| Megtekintve: 17 941

Epalzeorhynchos frenatum – Vörös rojtosszájú hal

TUDOMÁNYOS NÉV

Epalzeorhynchos frenatum

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

15 cm

°C

24-27 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

250 liter

VISELKEDÉS

változóan agresszív

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

leginkább alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

10-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Karcsú, szürke testű hal, pikkelyeinek széle sötét. Orrától a szeme közepéig egy sötét csík húzódik, a faroknyél végén pedig sötét folt van. A villás farokúszó vörös árnyalatú, az alsó állású szájat két pár bajuszszál keretezi. A fekete csíkos farok alatti úszójú hímek karcsúbbak a nőstényeknél.

Tartása és tenyésztése

A vörös rojtosszájú hal egyáltalán nem válogatós, mindenevő, de nagy kedvence a zöld táplálék, úgyhogy abból kapjon minél többet (salátát, spenótot). Ezenkívül elfogad változatos fajtájú élőeleséget is, mint a tubifex, rovarok- és vízi-rovarok lárvái és plankton.

Mindenképpen sok búvóhelyet biztosítsunk számukra, összeférhetetlen és agresszív halak. Nemhogy egymás közt, az akvárium más lakóinak is nekimehetnek. Ez persze egyedfüggő is. Egyesek egyedül történő tartását preferálják, míg másoknál más módszer volt sikeres. Utóbbi esetben sikerre vezetett egy többszáz literes akvárium sok búvóhellyel, ahol az akvárium méretétől függően 10-20-30 példány került elhelyezésre. Úgy tűnik, itt megoszlott az agresszió az egyedek közt.

Agressziója általános tartás esetén néha csak fajon belül mutatkozik, vagy egyáltalán nem. Máskor a hasonló pontyfélékkel szemben is elszáll a béketűrése, ritka esetben más típusú halaknak is nekimehet.

Társításához leginkább közepesebb-nagyobb halakat tudok ajánlani, melyekkel alapjában véve jól kijöhet. Ilyenek lehetnek a gurámifajok, nagytermetű márnák (pl. tiofil), Devario-dániók. Vegyes akváriumban általában békésebb sügérek (pl. meggyhasú), nagyobb testű lazacok (kongó, lándzsafoltú, tányér), xifók, mollyk lehetnek társai. Ha éppen békésebb egyedeket tudunk kifogni, akkor remekül ellesznek, ellenkező esetben pedig vagy egyedül vagy az előbb bemutatott nagy csapatban tartandó. Nem célszerű Crossocheilusokkal, moszatevő márnákkal, pláne nem más Epalzeorhynchosokkal együttartani, viszont a legtöbb harcsafélével (algaevő, páncélos) szemben békés.

Előfordulhat, hogy az üzletben algaevőnek árulják, ami nem áll messze a valóságtól, hisz ténylegesen fogyaszt némi moszatot, de ez nem egy hatalmas teljesítmény, mint mondjuk a fonálalgázóknál. A növényeket nem bántja, a dekorációt pedig mindenképpen úgy alkossuk meg, hogy legyen sok búvóhelyük. Úszónövényeket, tompított világítást is alkalmazhatunk, hiszen ugyan nem éjszakai halak, de szürkületkor mozognak legtöbbet. Vizük szűrésére, vízminőséget illetően nem különösen igényesek, kezdőknek is ajánlhatóak e szempontból, összességében viszont nem ajánlanám első halnak. Hosszú életű faj!

Tenyésztése nagyon komplikált, leginkább hormonkezeléssel lehetséges, bár lehetett hallani spontán ívásról is. Ezzel a legnagyobb komplikáció az, hogy a halak – párban – gyakran még az ívás ideje alatt se nagyon tolerálják egymást. Nemeik megállapítása szintén nagy kihívás!

Elterjedési területe - térkép (map)

Epalzeorhynchos frenatum - Vörös rojtosszájú hal elterjedési területe (Map)

Thaiföld, Laos, Kambodzsa patakjai.

Egyéb elnevezések

vörös lábeó

syn: Epalzeorhynchos frenatum, Epalzeorhynchus frenatus, Labeo erythrura, Labeo erythrurus, Labeo frenatus.

Eng: Rainbow sharkminnow.

Egyéb köznevei: Labeo červenoploutvé, Parmička červenoploutvá, Parmička rubínová, Grøn Labeo, Rubin-labeo, Tulievä, Grüner Fransenlipper, Trey kuol chek, Pa tout hin.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-17 09:06

Katalógus ID:

No. 3959


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük