| Megtekintve: 22 272

Danio margaritatus – Gyöngy dánió

TUDOMÁNYOS NÉV

Danio margaritatus

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

2-3 cm

°C

24-26 °C

°pH

5,8-7,5 pH

°Nk

2-10 Nk

HELYIGÉNY

45 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

leginkább középső

ÉLETTARTAM (év)

3-4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

A gyöngy dánió nevét gyöngyház módjára csillogó, színjátszó színeiről kapta, és emiatt is vált az egyik legvonzóbb akváriumi halunkká. Háta zöldes, a kékes-lilás alapszínű gyöngyházfénnyel ragyogó – a dánió-félék között kissé tömzsinek ható – testét narancssárga-vörösen irizáló aranyszínű pettyek ékesítik. Úszói vörösen és feketén csíkozottak, mely színek a villásalakú farokúszón is fellelhetők, de itt a vörös szín mintha faroklapát folytatását imitálná. Páros bajusza van.

Ivari különbségek: A hímek karcsúbbak és színesebbek a nőstényeknél, akik általában kisebbek is náluk (1,5 cm-esek). A nőstények az ikrák miatt teltebb alakúak, és a hasukon világos folt figyelhető meg. A hímek száján apró feketeszínű pontok találhatóak, mely jegy a nőstényeken nem fellelhető. Szaporodási időszakban a hímek színei felerősödnek, a nőstények ivarnyílásánál pedig egy sötét folt jelenik meg. A kezdetben csíkos fiatal halakon fokozatosan jelenik meg a jellegzetes csillag mintázat.

Természetes élőhelyén néhol előfordul egy sárgás-okker színű változata, az úgynevezett „sárga gyöny dánió”.

Tartása és tenyésztése

Mivel jellegzetes csapathal, legalább 8-10 példányt tartsunk belőlük. Szeretik a világos, sok növényzettel ellátott kristálytiszta vizű akváriumot. Nem túl igényes faj, de ha szaporítani szeretnénk, ezt elő kell segítenünk néhány dologgal. Biztosítsuk számára hazájában leginkább megszokott vízkörülményeket (azért leginkább, mert élőhelyén eléggé kiszámíthatatlan a vízjárás), melyet félkemény jellegűre (pl. ozmó- és csapvíz keveréke) és 24 °C körüli hőmérsékletűre állítsunk be. Ez ugyan javasolható, de ha nem áll rendelkezésünkre ozmó berendezés, a jól előkészített csapvízben is vidáman megvannak. Kisebb hőmérséklet ingadozásra sem érzékenyek. Kitűnően társítható más, békés természetű, hasonló méretű fajokkal, úgymint más dánió fajok, pontylazacok, törperazbórák. Akváriumát jól takarjuk le, mert hajlamos az ugrálásra.

Táplálása nagyon fontos, adjunk számukra minél több és változatosabb élő eleséget (planktonikus táplálékot, artemiát, mikrót, stb.), amit bátran kiegészíthetünk kiváló minőségű száraztáppal is. Naponta kétszer etessük őket.

Megfelelően tartott halaink akár a közös medencében is leívnak, de ha szaporításával jó eredményeket akarunk elérni (ami erősen ajánlott, hiszen eredeti élőhelyükön – pont az akvaristáknak való féktelen gyűjtés miatt – létszámuk alaposan megcsappant), akkor külön ívassuk le őket. Ehhez szükségünk lesz egy kb. 15 literes medencére, melybe szivacsszűrőt, fűtőtestet és ívató növényt (jávaimohát, Myriophyllumot, egyéb finomgyökerű vagy levelű növényt) helyezzünk el. Nagyon fontos, hogy olyan helyre állítsuk a tenyészmedencét, ahol a reggeli fény közvetlenül éri azt. A víz paramétereit 8 °Nk körülire, semleges Ph-júra, a hőmérsékletet 25-26°C-osra állítsuk be. Párosával szaporíthatjuk, egy élénk színű hímmel egy jól beikrásodott nőstényt helyezzünk át az előkészített medencébe. Általában már másnap elszórják ikráikat, melyek száma nagyjából 30 lehet. A lárvák kb. 3-4 nap alatt kelnek ki, majd elúszás után apró élőeleséggel (papucsállatkák, infuzórium) vagy púder minőségűre tört jó minőségű száraztáppal indíthatók. Jó megvilágításról és kétóránkénti etetésükről gondoskodjunk. Ha egy kicsit megnőttek Artemia naupliuszaival kínáljuk meg az ivadékot. 3 hónapos korukra színezetük kifejlődik.

Színeik is csak csapatban, dús növényzet és sötét talaj esetén mutatkoznak igazán. Égertobozzal vagy tebang-levéllel kezelhetjük vizüket! Új faj, csupán pár éve fedezték fel! Sajnos elterjedésének drága ára is határt szab, de ennek ellenére mégis szinte rohamos a kereslet iránta. Ez odáig vezet sajnos, hogy élőhelyén a faj egyre inkább fogyatkozik, fennáll a veszélyeztetetté válás veszélye is.

2012. február díszhala, a cikk bővebben: katt!

Elterjedési területe - térkép (map)

Danio margaritatus - gyöngy dánió elterjedési területe (distribution map)
Danio margaritatus - gyöngy dánió elterjedési területe (distribution map)

Ázsia: Mianmar és Thaiföld. A Salween folyó vízgyűjtőjében található Nam Lang és Nam Pawn folyó 1000 méteres magasságú vízinövényzettel sűrűn benőtt szakaszai, kisebb tavai és elöntött árterei.

Egyéb elnevezések

tejút dánió, galaxy dánió, galaxy razbóra;

syn: Celestichthys margaritatus, Microrasbora sp. „Galaxy”, Rasbora toei.

Eng: Galaxy Rasbora, Fireworks Rasbora, Chilli Rasbora, Celestial Pearl Danio.

Egyéb köznevei: Dánio perlové, Perlhuhnbärbling, Hemelse Pareldanio, Stjernedanio.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: kicsi (0-50 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-11-15

Frissítve:

2017-08-30 12:08

Katalógus ID:

No. 3923


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük