| Megtekintve: 8 821

Devario malabaricus – Malabári dánió

TUDOMÁNYOS NÉV

Devario malabaricus

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

8 cm

°C

18-24 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Nagyon karcsú és hosszúra nyúlt testű, oldalt erősen lapított. A felsőállású szájon egy igen rövid bajuszszál pár látható; egy további pár csökevényes, vagy teljesen hiányzik. Az oldalvonal enyhe ívben fut. Hazájában 15 cm, akváriumban 10 cm hosszúra nő.

Citromtól narancssárgáig terjedő alapon több acélkék hosszanti csík húzódik, amelyek a kopoltyúfedők mögött feloldódnak és rövid keresztsávokat alkotnak. A hím karcsúbb és színesebb, mint a nőstény, a hosszanti csíkok a felső farok-úszólebenyben húzódnak. A nőstény hosszanti csíkjai egyenesen futnak.

Tartása és tenyésztése

A malabári dánió mind kinézetre, mind tartásra, mind tenyésztésre igen hasonlatos az óriás dánióhoz. Megkülönböztetésük is igencsak nagy kihívás, sőt mondhatjuk, a kereskedelmi példányok esetén már lehetetlenség, hisz a két fajt gyakran egybeívatják – akár akaratlanul is. Vad egyedeknél a támpont az, hogy az óriás dánió elterjedési területe Észak-India, Nepál, Thaiföld vidékére esik, míg a malabári dánió Dél-India, Srí Lanka régiójában honos. Kinézetre szinte semmi különbséget nem fedezhetünk fel, esetleg a farkúszón látszódó csík ami segíthet. A malabári dánió esetében ugyanis a test középső régiójának türkizzöld színe többé-kevésbé erőteljesebben folytatódik a farkúszón, míg az óriás dániók esetében csak igen halványan vagy semennyire sem látszik. Beazonosításukat nehezíti, sőt akár még keveredhetnek is rokon fajokkal, mint amilyen a Devario regina, D. devario, D. acrostomus, D. assamensis.

A Devario fajok nagyon elevenek, békés természetűek, társas tartásra alkalmasak. A méretüknek megfelelő bármilyen élő- és száraz-eleséget elfogadnak. Célszerű azért az élő és fagyasztott kiegészítés, hogy vitalitásukat és színeiket megőrizzék. Tartásuk hasonló a pontyfélék többségéhez. Mindenképpen rajban tartsuk, hiszen a dániófélék közé tartozik, legalább 6 egyedet. Társításuk problémamentes, teljesen alkalmasak egy átlagos társas medencébe is, de egy dél-ázsiai biotóp, vagy akár egy hűvösebb vizes ázsiai medence lakói is lehetnek. Arra ügyeljünk, hogy olyan fajok ne kerüljenek mellé, melyek veszélyesek rá (pl. nagytestű agresszív sügérek), vagy amiket elfogyaszthat (törperazbórák például). A nyugodt, lassú halakat, mint amilyen a vitorláshal is, zavarhatja.

Mindenképpen tágas, nyílt vízterületre van szükséges, hogy jól érezze magát, és ehhez egy tágas kiúszótérnek kell társulnia. Háttérnövényzetnek ültethetünk pár tő valliznériát, előtérbe pedig kisebb Cryptocoryne-kat helyezhetünk, de mindig legyen sok helye az úszásra. Lekerekített kövekkel, fűzágakkal dekorálhatunk. A tiszta vizet kedveli, nem tolerálja túl jól, ha megemelkedik a károsanyag-tartalom. E célból rendszeresen (kéthetente) cseréljük le vizének úgy egyharmadát, valamint célszerű külső szűrőt alkalmazni. A víz legyen oxigéndús és a szűrő teljesítményét fokozhatjuk is, hisz a gyors folyású vizeket kedveli, szívesen lubickol az áramlatokban.

Tenyésztéskor nagyobb medencére és frissvíz-utántöltésre van szükség. Az ívást többnyire a nőstény kezdeményezi, s heves kergetőzés után a reggeli órákban szokott lefolyni. A nászjátékok néha igen kecsesek és tetszetősek, főleg egymás körül keresztbe forognak, és az úszóikkal legyezgetnek. Az ikra kifecskendezése néha úgy következik be, hogy a hím egy kis ideig átöleli a nőstényt. A párok a rajban találnak egymásra. A dániók nagyon termékenyek, a tenyésztőnek azonban védenie kell az ikrákat a szülőktől, mert erősen ikrarablók.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

India délnyugati része és Srí-Lanka hegyi patakjai.

Egyéb elnevezések

syn: Danio malabaricus, Danio micronema, Eustira ceylonensis, Paradanio aurolineatus, Perilampus aurolineatus, Perilampus canarensis, Perilampus ceylonensis, Perilampus malabaricus, Perilampus mysoricus, Puntius malabaricus.

Eng: Malabar danio.

Egyéb köznevei: Saldanikana, Chebli, Danie malabarská, Danio malabarské, Danio stejnopruhé, Danio velké, Malabarbarbe, Malabardanio, Siniseeprakala, Malabarbärbling, Ozhukkilatti, Balakimoru, Balooki, Ballandhu, данио малабарский, Gigantskiy danio, Rath kailaya, Malabardanio, Kaili, Keyal meen, Selvaiparavai, Vannathipodi.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Sri-Lanka
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-29 02:06

Katalógus ID:

No. 3955


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük