| Megtekintve: 4 816

Danio nigrofasciatus – Pettyesúszójú dánió

TUDOMÁNYOS NÉV

Danio nigrofasciatus

CSALÁD

Cyprnidae

MÉRET

4,5 cm

°C

24-28 °C

°pH

6,5-7 pH

°Nk

4-12 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

2-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

Ennek a kistermetű dániófaj testének formája karcsú, elnyújtott, a hasi tájék sárgás-fehér, háta olajbarna, oldalának alapszíne narancsos-barnás, melyen három szalag különíthető el, az oldalvonalat egy a fejtől a farokúszó tövéig egy futó erős, acélkék színű csík díszíti, mely a faroknyélen kissé kiszélesedik, és a farokúszó lapátján folytatódik. E csík felett egy kevésbé kifejezett, az egyedekre jellemzően szaggatott szalag látható, mely szintén folytatódik a farokúszón, és a oldalvonali csíkkal egy fecskefarkat alkotnak, és e két csík közötti területet csillogó fehér szín emeli ki, mely a farokúszón, a fecskefarkon belül is folytatódik. A középső csík alatt egy szintén nagyon jellemző acélkék pötty-sor van, mely a farok alatti úszóra is átterjed, hímeknél az egész felületre, nőstényeknél csak az úszó alapján egy sor erejéig. A has alatti úszók és a hátúszó szegélye sötét és fehér vonallal díszített, amúgy az összes úszó színe, kivéve a mellúszót, áttetsző-sárga. A hím egyed karcsú hastájéka sárgás, a nőstény jóval teltebb termetű és narancsosabb színű.

Tartása és tenyésztése

Aktív, de békés hal, szereti a növényekkel beültetett medencét, ahol azért nagy kiúszó rész is található. Nagyon jó ugrók, fedjük le medencéjüket. Kezdőknek is ajánlható. Nem nevezhető túlságosan igényes fajnak, átlagos értékek mellett remekül gondozható, így vegyes társas medencék remek lakójává is válhat. Társítása sem problémás, mivel más fajokat nem bánt. Mindig rajban tartsuk, ami minimum 6 példányt jelent! Vizét rendszeresen cseréljük részlegesen, mert hisz ahogy más halak, úgy ők sem szeretik a felgyülemlett bomlástermékeket. Kedveli a kicsit jobban áramló vizet, amiben az oxigéntartalom is magasabb egy állóvízhez képest. Elfogadja a szárazeledeleket is, de néha érdemes ezt például fagyasztott tápokkal kiegészíteni.

Ívás előtt 10-14 nappal az ivarokat válasszuk külön, egy nőstényhez 2 hímet párosítsunk. Nem olyan szapora, mint néhány más dánió faj. Lágy és semleges vízben, ikrarács fölött ívassuk őket. Szabadon ikráznak, ivadék- és ikrafalók, tehát amint lezajlott az ívás metódusa (általában kora hajnalban), helyezzük vissza a párt/csapatot tartóakváriumába. Az ivadékok folyékon ivadéktáppal, papucsállatkával már indíthatóak is elúszásuk után, majd jó ütemben nevelhetőek, ha legalább napi kétszer megetetjük őket frissen kelt artémiával, walterféreggel, banánféreggel. Nem bölcs dolog más hasonló dániófajokkal együtt ívatni, mert kereszteződhetnek és nem kívánt basztardok jöhetnek létre.

Elterjedési területe - térkép (map)

Danio nigrofasciatus - Pettyesúszójú dánió elterjedési területe (Map)

Burma északi részének vizei.

Egyéb elnevezések

syn: Barilius nigrofasciatus, Brachydanio nigrofasciatus, Danio analipunctatus.

Eng: Dwarf danio, Spotted danio.

Egyéb köznevei: Danie tečkovaná, Danio tečkované, Dánio tmavopruhé, Plettet danio, Täpläseeprakala, Tüpfelbärbling, Danio kropkowany, Prickdanio.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2017-01-31 10:01

Katalógus ID:

No. 3952


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük