| Megtekintve: 24 595

Danio rerio – Zebradánió

TUDOMÁNYOS NÉV

Danio rerio

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

4,5 cm

°C

20-26 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

4-15 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A hal alapszíne a megvilágítástól függően ezüst vagy arany, melyen számos, sötétkék vagy ibolyaszínű, vízszintes vonal fut a fejtől egészen a farokúszó hátulsó szegélyéig. A mintázat a farok alatti úszón folytatódik; a hal hátoldala sárgás olívazöld. A hosszú úszójú változatot akváriumban tenyésztették ki. A hímek karcsúbbak és valamivel kisebbek a nőstényeknél.

Tartása és tenyésztése

Nagyon mutatós faj, állandóan a víz felső rétegeiben úszik; rajban kell tartani. A viszonylag hűvösebb vizet is jól bírja. Ugrálós, medencéjüket mindenképpen takarjuk. Kezdők egyik legáltalánosabb díszhala, igénytelennek mondható, tartási körülményeinek széles skáláját jól tolerálja. Ha azt szeretnénk, hogy dánióink otthonosan érezzék magukat nálunk, mindenképpen nagy csapatot kell belőlük tartanunk, legalább 6-8 egyedet! Teljesen békés halak, remekül társíthatóak, vegyes társas akváriumokba is kitűnő választást jelentenek!

Visszatérve medencéjük otthonos berendezésére, ültessünk növényeket, de hagyjunk elég kiúszóteret halainknak, kövekkel és ágakkal természetesen dekorálhatunk. Vízcseréket persze itt is tartani kell, hisz attól még, hogy sok mindent kibír, nem kell a halakat rossz körülmények között, például feldúsult nitráttartalmú vízben tartani. Nagyon szeretnek az áramlatokban fickándozni, ezért erősebb teljesítményre is báran kapcsolhatjuk szűrőnket!

Táplálása egyszerű dolog: minden számára megfelelő méretű táplálékot szívesen fogad, legyen az élő, fagyasztott, díszhaltáp vagy növényi származású. De ha kedvükben szeretnénk járni adjunk nekik élő, planktonikus szervezeteket.

Könnyen tenyészthető, ezért a kezdő akvaristáknak is ajánlott, de a szülők ikrafalásából származó veszteséget csökkenteni kell, pl. úgy, hogy az akváriumba sűrű levelű növényzetet ültetünk, ahol a peték és az ivadékok elbújhatnak. Egyesek szerint egy már egymást elfogadott pár kitart a másik mellett egy életen át, és csak ritkán ívik másokkal. A tenyésztőakváriumot töltsük fel 6 cm magasan csapvízzel, melynek hőmérsékletét 23-24 fokra állítsuk be. Tegyünk a fenékre ikrarácsot vagy üveggolyókat és egy kis finom levelű ikráztatónövényt. A vízszűrését egy kis méretű szivacsszűrővel oldhatjuk meg. Ide helyezzünk át először 1 nőstényt, majd másnap 2 hímet. Ha az egyik hím nagyon kergeti a másikat, a gyengébbet vegyük ki a medencéből. A víz hőmérsékletét emeljük meg 25-26 °C-ra, ezután rendszerint másnap reggel bekövetkezik az ívás. Szabadon ikrázók, ami azt jelenti, hogy 3-500 ikráját a nőstény a talajra és a növényekre szórja. A szülőket ívás után azonnal távolítsuk el, mert erősen ikrarablók. Az ivadék 24-28 óra múlva kel ki, majd 4-5 nap múltán úsznak el. Nagyon kicsik, így csak tojásporral, apró rotatoriával, papucsállatkákkal etethetjük őket. Nagyon gyorsan fejlődnek, egyhetes koruktól etetésük nem jelent problémát.

Génkutatások egyik legkedveltebb hala, a tudósok ezen faj segítségével már sokmindenre rájöttek. Nem régiben publikált kutatási eredmény volt, hogy a zebradánió képes sérült szívét is regenerálni, mikor annak akár több, mint fele, sőt tán még nagyobb hányada is sérült, elhalt. E csodás kis halaknak hála az emberiség még sok új gyógyászati technológiát is nyerhet!

Kitenyésztettek hosszú úszójú és fátyolfarkú változatokat is, sőt az arany dánió is a zebradánió egy változata.

A forgalomban van pink és zöld színű génmutáns változata is, ha lehetséges, kerüljük megvásárlását.

Elterjedési területe - térkép (map)

Danio rerio - Zebradánió elterjedési területe (Map)

A vad példányok Kelet-India, Pakisztán, Mianmar és Nepál vizeiből származnak.

Egyéb elnevezések

syn: Barilius rerio, Brachydanio frankei, Brachydanio rerio, Cyprinus chapalio, Cyprinus rerio, Danio frankei, Danio lineatus, Nuria rerio, Perilampus striatus.

Eng: Rerio, Striped danio, Zebra, Zebra danio, Zebra fish, Zebrafish.

Egyéb köznevei: Anju, Dánička, Danio pruhované, Zebřička pruhovaná, Leoparddanio, Zebrafisk, Seeprakala, Poisson zèbre, Zebrabärbling, Anju, Patte-meenu, Lauputi, Banma Yu, Balooki, Pidtuli, Zebra macha, Poncha geraldi, Danio lamparci, Danio pregowany, Paulistinha, Polosatyi danio, Leoparddanio, Sebrafisk, Aratti, Sellai palava, Chintaku parega.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Nyugat-Ázsia
Pakisztán
Dél-Ázsia
India
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-17 01:06

Katalógus ID:

No. 3953


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük