| Megtekintve: 3 987

Enteromius macrops – Gambiai díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Enteromius macrops

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

10 cm

°C

22-28 °C

°pH

6,5-8 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés, társas

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső

ÉLETTARTAM (év)

4-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A test megnyúlt, a hát- és hasvonal meglehetősen egyenletesen ívelt. A száj alsóállású, 2 pár bajuszszála van. D 10— 11, A 8. Hosszúsága: 8 cm-ig, a nőstény néhány centiméterrel hosszabb.

Zöldes- vagy kékes-ezüstösen csillogó alapon feketés-barna hosszanti csík díszlik. A hím az ívási időben vöröses csillogású.

Tartása és tenyésztése

Mivel rajhal, több példányt tanácsos tartani. Aránylag eleven, de keveset bukdácsoló faj, amely békés, és más hasonló halak társaságába egyaránt beillik. 24-28 C° a megfelelő tartási hőmésrséklet. A víz szűrésével és oxigénellátásával kapcsolatosan nem különösen igényes, átlagos értékek mellett könnyen tartható, akár még kezdőknek is ajánlható. Ültessünk növényeket medencéjébe, melyek között szívesen bujkál, de szabad úszótereket is hagyjunk neki. Társíthatjuk más kongói fajokkal, de amerikai, ázsiai fajok is kerülhetnek mellé társas tartás esetén, amik méretben hasonlóak. Túl apró faj ne kerüljön mellé, és nyugodt, lassú úszású, esetleg fátyolos úszójú se, mert megcsipkedheti őket. Vizét kezelhetjük tőzeggel, égertobozzal, de akár Tebang-leveleket is tehetünk bele, hogy hasonlítson eredeti élőhelyére. Medencéjét takarjuk, ugrálhat. Etethető száraz eledelekkel is, de némi élő tápot is kapjon, amitől javul kondíciója, ez leginkább ívás előtt fontos. Ha élő eledelünk nincs, akkor fagyasztott kiegészítést kapjon.

Tenyésztése úgy folyik le, mint a márnák többségéé. A víz paraméterei a következők: 5-6° Nk, pH semleges (7), hőmérséklet 26-27°C. A nagyon kicsiny peték nem tapadnak meg, hanem lehullanak a fenékre. Az ivadékok 27 C°-on kb. 18-22 óra múlva kibújnak, 4-5 nappal később már szabadon úszkálnak, eleinte azonban a fenék vagy a növényzet közvetlen közelségében tartózkodnak. Bár ez a faj afrikai illetőségű, az ivadék felnevelése ugyanúgy történik, mint a legtöbb ázsiai díszmárna fajnál. A faj igen termékeny, egy íváskor akár 500 ikrát is rakhatnak. Indítsuk papucsállatkával, apró rotatóriával, később artémiát, majd vágott tubifexet kapjanak a gyors növekedés érdekében.

Elterjedési területe - térkép (map)

Enteromius macrops - Gambiai díszmárna elterjedési területe (Map)

Afrika: A Gambia folyónak azon a részén, ahol az árapály hatása nagyon változó víz-viszonyokat teremt, valamint Csád, Niger, Volta, Mono, Ouémé, Gambia és Szenegál szavannás területeinek folyóiban és több más tengerparthoz közel eső vízgyűjtőben. Előfordul ezeken kívül a Kotto folyóban is (Ubangi folyó vízrendszere, a Kongó folyó középtájékának vízgyűjtőjében).

Egyéb elnevezések

syn: Barbodes macrops, Barbus francisci, Barbus gambiensis, Barbus weidholzii, Mannichthys lucileae, Puntius gambiensis. helytelenül (misapplied name): Barbus ablabes, Barbus albabes deserti, Barbus deserti.

Eng: Blackstripe barb.

Egyéb köznevei: Parmička luxorská, Savannibarbi, Afrikanische Längsstreifenbarbe, Krokiri-ikpokpo, Gambiabarb.

Képek

Képek feltöltés alatt!

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Nyugat-Afrika
Niger
Atlanti országok
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-11-16

Frissítve:

2017-01-31 10:01

Katalógus ID:

No. 4354


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük