| Megtekintve: 7 750

Danio rerio var. frankei – Leopárddánió

TUDOMÁNYOS NÉV

Danio rerio var. frankei

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

4,5 cm

°C

18-24 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

- (bizonyítatlan eredete, lehetséges, hogy csak akváriumi változata a zebradániónak, és valódi elterjedési területe sosem volt)

Külalak és jellegzetességek leírása

Köznapi nevét aranysárga testét borító pettyeiről kapta, melyek a leopárd mintázatára hasonlítanak. Az itt bemutatott két változat közül a hosszú úszójút akváriumban tenyésztették ki. Mindkét példány testének felső részén kisebbek és sűrűbben állnak a pöttyök, emiatt ott sötétebbnek látszanak; a pettyek összeolvadva szakadozott vonalat is alkothatnak, főként a faroknyélen. A sárgás farok alatti úszón és a farokúszó közepén finom mintázat látható. A nőstények általában nagyobbak a hímeknél, főként a szaporodási időszakban, amikor testük teltebb.

Tartása és tenyésztése

A faj rendszertani helyzete azóta sem tisztázott, mióta akváriumban tartják. Bonyolítja a helvzetet, hogy könnyen szaporodik a D. rerio-val és a D. albolineata]-val. Egyesek szerint ez utóbbiak hibridje.

A tudomány per pillanat a zebradánió mutálódott variánsának, alfajának tekinti, épp ezért tartása és tenyésztése teljes egészében megegyezik a zebradánióéval.

Ha egy leopárddániót és egy zebradániót keresztezünk, akkor a Danio nigrofasciatus-hoz hasonlatos példányokat kapunk, ezért ezt mindenképpen mellőzzük!

Kedvelt és mutatós faj, állandóan a víz felső rétegeiben úszik; rajban kell tartani, ami minimum 6-8 egyedet jelentsen. A viszonylag hűvösebb vizet is jól bírja, sőt, nagyon melegben nem is célszerű huzamosan tartani. Ugrálós, medencéjüket mindenképpen takarjuk. Kezdők egyik legáltalánosabb díszhala, igénytelennek mondható, tartási körülményeinek széles skáláját jól tolerálja. Teljesen békés halak, remekül társíthatóak, vegyes társas akváriumokba is kitűnő választást jelentenek!

Medencéjük otthonos berendezésére érdekében ültessünk növényeket, de hagyjunk elég kiúszóteret halainknak, kövekkel és ágakkal természetesen dekorálhatunk. Vízcseréket persze itt is tartani kell, hisz attól még, hogy sok mindent kibír, nem kell a halakat rossz körülmények között, például feldúsult nitráttartalmú vízben tartani. Nagyon szeretnek az áramlatokban fickándozni, ezért erősebb teljesítményre is báran kapcsolhatjuk szűrőnket!

Táplálása egyszerű dolog: minden számára megfelelő méretű táplálékot szívesen fogad, legyen az élő, fagyasztott, díszhaltáp vagy növényi származású. De ha kedvükben szeretnénk járni adjunk nekik élő, planktonikus szervezeteket.

Könnyen tenyészthető, ezért a kezdő akvaristáknak is ajánlott, de a szülők ikrafalásából származó veszteséget csökkenteni kell, pl. úgy, hogy az akváriumba sűrű levelű növényzetet ültetünk, ahol a ikrák és az ivadékok elbújhatnak. A tenyésztőakváriumot töltsük fel csapvízzel, melyet egy kicsit esetleg lágyíthatunk is és hőmérsékletét 23-24 fokra állítsuk be. Tegyünk a fenékre ikrarácsot vagy üveggolyókat és egy kis finom levelű ikráztatónövényt. A vízszűrését egy kis méretű szivacsszűrővel oldhatjuk meg. Ide helyezzünk át először 1 nőstényt, majd másnap 2 hímet. Ha az egyik hím nagyon kergeti a másikat, a gyengébbet vegyük ki a medencéből. A víz hőmérsékletét emeljük meg 25-26 °C-ra, ezután rendszerint másnap reggel bekövetkezik az ívás. Szabadon ikrázók, ami azt jelenti, hogy 3-500 ikráját a nőstény a talajra és a növényekre szórja. A szülőket ívás után azonnal távolítsuk el, mert erősen ikrarablók. Az ivadék 24-28 óra múlva kel ki, majd 4-5 nap múltán úsznak el. Nagyon kicsik, így csak tojásporral, apró rotatoriával, papucsállatkákkal etethetjük őket. Nagyon gyorsan fejlődnek, egyhetes koruktól etetésük nem jelent problémát.

Az üzletekben fátyolos, hosszú úszójú változata is beszerezhető!

Elterjedési területe - térkép (map)

Danio rerio var. frankei - Leopárddánió elterjedési területe (Map)

A vad példányok India déli és középső részéről származnak; a Maláj-félszigeten is előfordul. Bizonyítatlan, hogy mesterségesen kerültek-e ki, vagy természetben mindig is jelen lettek volna.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Leopard danio.

Egyéb köznevei: Leoparddanio, Dánička, Leopardenbärbling

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-29 08:06

Katalógus ID:

No. 3950


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük