| Megtekintve: 8 307

Danio albolineatus – Színjátszó dánió

TUDOMÁNYOS NÉV

Danio albolineatus

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

5 cm

°C

20-25 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

4-15 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső szint

ÉLETTARTAM (év)

2-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A szürkészöld alapszínű faj ivarérett példányai színjátszóak. Testük színe a megvilágítástól függ: oldalvilágításnál, főként ívási időszakban, látványos gyöngyházibolya fényben tündökölnek. A test hátulsó részén vékony aranyló vonal húzódik. Az úszók általában áttetsző zöldek, de alapjuk néha vörös vagy sárga árnyalatú lehet. A nőstények teste teltebb.

Nagyon hasonló faj a kék dánió (Danio kerri), de megkülönböztethetőek arról, hogy a színjátszó dánió esetén az aranyos sáv egy vastag csíkot jelent a törzsön, míg a kék dánió esetében általában kettő vékonyabb arany csíkról beszélhetünk. Ezen felül a színjátszó dánió színei jóvalta hivalkodóbbak, mint azt a kék dániónál felfedezhetjük.

Tartása és tenyésztése

Kitűnően ugrik, akváriumát le kell fedni. A háttérben legyen dús növényzet, elöl pedig elegendő kiúszótér. Sötét aljzat mellett még szebbek a színei. Mindenképpen rajban tartsuk! Amúgy különösebben nem igényes, így nem lehet problémás gondozni, még akkor sem, ha nincs túl sok tapasztalatunk, kezdőknek is javasolható, színpompás dániófaj. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy vize azért legyen rendesen megszűrve, mert a felgyülemlő károsanyag-tartalmat ő sem kedveli. Akkor érzi igazán jól magát, ha gyorsan áramló, oxigénben dús medencébe kerül, melyet akár lekerekített kövekkel is dekorálhatunk, hasonlatossá téve lelőhelyéhez. Társítása teljesen problémamentes, egy színjátszó dániócsapat egy kisebb (~60 liter) medencében remekül megfér például az ékfoltos razbórával vagy a vörös karcsú díszmárnával néhány párduccsík és palacsinta algázó társaságában, míg nagyobb medencében gurámikkal, egyéb díszmárnákkal, sziámi algázókkal is biotopikusan társíthatóak. Természetesen pontylazacokkal is nyugodtan tarthatóak, hogyha egy vegyes társas medencébe szánjuk őket.

Elfogadják a lemezes eledeleket, teljesen jól beakvarizált halak. Arra érdemes figyelni, hogyha csak és kizárólag szárazzal etetjük őket, színeik megfakulnak, ezért érdemes színtápot használni. De természetesen a legjobb, ha a száraz eledel csak kiegészítő táplálék. Vitalitását és színeit is legjobban akkor őrizzük meg, ha változatos fagyasztott és élő eledeleket etetünk velük, kedvelik a szúnyoglárvát, artémiát, cyclopsot, de a kereskedelemben már számtalan fagyasztott mixet is találhatunk jobbnál jobb eledelekkel halaink számára.

Tenyésztése más dániófajokéhoz hasonlatos, már kevésbé gyakorlott díszhaltenyésztőként is sikereket érhetünk el vele. Legjobb eredményt úgy érhetünk el, ha medencéjükbe, amiben ívatni fogjuk őket, lágy és semeleges kémhatású vizet töltünk, 24-25 C-osan. Jobb eredmény eléréséhez csapatosan is ívathatjuk őket. Az ívató medencébe mindenképp helyezzünk ikrarácsot, műfű-talajt vagy nagy adag finom levelű ikráztató növényt, mert a szülők megeszik ikráikat. A halak szabadon szórják az ikrát, nem ragasztják fel külön sehová. Természetesen párban is ikráztatható, de mindenképpen jól tápláljuk őket ívás előtt, lehetőleg élő eledellel. Az ívatómedencében keltsünk áramlást, ami ösztönzőleg hat majd rájuk. Általában kora reggel ívnak. Az ikrák 24-26 óra múltán kelnek ki, majd további pár nap múlva szabadon úsznak. Etetésükre először papucsállatkát használhatunk, de már a frissen kelt sórákkal is megbírkózhatnak.

Elterjedési területe - térkép (map)

Danio albolineatus - Színjátszó dánió elterjedési területe (Map)

Myanmar, Vietnám, Kambodzsa, Laos, Burma, Szumátra és Thaiföld gyors folyású vizei. Megtalálható többek között a Mekong és Irrawaddy folyásaiban is.

Egyéb elnevezések

syn: Brachydanio albolineatus, Branchydanio albolineatus, Danio albolineata, Danio pulcher, Danio stoliczkae, Danio tweedei, Danio tweediei, Nuria albolineata.

Eng: Gold danio, Golden danio, Pearl danio, Spotted Danio.

Egyéb köznevei: Tiga macam, Danie duhová, Danio duhové, Dánio moulmeinské, Danio perlové, Blå danio, Hohtoseeprakala, Schillerbärbling, Danio teczowy, Zhemchuzhnyi, Blå Danio, Buncit, Tolu rupa.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Vietnám
Indonézia
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2017-01-31 10:01

Katalógus ID:

No. 3949


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük