| Megtekintve: 20 300

Gyrinocheilus aymonieri – Moszatevő márna

TUDOMÁNYOS NÉV

Gyrinocheilus aymonieri

CSALÁD

Gyrinocheilidae

MÉRET

25 cm

°C

24-28 °C

°pH

6,5-8,0 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

3-400 liter

VISELKEDÉS

kissé harcias (főleg az idősebbek)

TÁPLÁLÉK

növényevő

HOL TARTÓZKODIK?

talajlakó

ÉLETTARTAM (év)

~5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A megnyúlt testű hal színe barna, pikkelyei sötét szegélyűek. Orrától a faroknyélig sötét sáv fut. Alsó állású szája szívókorongot alkot, ezzel radírozza le a moszatokat a szilárd felszínekről. A fejen levő különleges nyíláson keresztül lélegzik, miközben a tartály üvegfalához tapad.

Hosszúra nyúlt testű, oldalt csak mérsékelten lapított; háta enyhén ívelt és a hátúszó kezdetéig íjszerűen emelkedik, hasoldala lapos és széles. A hátúszó a test elülső harmadában kezdődik. A be- és kilégzés szilárd alapra tapadt állapotban a felső kopoltyúfedő szélén levő hártyaszerű tölcsér és az alsó kopoltyúrésben levő hasonló nyílás közreműködésével történik. Ez által lényegében kifelé irányuló légzőáramlás jön létre, amely a hal szívóképességét talán még kedvezően is befolyásolja. Hosszúsága nem ismeretes pontosan, valószínűleg 20 cm-nél hosszabb.

Színezet és ivari különbségek: Az életkori fokozatok során erősen változó. Barnás alapszínű, hasoldala világos. A hátgerincen és kétoldalt egy-egy sor sötét folt látható, amelyek közül az utóbbiak szabálytalan csíkká folyhatnak össze. Az ivarokat nem igazán lehet pontosan meghatározni.

Tartása és tenyésztése

Az egyik legjobb algaevő, akváriumtisztító faj. Az algákhoz hasonlóan szívesen fogyasztja a forrázott salátalevelet és a száraz eleséget is. Idős korára agresszívvé válhat.

A fiatal példányok ártalmatlanok, rendkívül igénytelenek, akváriumban táplálkozásmódjuk miatt hasznos állatok. Táplálékuk elsősorban algákból és más lepedékszerű bevonatokból áll, amelyeket a vízinövényekről, üvegtáblákról stb. nagyon sebesen és alaposan lelegelnek. Ha az algatáplálék mennyisége nem elég, kiegészítésül száraz-eleséget, apró élőeleséget, leforrázott salátát vagy spenótot fogyasztanak. Az algák „lereszelésére” minden testhelyzetben képesek, s ezt sebesen és nagy buzgalommal végzik. Közben jól megfigyelhető a kopoltyúfedők gyors mozgása. Úszásmódjuk a nem kellően kifejlett úszóhólyag következtében ugrálós és sietős.

Nem ritka panasz, hogy a halak nem felelnek meg a várakozásnak, vagyis kevés vagy semmi algát sem esznek. Kétségtelen, hogy az algatáplálék fogyasztási készsége erősen függ a többi eleségfajtával való etetés mértékétől. Ezenkívül a növényevés fiatalkorban valószínűleg fejlettebb, mint öregkorban. A halak valószínűleg csak az algalepedék képződését tudják megakadályozni, hosszú-szálú algákat azonban nem képesek lelegelni. Elsősorban azokat a mikroszkopikus kicsinységű protoctisztákat tüntetik el, amelyekből később összefüggő algaréteg képződik. Hosszabb fonalas moszatokat a hal már csak azért sem tud fogyasztani, mert a fonalak túlérnek a szívókorong szélén, s ez megakadályozza algákkal benőtt alapokra való rászívódását.

Az idősebb példányok néha eléggé összeférhetetlenek mind fajtársaikkal, mind más halakkal szemben. Azzal okozhatnak kárt, hogy a tisztogatási próbálkozások során megsértik a bőrüket, s a sérülés helyén halpenész (Saprolegnia) telepedhet meg. A víz összetételével szemben nincsenek különösebb igényeik; látszólag még szellőztetésre sincsen szükség. Ennek ellenére oxigénben dús vízben jobban érzik magukat. Sok fényt és hőt igényelnek, főleg az algák szaporodásának az előmozdítása végett; a hőmérséklet legyen 25 C° körül. Szaporodásuk ismeretlen, hipofizálással lehetséges csupán. A halak valószínűleg nem érik el ivarérettségüket akváriumokban.

Forgalomban van arany, ezüst és arany-fekete tarka variánsa is!

Elterjedési területe - térkép (map)

Gyrinocheilus aymonieri - Moszatevő márna elterjedési területe (Map)

Thaiföld és Hátsó-Indiának Thaifölddel szomszédos vidékei. Főleg gyorsan folyó, átlátszóan tiszta vizekben, de a síkságok lassan folyó vizeiben, tócsákban és árkokban is található. Olykor nagy mennyiségekben fordul elő.

Egyéb elnevezések

Egyéb magyar szinonimák: Algaevő csíkhal, Aymo, Kínai algaevő hal.

syn: Gyrinocheilus kasnakoi, Gyrinocheilops kasnakoi, Psilorhynchus aymonieri.

Eng: Chinese Algae Eater, CAE, Indian Algae Eater, Sucking Loach, Golden Algae Eater, Lemon Algae Eater.

Egyéb köznevei: Přísavka thajská, Siamesisk algeaeder, Levänuoliainen, Putzerschmerle, Russische Saugschmerle, Siamesische Saugschmerle, Zitronen-Suagschmerle, Chun chuok dai, Trey bandaul chek, Trey komear, Trey smok, Pa ko, Pba gaw, Glonojad syjamski, Siamsiy girinokheil, Algätare, 湄公双孔鱼, Pla e-dood, Pla luk phueng, Pla mood, Pla pak tai, Pla phing, Pla phueng, Pla rak kluay, Pla ya lu, Cá may

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Thaiföld
Biológiai jellemzők:
Testmérete: óriás (20< cm)
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: növényevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-10-29

Frissítve:

2014-06-29 09:06

Katalógus ID:

No. 4352


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük