| Megtekintve: 4 378

Enteromius paludinosus – Mocsári díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Enteromius paludinosus

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

15 cm

°C

22-28 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

300 liter

VISELKEDÉS

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó-középső

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Nagyon karcsú és megnyúlt, hátvonala kissé íveltebb, mint a hasfal vonala. Az alsóállású szájon 2 pár bajuszszál van. Hosszúsága: a természetben max. 30 cm. Zöldesen ezüstös csillogású, a farktövön fekete folttal; az úszók vörösesek vagy vörösek; az ivari-különbségek nehezen meghatározhatóak.

Tartása és tenyésztése

A faj csak nagyobb szobai akváriumokba alkalmas. Erőteljes, szívesen bukdácsol, a hőmérséklettel szemben nem igényes. Tenyésztéséről kevés az információ, de a többi Barbus faj tenyésztésétől valószínűleg nem nagyon különbözik. Élőhelye leginkább nagy folyók környékén van, olyan helyeken, ahol változatos a növényzet és sziklás a meder, de megtalálható még lagúnákban, folyók főágától elszigetelt holtágakban, csatornákban, kisebb-nagyobb víztározókban, mocsarakban. Kedveli az olyan tavakat, nagyobb vízfelületeket, ahol dús a vegetáció, de a már lápos szakaszokon kevésbé gyakori. Tápláléka változatos, leginkább kis szervezetektől áll, úgymint rovarok, kis csigák, rákféleségek, algák, kovamoszatok, és növényi törmelékek. A természetben táplálékhalnak számít, így vadásznak rá harcsák, tigrislazacok, ragadozó keszegfélék (Serranochromis) valamint a madarak is. A Barbus paludinosus egész évben szaporodik, de a csúcs nyáron van, az esős évszakban – ami a déli féltekén január-februárra esik. Beszámolók szerint az ívást heves felhőszakadások indítják be, amikor is felúsznak az élőhelyükbe torkolló kisebb vízfolyásokon a mocsarakba és az ott található a vízinövényzet között ívnak le (Skelton 1993). Akváriumi tenyésztése során vegyük mindezeket figyelembe, jól betelt párokat helyezzünk ki lehetőleg nagy akváriumba, amit ikraráccsal látunk el. A medencét lágyvízzel töltsük meg, és egy kevés hínárt, jávai mohát is tegyünk be. Amint lezajlott az ívás, helyezzük vissza a tenyészhalakat tartómedencéjükbe, mert veszélyesek lehetnek ikráikra. A kishalak frissen kelt artémiával, rotatóriával indíthatóak, de nagy medencére lesz szükségünk felnevelésükhöz. Az ívó halak ikramennyisége súlytól függően sok száz is lehet, ezret is megközelítheti.

Akváriumi tartása során vegyük figyelembe, hogy erősen növényes terülelteken is gyakori a faj, tehát ne sziklás, nyílt vizű medencébe helyezzük, hanem pihenésre, elbújásra alkalmas növényzetet is biztosítsunk. Mivel a növényeket is megrághatja időnként, erősebb fajokat válasszunk, mint amilyen a fodros levelű vízikalász vagy a számtalan Anubias-faj. A sötét aljzat nyugtatólag hat rájuk. Medencéjét mindenféleképpen külső filtrálással lássuk el, és némi áramoltatást is beindíthatunk. Társítani más afrikai, folyami halakkal célszerű, mint amilyen például az afrikai késhal, kisebb tilápiák, meggyhasú sügérek, pillangóhalak, bozóthalak vagy épp a Synodontis-harcsafélék. Szép medencét alkothatunk akkor is, ha színpompás afrikai pontylazacokkal (pl. kongólazac, brycon) vagy éppenséggel más biotóp márnafajokkal társítjuk őket. A vízcserékre természetesen illik odafigyelni, de nem egy nagyon igényes halfaj. Etetésére a száraz tápok is alkalmasak, de forrázott növényekkel, artémiákkal, tubifexel, szúnyoglárvával célszerű kiegészíteni.

Sajnos ez a márnaritkaság még nem nagyon terjedt el az akvarisztikában, idehaza sem egy könnyű feladat beszerzése.

Elterjedési területe - térkép (map)

Mimagoniates inequalis - Szélesfarkú kéklazac elterjedési területe (Map)

Hazája szinte egész Afrika, pontosabban Észak-, Kelet- és Közép-Afrika területein eléggé gyakori, de Dél-Afrikából is jelentették előfordulását a keleti-parti folyók vízrendszeréből (Dél-Kongó). Északi elterjedési határa Etiópia északi része, itt mocsarakban és folyókban, Kelet-Afrikában megtalálható a Viktória-tóban és vízrendszerében, valamint a Malawi-tóban és az ahhoz közeli folyók vízgyűjtőjében.

Egyéb elnevezések

syn: Barbus akakianus, Barbus amphigramma, Barbus gibbosus, Barbus helleri, Barbus ivongoensis, Barbus longicauda, Barbus macropristis, Barbus macropristis meruensis, Barbus meruensis, Barbus paludinosis, Barbus paludonosus, Barbus taitensis, Barbus thikensis, Barbus tsotsorogensis, Barbus vinciguerrai, Barbus welwitschii, Puntius paludinosus.

Eng: Straightfin barb.

Egyéb köznevei: Lynvin of Moeras-ghieliemientjie, Lynvin-ghieliemientjie, Kasenga, Kasepa, Masenga, Enzuguri, Parmička bažinná, Parmička nairobská, Parmička tajtenská, Keltaeväbarbi, Rämebarbi, Särkibarbi, Sinijuovabarbi, Sumpfbarbe, Taitabarbe, Enzunguli, Matemba, Ikinanga, Inkwekwe, Dagaa, Matemba, Murungulu, Phupela.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Zambézi
Kelet-Afrika
Malawi-tó
Viktória-tó
Egyéb nagy tavak
Dél-Afrika
Észak-Afrika
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2010-12-14

Frissítve:

2017-01-31 10:01

Katalógus ID:

No. 4322


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük