| Megtekintve: 4 501

Devario sondhii – Hajnalpír dánió

TUDOMÁNYOS NÉV

Devario sondhii

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

4-5 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

75 liter

VISELKEDÉS

rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felszín közelében

ÉLETTARTAM (év)

kb.4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

Nagyon dekoratív, karcsú, hengeres testű dániófaj. Hastájékának kezdete, feje, háta barnás és ezüstös színű, míg oldala, hasának hátsóbb része tűzvörösen tündököl. Eseteként az oldalvonal mentén csillogósabb sáv fedezhető fel. Fontos megkülönböztető jellegzetessége a kopoltyúfedőnél ülő kicsi fekete folt. Az úszók gyengén színezettek, a vörös szín jobbára a farkúszóra terjedt rá.

Tartása és tenyésztése

Nagyon dekoratív, mutatós dániófaj, és sajnos meglehetősen ritka is az akvaristák körében, pedig jóval nagyobb figyelmet érdemelne. Sajnos ritkán kerül hazánkba, és akkor is csak egy-egy üzlet forgalmazza. Ha mégis sikerülne hozzájutnunk, egy ellenálló, igazi akváriumi halat kapunk. Mindenképpen rajban tartsuk, ami minimum 6-8 állat együtt tartását feltételezi. A víz felszíne alatt mozog, kedveli az áramlást. A szűrő által keltett vízmozgás lehet nagyobb, halaink élvezni fogják, de mindenképpen ügyeljünk a bomlástermékektől mentes, tiszta vízre. Oxigénigénye átlagosnak tekinthető. A növényeket nem bántja, legfeljebb a nagyon puha levelű fajok friss hajtásaiból csipkedhet. Magasabb szegélynövényeket és alacsonyabb Cryptocoryne-kat ültessünk, kellő úszásteret hagyva halainknak. Elhelyezhetünk némi úszó hínárt is a medence egyik végében, de a nyílt (és megvilágított) vízfelületek sincsenek ellenére. Kavicsokkal, kisebb ágakkal dekorálhatunk, homoktalajt tegyünk az akváriumba, hogy megfelelő biotopot kapjunk. Persze általános érvényű szabály, hogy a sötét aljzat jól kihozza a halak színeit és biztonságérzetüket is növeli, a hajnalpír dánióval sincs ez másként.

Remekül társítható, más márnákkal, dániókkal, razbórákkal, szivárványhalakkal teljesen békés, de elevenszülők, lazacok vagy gurámik is bátran kerülhetnek mellé. A talajlakókkal nem foglalkozik, hacsak nem vadásszák le dánióinkat, bátran telepíthetünk kisebb-közepesebb harcsákat, csíkhalakat. Kerüljük a fátylas tenyészváltozatok (guppik, harcoshalak, stb.) együtt tartását, mert azok hatalmas úszóit esetleg megcsipkedhetik, amúgy semmiféle agressziót sem mutatnak.

Etetésük könnyen megoldható, a szárazeledelt is elfogadják, de kiegészítésül kapjanak fagyasztott és élő táplálékot, amit szintén mohón fogyasztanak.

A rendszeres vízcseréket ne hanyagoljuk el!

Tenyésztésük nem olyannyira nehéz feladat, csapatban vagy párban helyezzük ki őket. A nőstények nagyobbak és teltebbek a hímeknél, érdekes módon elég látványos a különbség esetükben. Lágy vízbe rakjuk ki őket, amit egy kevés tőzegszűrlettel kezelhetünk is akár. Ikrarácsot mindenképpen használjunk, mivel ikrafalók, és ívás után távolítsuk el a szülőket. Jávai mohát is tehetünk a medencébe. Ha 1-2 napon belül nem ívnak, tegyük vissza őket a tartóakváriumba. Egy kis szivacsszűrővel gondoskodjunk a víztisztaságról és oxigénellátásról. A kishalak 1-2 napon belül kikelnek ívás után és további pár napon belül elúsznak. Először csak apró eleséget kapjanak (pl. papucsállatkát), majd nemsokára frissen kelt Artemiával és egyéb apró eledelekkel táplálhatjuk őket. Viszonylag jó tempóban nőnek elég hely és gyakori vízcserék, valamint napi kétszeri etetés mellett.

Elterjedési területe - térkép (map)

Devario sondhii - Hajnalpír dánió elterjedési területe (Map)

Délkelet-Ázsia; Myanmar

Egyéb elnevezések

syn: Danio sondhii, Brachydanio sondhii.

Eng: Fireline Devario.

Egyéb köznevei: Dánio myanmarské.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2013-02-03

Frissítve:

2014-06-17 09:06

Katalógus ID:

No. 4516


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük