| Megtekintve: 4 634

Pethia gelius – Bengáli díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Pethia gelius

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

4-4,5 cm

°C

18-25 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

4-10 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső

ÉLETTARTAM (év)

4-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Apró, kedves halacska. Igen karcsú és nyurga, a nőstény teste valamivel magasabb. Bajusza nincs, vagy csökevényes. D 10— 11, A 8. Hosszúsága: max. 4,5 cm, a hím valamivel kisebb.

Színezet és ivari különbségek: Zöldes vagy aranyló barna testén aranyos fényű, áttetsző, szabálytalan sötét foltrajzolatokkal. A hím testének közepén rózsaszínű folt van, és karcsúbb a nősténynél. Hosszú, elkeskenyedő farok-nyelén kevés aranyló vöröses elszíneződés van, főként a jól táplált hímeken. A többnyire áttetsző úszóit kifeszítve tartja.

Tartása és tenyésztése

Az állatok elevenek, békések, keveset túrnak. Ajánlatos nem nagyon öreg víz alkalmazása és sötét talaj biztosítása. A hőmérséklettel szemben nem igényesek: 18— 22 C° már elegendő lehet, de inkább 24 C-t részesítik előnyben. Az eddigi tapasztalatok szerint a faj könnyen degenerálódik, az utódok egyre kisebbek lesznek, s végül elvesztik szaporodási képességüket. Ezért ügyelni kell a kifogástalan tenyészállatok kiválasztására. Kitűnően megfelel kis méretű fajok társas akváriumába, vagy hasonló kisebb ázsiai halak mellé biotopikusan, például kerülhet mellé ékfoltos razbóra, színpompás dánió, mézgurámi és jávai csíkhal is. Mindig rajban tartsuk, ami legalább 6 egyedet jelent. Némi úszónövényzet, ami szűrt fényt biztosít, ajánlatos, hogy a sötét talaj mellett, ez is növelje biztonságérzetüket. Vizét kezelhetjük égertobozzal, jó hatással lesz rá.

Mint a legtöbb márna, ez is mindenevő, fontos, hogy egyensúlyban tartsuk az élő- és növényi táplálék mennyiségét.

A faj nem túl termékeny. Tenyésztéséhez szükségünk lesz egy 30x20x20 cm-es, széles levelű ikráztató növénnyel berendezett akváriumra. Töltsük fel a kondicionáló tartálynál néhány fokkal magasabb hőmérsékletű, a neutrálisnál valamivel savasabb, kissé lágy vízzel. A szűrésről egy egyszerű szivacsszűrővel gondoskodjunk. A szumátrai díszmárnával ellentétben itt árnyékos, félhomályos helyre tegyük a tartályt. A változatos élő eleségen tartott, jól beikrásodott nőstényt a legszebb színű hímmel az így előkészített helyre az esti órákban helyezzük át.

Az ívási aktus általában a következő hajnalban lezajlik és nagyon viharosan folyik le. Az eredménye általában 100 körüli ikra, melyeket széles levelű növények alsó felére ragasztják. A peték túl magas hőmérsékleten könnyen elpenészedhetnek. Ívás után a szülőpárt eltávolíthatjuk.

A lárvák hőmérséklettől függően 24-36 óra múlva kelnek ki, majd további 3-4 nap múlva úsznak szabadon. Eleinte infusoriával, kerekesférgekkel, ivadéknak való poreleséggel táplálhatjuk őket, majd ha már elég nagyok sóféreg (Artemia) frissen kelt naupliuszaira, mikróra térhetünk át. Az ivadékok az első hetekben rejtőzködve élnek, csak azután úsznak ki a szabad vízbe. A növekedés viszonylag lassú. Végezzünk napi 10-20 %-os vízcserét, amíg el nem érik a 3-4 hónapos kort, amikor is már eladható méretűek. A fiatal halakat csak életük második évében szabad tenyésztésre befogni.

Elterjedési területe - térkép (map)

Pethia gelius - Bengáli díszmárna elterjedési területe (Map)

Északkelet-India, Nepál és Bengália folyói, patakjai. Kis rajokban, partközelben vagy a növényzet között tartózkodik.

Egyéb elnevezések

syn: Puntius gelius, Barbus gelius, Cyprinus canius, Cyprinus gelius, Puntius carletoni, Systomus canius, Systomus gelius.

Eng: Golden barb, Dwarf barb, Glass barb, Golden dwarf barb.

Egyéb köznevei: Gilipunti, Parmička skvrnitá, Parmička trpasličí, Dværgbarbe, Kultakylkibarbi, Fleckenbarbe, Gelibarb.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2017-08-22 06:08

Katalógus ID:

No. 3979


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük