| Megtekintve: 5 470

Neochela dadiburjori – Kéköves pisztrángdánió

TUDOMÁNYOS NÉV

Neochela dadiburjori

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

3-4 cm

°C

23-26 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

leginkább felső

ÉLETTARTAM (év)

~3-4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Kicsi, felső szájállású pontyféle. A baltahasú pontyfélékkel áll közeli rokonságban (Chela sp.), a faj a dániók legközelebbi rokona, a núriák mellett. Alapszínezete citromsárga, ami az úszók töveire is rálóg. Hasa fehéren kiviláglik, és háta esetleg halványan zöldesebb is lehet. Oldalvonala mentén egy markáns irizáló türkizkék sáv húzódik, ami nagyon attraktívvá teszi.

Tartása és tenyésztése

Könnyen tartható, kezdőknek is kiválóan alkalmas kis halacska. Mindenképpen 6-8 egyedet gondozzunk, mert szigorúan rajhal. Nyílt víztér szükségeltetik neki az úszáshoz, a vízfelszín közelében mozog. Alsóbb régiókban dúsan növényesíthetünk, és a háttér mentén például egy Vallisneria-sort is ültethetünk. Az oxigéndús, jól áramló és mozgó, kristálytiszta vizet kedveli, de átlagos szűréssel is megelégszik, ha a vizének 15-20%-át rendszeresen kicseréljük. Nem kell megijedni, nem nehéz egyáltalán gondozása, nem adja fel olyan könnyedén. Társításánál ügyeljünk arra, hogy ne kerüljenek mellé olyan fajok, melyek jóval nagyobbak nála, kárt tehetnek benne vagy méretükkel egyáltalán csak félelemben tartsák. Kisebb díszmárnák, dániók, razbórák, törpegurámik és párduccsíkok kiváló biotóp társai, de akár törpe kalászhalakkal is egybekerülhet. Ha nem biotópban tartjuk, akkor leginkább pontylazacok, kisebb testű harcsák felelnek meg mellé. Etetése sem problémás semmilyen szinten, mivel elfogadja a jó minőségű száraz eledeleket, bár kondíciójának és szépségének megtartásához szükségeltetik néha fagyasztott és élő eleségek etetése egyaránt, amiket nagy örömmel fogad.

Tenyésztéséhez egy kisebb akváriumot készítsünk elő, amibe lágy és enyhén savas vizet töltünk, esetleg égertobozzal kezelhetjük. Csoportosan is kitehetjük, sőt, akár egy kis akváriumban csak őket tartva nem is kell a kifejlett egyedeket külön venni mindig. Ha jó a helyük és kondíciójuk, akkor gyakran ikráznak, egy nagy csapattól jóformán folyamatosan lehetnek ikráink. A petéket vízfelszín közeli növénylevelekre helyezik, de ikráztató csomókat is alkalmazhatunk. Ívató medencéből a szülőket kell mihamarabb kivenni, saját akváriumukból pedig az ikrákat, mivel egyből rabolhatnak rájuk. A kishalak kb. 3 nap múlva kikelnek, és további 4-5 nap múltán elúsznak. Etetésük papucsállatkával és egyéb mikroszkopikus élőlényekkel oldható meg az első héten, csak utána fogadják el a frissen kelt Artemiát. A rendszeres frissítő vízcserékről ne feledkezzünk meg a jó vízminőség érdekében, de bőséges etetés és tágas hely mellett sem túl gyors a növekedésük.

Elterjedési területe - térkép (map)

Neochela dadiburjori - Kéköves törpeponty elterjedési területe (Map)

Délkelet-Ázsia; India

Egyéb elnevezések

syn: Chela dadiburjori, Chela dadidurjori, Chela dadyburjori, Chela dadydurjori, Laubuca dadidurjori, Laubuca dadyburjori.

Eng: Dadio.

Egyéb köznevei: Kýlnatka tamilská, Kýlnatka trpasličí, Hehkukölibarbi, Dadyburjors Kielbauchbärbling.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-09-23

Frissítve:

2018-09-15 10:09

Katalógus ID:

No. 4465


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük