| Megtekintve: 6 395

Oliotius oligolepis – Nagypikkelyű díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Oliotius oligolepis

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

4-5 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-6,5 pH

°Nk

3-10 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső

ÉLETTARTAM (év)

~5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A sárgásbarna hal legfeltűnőbb jellegzetessége pikkelyeinek mintázata. A legjobb példányok pikkelyeinek elülső része sötét, ami együttesen sakktáblaszerű hatást kelt. Oldalán sötét vonal fut végig; a hímek ez alatt gyakran kevésbé foltosak. A hímek úszóinak szegélye többnyire fekete, míg a nőstények úszósugarai általában sárgás árnyalatúak.

Az ivarérett, megfelelő körülmények közt élő hímek ibolyáskék színt ölthetnek.

Tartása és tenyésztése

A hímek gyakran rivalizálnak, de ez semmi durva következménnyel nem jár. Ha egy szépen benövényesített medencébe helyezzük, ahol sötét a talaj és szűrt fényt kap a medence, a hímek pompás ibolyás színeket öltenek. De mivel általában barnásak a halak, pláne fiatalon, a boltokban, ez némileg gátat vet elterjedésüknek.

Relative kis akváriummal is beéri, mivel nem tartozik a mozgékony fajok közé a márnákhoz viszonyítva. Nem csipkelődős, így akár törpe vagy gyöngygurámi is kerülhet mellé. Szívesen bujkál a növényzet közt, kedveli a sűrű növényzetet. Rajban tartsuk, legalább 5-7 egyedet, viszont a legtöbb vegyes akváriumban társítható. Kezdők szerencsés választása lehet. Régebben is ismert hal volt, majd pár évre „feledésbe merült”, de az utóbbi időkben mintha többször szerepelne az üzletek kínálatában.

A vízminőséggel szemben nem túlságosan igényes, átlagos értékeken jól tartható, de természetesen kedveli a lágyvizet, kezelhetjük Tebang-levéllel is, szebbek lesznek és jobban is érzik magukat.

A legtöbb táplálékot elfogadja, a műeledeleket elfogadja, de színei és vitalitása csak úgy lesz az igazi, hogyha némi fagyasztott és élő eledellel is kiegészítjük étrendjét. Kevés növényi táplálékot is kaphat (spirrulina, forrázott zöldségek), de nem jellemzi a növények csipkedése.

Tenyésztése hasonlatos más márnákéhoz. Lágy és semleges közeli előkészítésű vízbe helyezzük ki a tenyészpárt vagy akár csapatot. Ikráikat szabadon szórják, de felfalhatják őket, ezért célszerű ikrarács általi védelmet nyújtani nekik. Fontos, hogy az ikra át tudjon jutni a rácson, de a halak ne. Élő eledellel kondícionáljuk az állatokat, a nemek jól látszanak a beikrásodott nőstényeken, illetőleg a színkülönbségen is. Jávai mohát is rakhatunk a medencébe. Ha estefelé helyezzük ki őket, akár másnap hajnalban ívhatnak is. Az ikrák 1-2 napon belül kikelnek, majd további 24 óra múlva elúsznak. Infusoria-méretű táplálékon indíthatóak, majd frissen keltetett sórákkal, walter- és banánféreggel nevelhetőek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Oliotius oligolepis - Nagypikkelyű díszmárna elterjedési területe (Map)

Indonézia és Szumátra folyói, patakjai.

Egyéb elnevezések

syn.: Barbus oliogolepis, Capoeta oligolepis

Eng.: Checkered barb, Checkerboard barb, Iridescent barb, Island barb

Egyéb: Parmička málošupinatá, Ø-barbe, Chequer barb, Verkkobarbi, Eilandbarbe, Pantau bungo, Kletchatyi puntius, Nätbarb, 寡鱗無鬚魮

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indonézia
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-29 10:06

Katalógus ID:

No. 3986


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük