| Megtekintve: 5 273

Dawkinsia tambraparniei – Bazaltmintás díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Dawkinsia tambraparniei

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

10-12 cm

°C

18-26 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

4-15 Nk

HELYIGÉNY

160-180 liter

VISELKEDÉS

rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

leginkább középső

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

veszélyeztetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Szokásos „márna” kinézetű hal, orsó alakú, karcsú testtel. Alapszínezete szürkésfehér, enyhén krémszínű. Testét egy halványfekete hosszanti sáv díszíti, a testközepén, a farktő kezdetén és a farktő végén egy-egy fekete folttal. Úszói szürkések, a fark és fark alatti úszó szegélye piros. Ez a pirosság az ivarérett hímek esetében még intenzívebb lesz, és a háton rozsdás szín jelenik meg. Az oldaluk kifejletten kékeszölden irizál. Hátúszójuk sugarai is kifejlődésükkel együtt megnyúlnak, nagyon szép díszt alkotván halunkon.

Tartása és tenyésztése

Sajnos a fajt nagyon sokáig összetévesztették az aruliusz díszmárnával, és ezen a néven vált közismertté. A valódi aruliusz márnák viszont csak elvétve jelentek meg a hazai forgalomban. Ez a tévedés alig 1-2 éve tisztázódott csak, addig az elfogadott aruliusz díszmárna a kereskedelemben e pompás faj volt. Sajnos még manapság is sok helyen találkozni téves megnevezéssel.

Tartása nem problémás, még kezdőknek is beválik a faj. Hőmérséklet-tűrőképessége meglehetősen tág, akár fűtetlen medencében is tökéletesen jól érzi magát (természetesen szobahőmérsékleten), de a 26-27 C-os trópusi társításokba is alkalmas. A vízkeménységre és pH-ra sem érzékeny, csapvizes medencében is gondozhatjuk, bár némi lágyítást kedvel.

Attraktív, aktív csapathal! Legalább 6-8 állatot szerezzünk be, és 160-180 liter alatti medencébe ne is helyezzük őket. Mozgékonyak, így egy kifejlett csapatnak később lehet, hogy egy 200 literes medence lesz a legoptimálisabb. Aljzatnak sódert töltsünk be, kövekkel, kevés ággal vagy bambuszrúddal dekorálhatunk. Átlagos világítás megfelelő. Szűrés tekintetében erős külső filtrálást javaslok, már csak a medence méreteit tekintve is. Egy kis légporlasztást is használjunk bátran, kedvelik az oxigéndús vizet. Esőztetést is használhatunk, mivel szívesen lubickolnak szemben az áramlatokkal.

A növényesítést tekintve a nagyon gyenge levelű fajokat kerüljük, mert friss hajtásait megcsipkedhetik. Amúgy Cryptocorynek, Echinodorusok, Anubiasok, Vallisneriák, Nomaphilák, és hasonló fajok teljesen optimálisak mellé. Etetésére a száraz tápok is alkalmasak, de igazi szépségét és vitalitását élő és/vagy fagyasztott eledelek mellett éri el, kapjon rendszeresen artémiát, szúnyoglárvát, tubifexet!

Társítani könnyű, békés hal, más pontyfélék (dániók, razbórák, márnák, talajlakó pontyfélék), csíkhalak, akár gurámik megfelelő társa lehet, de szivárványhalakkal, vagy biotópidegen elevenszülőkkel, nagyobb lazacokkal is egybekerülhet társas akváriumában. Tökéletesen alkalmas egy bemutató, nyilvános akváriumba.

Tenyésztése is megoldott akváriumi körülmények között. A nemek jól megkülönböztethetőek, párban vagy csapatosan tegyük ki egy relatíve nagy ívató medencébe, amibe ikrarácsot helyezünk, ami azért fontos, hogy megvédjük az ikrákat, ivadékokat szüleik falánkságától. Lágy, semleges közeli víz kerüljön e medencébe, kevés jávai mohát vagy más ikráztató növényt is betehetünk az akváriumba. Ívás után a szülőket emeljük ki, és várjuk meg az ivadékok elúszási idejét is (az ikrák lerakásától számított 2-3 nap), majd frissen kelt artémiával, papucsállatkával, cyclopsszal indítsunk. Az infusoriásodást kerüljük! Tágas helyen napi kétszer legalább etessük meg őket, és a víz frissességéről rendszeres részleges vízcserékkel gondoskodjunk!

Sajnos a faj a vadonban már veszélyeztetett, ezért óvjuk és védjük őket, tartásuk során próbáljunk minél optimálisabb feltételeket és körülményeket teremteni, és ha lehetőségünk van rá, tenyésszük is e pompás fajt!

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Délkelet-ázsiai elterjedésű, Indiában a Tambraparni folyórendszer lakója.

Egyéb elnevezések

syn: Puntius tambraparniei, Puntius arulius tambraparniei.

Eng.: „Arulius” barb

Egyéb köznevei:

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2013-09-15

Frissítve:

2017-08-03 08:08

Katalógus ID:

No. 4520


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük