| Megtekintve: 6 486

Danio kyathit – Vörösúszójú párducdánió

TUDOMÁNYOS NÉV

Danio kyathit

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

4-5 cm

°C

22-27 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső réteg általában

ÉLETTARTAM (év)

3-4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

csekély kockázatú

Külalak és jellegzetességek leírása

Két színváltozata ismeretes. Egyikük, melyiknek oldalán világosszürkés-krémszínű alapon kékes foltok vannak, háta barna. Úszóinak szegélye vöröses. Másik változatának úszóin szintén a vöröses tónusú díszítés jellemző. Háta barnás, hasa világosszürkés. Testoldala viszont kékes, melyen piszkosfehéres, sárgás halvány csíkok vannak, némileg a kék (B. kerri) és a színjátszó (D. albolineatus) dánióra hasonlít.

Tartása és tenyésztése

Békés, aktív csapathal, 6-8 egyedes rajban tartandó. Úszásigényét megfelelően nagy úszóterű medencével kell kielégíteni, ami legalább 70-80 liter legyen. Szegélynövényzetet (pl. Vallisneriát) telepítsünk, így úszótér marad elég nekik. Erősebb szűrőt tegyünk be, mivel kedveli az áramlást, illetve az oxigénellátást is biztosítsuk ezzel. A világítás nem kell, hogy nagyon erős legyen, de a dániók miatt ne is árnyékoljunk. A talaj színe, ha sötét, jobban kijönnek színei, de egy megfelelő biotóp medencébe a homok is remekül megfelel. A gyorsabb folyású patakokat próbáljuk meg modellezni medencénkben. Ha nagy az akvárium, és sokféle gyorsfolyású vizekben élő, pl. pontyféléket társítunk, akkor egy hosszú, tágas és nyílt akváriumot építsünk (homokos aljzaton valliznériákat, Cryptocorynekat ültethetünk például), viszont ha kisebben gondolkozunk, amibe razbórák, dániók, törpe díszmárnák, esetleg törpegurámik kerülnek, akkor akár nagyobb köves aljzatot is csinálhatunk, és vízibambuszokat is telepíthetünk, vagy akár vízipáfrányt, tóalmát, vízi hortenziát. A kettő közül talán utóbbi áll közelebb halunkhoz. Mivel békés, ezért más közepesebb-kisebb halakkal társítható, amik nem veszélyesek reá.

Etetésére a száraz tápok is megfelelnek, elfogadja őket, de igazán csak az élő és fagyasztott tápokkal történő etetés mellett pompáznak.

Tenyészmedencéjükbe közepesen lágy víz elég, akár nem túl kemény csapvíz is megfelelő lehet. A legszebb párt este tegyük ki, és helyezzünk alájuk ikrarácsot, mert ikrafalók. A hajnali fénynél ívnak általában. Elősegíthetjük az ívást (a jófajta élő eleségek etetésén kívül), ha hidegvizes vízcserét is végzünk. Ívás után távolítsuk el a párt. Az ikrák 2-3 nap alatt kelnek, és további pár nap szükségeltetik még elúszásukig. Ezután papucsállatkával, folyékony ivadéktáppal, esetleg tojássárgájával indítsuk őket. Pár nap múlva banánférget, walterférget, frissen kikelt sórákot kaphatnak. Rendszeres vízcserét igényelnek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Danio kyathit - Vörösúszójú párducdánió elterjedési területe (Map)

Délkelet-Ázsia; Burma

Egyéb elnevezések

Burmai párducdánió;

syn: .

Eng: Orange-Finned Danio.

Egyéb köznevei: Dánio dlouhovousé, Danio Dlhofúzikaté, Orangefinnet Leoparddanio, Rusoseeprakala, Kyathitbärbling, Roter Zebrabärbling, Данио оранжевоплавничный, Оранжевый данио, Данио киатит, .

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-10-22

Frissítve:

2017-01-31 10:01

Katalógus ID:

No. 4479


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük