| Megtekintve: 4 715

Desmopuntius johorensis – Zebracsíkos díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Desmopuntius johorensis

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

8-10 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-6,5 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A zebra díszmárna halvány aranyszínű, megnyúlt testét számos, egyenletesen elosztott, vízszintes csík keresztezi. A test középvonalában húzódó szélesebb csíkok fölött három, alattuk egy vékonyabb fut. A kövérebb nőstények háta magasabban ívelt, kevesebb csíkjuk van. A zebracsíkos díszmárnának 2 pár bajuszszála van!

Tartása és tenyésztése

A díszmárnák között a zebracsíkos fajok beazonosítása sok fejtörést okoz az akvaristáknak. Ezen a fajon kívül a kereskedelemben még legalább 3 faj kapható viszonylag gyakrabban, melyek hasonlítanak egymásra. Ezek a Puntis lineatus, P. trifasciatus, P. gemellus. Kis különbségek adódnak közöttük, mint például a bajuszszálak száma, a testfelépítés, a csíkok mennyisége és vastagsága.

Rajhal, csapatban kell tartani, legalább 6 állatot szerezzünk be. Manapság úgymond „kiment a divatból” ez a faj, pedig korábban sokkal kedveltebbek voltak a zebramintás díszmárnafajok. Kezdőknek is tökéletesen ajánlható halfaj, hisz nincsenek különleges igényei. Persze kedveli a lágy és enyhén savas vizet, igazán abban lesz attraktív, de csapvízben is gondozható. Átlagos társas medence hőmérsékletén jól érzi magát, de ha kicsit hűvösebb a víz (24 C), az igazán optimális a fajnak.

Szívesne bujkál a növények között, de szeretnek a vízinövény-dzsungelbéli tisztásokon bandázni, ezért mindenképpen hagyjunk valamennyi nyílt kiúszóteret.

Ha nem csapatban tartjuk, félénkké válik! Biztonságérzete növelhető sötét talaj alkalmazásával.

Társítása problémamentes, remekül kijön más halakkal, a legapróbb fajokkal persze ne helyezzük egybe, illetve olyanokkal sem, melyek méretük, ragadozó mivoltuk miatt veszélyt jelenthetnek rájuk. Biotópikusan más márnákkal, razbórákkal, dániókkal, díszcsíkokkal, kisebb harcsafélékkel, sőt, akár nagyobb gurámikkal is együtt tarthatóak, hiszen nem olyan aktív úszók, ami mondjuk egy szalagos gurámit igencsak zavarna. Vegyes társas medencékbe is jó választás.

Etetése megintcsak problémamentes, hiszen a lemezes és granulált tápokat is örömmel veszi, de hálás a fagyasztott és élő tápanyagokért, kedveli az artémiát, tubifexet, szúnyoglárvát. Kevés növényi tápanyaggal is kínáljuk meg.

Ez a szabadon ívó hal akváriumban is könnyűszerrel tenyészthető. A szülőket jó minőségű élő eledelekkel hozzuk formába ívás előtt, majd lágyabb, enyhén savas kémhatású vízbe kerüljenek, akár párban, akár kisebb csoportban. Mivel ikrafalók célszerű ikrarácsot és valamennyi jávai mohát is használni. A víz tisztításáról és oxigenizálásáról egy kis szivacsszűrő gondoskodhat. A jó eredmény érdekében az akár 6-6 egyedes nemi arányú csapatot ívás után azonnal emeljük ki, a kishalak 24-36 óra múlva kikelnek és további 3-4 napon belül szabadon úsznak, amikor megkezdhetjük etetésüket például papucsállatkával. Hamar fogadják a frissen kikelt artémiát, majd vagdalt szúnyoglárvával, grindállal, tubifexel remekül nevelhetőek. Napi kétszeri etetés és gyakori vízcsere mellett szép csapat „vízi zebrában” gyönyörködhetünk!

Elterjedési területe - térkép (map)

Desmopuntius johorensis - Zebracsíkos díszmárna elterjedési területe (Map)

Malajzia, Thaiföld, Szumátra és Borneó folyói, patakjai.

Egyéb elnevezések

syn: Barbus eugrammus, Puntius eugrammus, Puntius fasciatus, Barbus fasciatus, Systomus johorensis, Puntius johorensis, Barbus johorensis

Eng: Striped barb

Egyéb: Parmička křížová, Stribet barbe, Juovabarbi, Kolmijuovabarbi, Linienbarbe, Gid-pakke, Karsae, Seluang, Vazhakkavarayan, Brzana liniowana

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Indonézia
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-29 08:06

Katalógus ID:

No. 3977


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük