| Megtekintve: 7 624

Devario aequipinnatus – Óriás dánió

TUDOMÁNYOS NÉV

Devario aequipinnatus

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

9-11 cm

°C

18-25 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

5-12 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Nagyon karcsú és hosszúra nyúlt alakú, oldalt erősen lapított. A felsőállású szájon egy igen rövid bajuszszál pár látható; egy további pár csökevényes, vagy teljesen hiányzik. Az oldalvonal enyhe ívben fut. Hazájában 15 cm, akváriumban max. 12 cm hosszúra nő.

Citromtól narancssárgáig terjedő alapon több acélkék hosszanti csík húzódik, amelyek a kopoltyúfedők mögött feloldódnak és rövid keresztsávokat alkotnak. A hím karcsúbb és színesebb, mint a nőstény, a hosszanti csíkok a felső farok-úszólebenyben húzódnak. A nőstény hosszanti csíkjai egyenesen futnak.

Tartása és tenyésztése

A Devario fajok nagyon elevenek, békés természetűek, társas tartásra alkalmasak. A méretüknek megfelelő bármilyen élő- és száraz-eleséget elfogadnak. Tartásuk hasonló a pontyfélék többségéhez. Mindenképpen rajban tartsuk, hiszen a dániófélék közé tartozik, legalább 6 egyedet. Társításuk problémamentes, teljesen alkalmasak egy átlagos társas medencébe is, de egy dél-ázsiai biotóp, vagy akár egy hűvösebb vizes ázsiai medence lakói is lehetnek. Tartására a 23-24 C közötti hőmérséklettartomány a legoptimálisabb huzamosabb időre. Arra ügyeljünk, hogy olyan fajok ne kerüljenek mellé, melyek veszélyesek rá (pl. nagytestű agresszív sügérek), vagy amiket elfogyaszthat (törperazbórák például). A nyugodt, lassú halakat, mint amilyen a vitorláshal is, zavarhatja.

Mindenképpen tágas, nyílt vízterületre van szükséges, hogy jól érezze magát, és ehhez egy tágas kiúszótérnek kell társulnia. Háttérnövényzetnek ültethetünk pár tő valliznériát, előtérbe pedig kisebb Cryptocoryne-kat helyezhetünk, de mindig legyen sok helye az úszásra. Lekerekített kövekkel, fűzágakkal dekorálhatunk. A tiszta vizet kedveli, nem tolerálja túl jól, ha megemelkedik a károsanyag-tartalom. E célból rendszeresen (kéthetente) cseréljük le vizének úgy egyharmadát, valamint célszerű külső szűrőt alkalmazni. Habár lelőhelyén nem a legsebesebb patakok lakója, az áramlást kedveli, ezt ne feledjük, de esetleg nem a legmagasabb teljesítményre kell a szűrőt állítani. A víz legyen oxigéndús!

Tenyésztéskor nagyobb medencére és frissvíz-utántöltésre van szükség. Az ívást többnyire a nőstény kezdeményezi, s heves kergetőzés után a reggeli órákban szokott lefolyni. A nászjátékok néha igen kecsesek és tetszetősek, főleg egymás körül keresztbe forognak, és az úszóikkal legyezgetnek. Az ikra kifecskendezése néha úgy következik be, hogy a hím egy kis ideig átöleli a nőstényt. A párok a rajban találnak egymásra. A dániók nagyon termékenyek, a tenyésztőnek azonban védenie kell az ikrákat a szülőktől, mert erősen ikrarablók.

Ez a faj rettenetesen hasonlít a[ malabári dánióra], megkülönböztetésük már szinte lehetetlen, mivel gyakran egybe is ívnak! Próbáljuk meg a lehető legalaposabban megkülönböztetni őket! Ennek a fajnak testszíne erősebben kék, egy picivel magasabb hátfelépítésű, és gyakran több lehet a sárga minta, akár csík formájában is testén. A farkúszó színezettsége valamicskével gyengébb lehet, de ez hangulatfüggő is egyben. Teste kicsit nyúltabb is. Jelen pillanatban sajnos megkülönböztetésük szinte lehetetlen, és ezt még több, bár ritkábban előforduló, hasonló faj is nehezíti (pl.: D. devario, D. regina)! Támpont, hogy a malabári dániónál a test türkiz színe egy csík formájában a farkúszón folytatódik, míg az óriás dánió esetében ez akár teljesen hiányozhat!

Elterjedési területe - térkép (map)

Devario aequipinnatus - Óriás dánió elterjedési területe (Map)

Leginkább Észak-Indiában gyakori, de megtalálható még Nepálban, Bangladeshben, Thaiföldön és Myanmarban is. A közepesen gyorsan folyó vizek lakója.

Egyéb elnevezések

syn: Danio aequipinnatus, Danio aequipinnulus, Danio lineolatus, Leuciscus aequipinnatus, Leuciscus lineolatus, Perilampus aequipinnatus, Pteropsarion aequipinnatus.

Eng: Giant Danio.

Egyéb köznevei: Chebli, Kæmpedanio, Stor danio, Turkoosiseeprakala, Malabaricus, Malabarkärpfling, Bidaryelesaslu, Bidrele-saslu, Trey changwa, Bhitte, Danio malabarski, Selaiparavai, Vannathipodi.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-29 02:06

Katalógus ID:

No. 3956


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük