanilag meglehetősen közel állnak a nagyobb testű dániókhoz, azaz a Devario-khoz. Sajnos ez az érdekes halacska még ritkán látott vendég akváriumainkban.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Elő-India (Pakisztán, India, Banglades és Mianmar), Bengália. A legkülönfélébb álló és áramló vizekben, rizsföldeken is.

Egyéb elnevezések

syn: Cachius atpar, Chela anastoma, Chela atpar, Cyprinus atpar, Cyprinus cachius, Laubuca atpar, Leuciscus anastoma, Leuciscus atpar, Leuciscus cachius, Oxygaster atpar, Paradanio elegans, Perilampus atpar, Perilampus cachius, Perilampus macropodus, Perilampus psilopteromus.

Eng: Neon hatchet fish, Silver hatchet chela.

Egyéb köznevei: Chep chela, Kýlnatka pákistánská, Hatchetfish, Neonkölibarbi, Blauer Flügelbärbling, Barle, Borle.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Nyugat-Ázsia
Pakisztán
Dél-Ázsia
India
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-08-13

Frissítve:

2014-06-17 01:06

Katalógus ID:

No. 4348


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük