| Megtekintve: 20 094

Crossocheilus oblongus – Sziámi ormányosmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Crossocheilus oblongus

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

15 cm

°C

23-26 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

200 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó-középső

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Torpedó alakú teste három különböző színű területre oszlik. Hátoldala barnászöld, melyet halványsárga csík választ el az alatta húzódó, a test egész hosszán végigfutó, széles sötét sávtól. Hasoldala sárga. Úszói sárgásak, a hátúszó alapja fekete.

Tartása és tenyésztése

Még nem szaporodott akváriumban, de a hímek az ívási időszakban nászkiütéseket növesztenek a fejükön. Összetéveszthető az Epalzeorhyncus kallopterus-al, illetve a Garra cambodgiensis-szel, de némi odafigyeléssel már meg lehet őket különböztetni. Szinte lehetetlen a faj pontos beazonosítása rokon fajok között, mint amilyen a Crossocheilus atrilimes, C. langei, C. nigriloba.

Nagyon kedvelt takarítóhal, hiszen alsó állású szájával lelegeli az algákat a kövekről, még az ecsetalgákat is elfogyasztja! A gyakran kapható halfajok között az egyik legjobb algázónak számít, remek kiegészítése a gyakran csak barna- és zöld pontalgákat fogyasztó vértesharcsáknak (pl. anci). Etetését illetően szüksége van természetesen az algákra, de az élő eleséget is mohón elfogadja. Mindenféleképpen adjunk nekik kiegészítő zöldeleséget, például forrázott zöldsalátát, spenótlevelet, uborkát, cukkínit. Általában békés természetű, kisebb csoportban (3-4 hal) gondozzuk. Hasonló halakkal néha enyhén agresszív lehet, viszont ha van elég hely, faján belül sem agresszív. Ez az agresszió nem túl erős, apróbb erőfitogtatásokból, néha üldözésekből áll, de szinte sosem végződnek sebesüléssel. A halak rendkívül gyors mozgásúak, ezért is nevezik őket gyakran angolszász nyelvterületeken „flying fox”-nak, azaz repülő rókának (ez az elnevezés leginkább az Epalzeorhynchos kallopterus-ra, azaz a díszesszárnyú márnára használatos). A „flying”, azaz repülő előtagot ugrálós mivoltjuk miatt kaphatták, mindenképpen takarjuk medencéjüket! Nehéz a halat kifogni az akváriumból!

Tartása sem bonyolult feladat, kedveli az áramlást, a viszonylag magasabb oxigéntartalmat. Lehetőleg gyakran cseréljük vizét, mert a bomlástermékektől mentes, tiszta vizet kedveli, de nem túlságosan igényes. Kövekkel, ágakkal dekorálhatunk, képezzünk búvóhelyeket is! Az aljzat legyen apró szemű, nehogy az éles szemcsék megvágják szájukat, apró érzékeny bajuszszálaikat. Bátran növényesíthetünk, akvakertészek kedvelt halai is egyben, mivel nem fogyasztják el a szép vegetációt. Könnyedén társíthatóak, a legtöbb hallal szemben teljesen békések (Crossocheilust tartottam már együtt apró termetű törperazbórával és nagytestű harcsákkal, pontyfélékkel, sőt, Haplochromis sügérrel is!). Kezdőknek is ajánlhatóak, társas és biotóp medencékbe egyaránt fontos „kellék” lehet takarítási szempontból, de nem kevésbé dekoratív sem!

Hipofízises tenyésztése működőképes csak sajnos, egyenlőre spontán ívásról, ívatásról még nem állnak rendelkezésre információk. Szerencsére közkedvelt, gyakori díszhalfajról van szó esetében!

Elterjedési területe - térkép (map)

Crossocheilus oblongus - Sziámi ormányosmárna elterjedési területe (Map)

Szumátra, Jáva, Malajzia, Borneó és Thaiföld folyóvizei.

Egyéb elnevezések

ajakosmárna, Sziámi algázó;

syn: Crossocheilus siamensis, Crossochilus oblongus, Epalzeorhynchos siamensis, Epalzeorhynchos stigmaeus, Epalzeorhynchus siamensis, Epalzeorhynchus stigmaeus, Labeo oblongus.

Eng: Gray flying fox, Siamese algae eater, Siamese flying fox, Siamese algae-eater.

Egyéb köznevei: Parmička černopruhá, Parmička podlouhlá, Parmička siamská, Parmoun siamský, Parmoun širokopruhý, Falsk flyvende ræv, Siamesisk Flyvende Ræv, Siamesisk prydfinnebarbe, Hopealeväbarbi, Leväbarbi, Ripsikuonobarbi, Algenfresser, Goldbrauner Algenfresser, Siamesische Rüsselbarbe, Tebelian, Lokas, Pa khang lai noi, Bantak batu, Lukas, Seluang batu.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Szumátra
Borneó
Indonézia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2013-06-25 02:06

Katalógus ID:

No. 3954


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük