| Megtekintve: 8 914

Pethia nigrofasciata – Bíborfejű díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Pethia nigrofasciata

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

6 cm

°C

22-26 °C

°pH

6-6,5 pH

°Nk

4-12 Nk

HELYIGÉNY

85 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

alacsony rizikófaktorú

Külalak és jellegzetességek leírása

Zömök testű, mély hasú, viszonylag magashátú, főleg idősebb korban. Bajusza nincs. D 11, A 7— 8. A hátúszó igen magas és kifeszített állapotban legyezőszerű. 6,5 cm hosszú, a nőstény valamivel kisebb.

Színezet és ivari különbségek: Testét sárgásszürke alapon három, széles, függőleges fekete sáv keresztezi; ezen a fiatal példányon eléggé fakók. A szemek között rövid, alig látható fekete vonal van, és a faroknyél hátulsó szegélyét is egy vékony, sötét sáv jelzi. Mindkét nem orra vöröses. Ívási időben a hím sávjai sötétfeketék lesznek, s a test hátulsó részén egymásba futnak, úgyhogy az utóbbit teljesen befedheti, teste mély, feketés rózsaszínné, feje pedig sötét bíborvörössé válik. A függőleges úszók és a hasúszók sötétfeketére változnak.

Tartása és tenyésztése

Kedveli a nem túl kisméretű, növényzettel jól beültetett, kevés napsütésben is részesülő medencéket, amelyekben azonban az úszónövények félárnyékot létesítenek. A sötét talaj remekül kiemeli színeit, fokozza biztonságérzetét. Az ilyen körülmények közt tartott halak pompás színeket vesznek fel. Ha a tartás nem megfelelő, az állatok halványak és félénkek lesznek. Hőmérséklet: 20-22, tenyésztéskor 24, a minimális hőmérséklet 20 C°.

Természetesen a vízcserékre, szűrésre figyeljünk, nem tolerálja az elnitrátosodott vizet jól, de amúgy nem egy igényes hal, kezdőknek is megfelelő. A rajtartás alapkövetelmény, mint sok más márnánál, 6 egyedet illik legalább együtt tartani.

Pompás kiegészítője egy dél-ázsiai biotóp medencének, de társas akváriumok ékkövévé is válhat. Nem agresszív, jól társítható, kedves kis csapathal.

Etetésére száraz tápok is alkalmasak, de lehetőségünk szerint inkább ebből színtápot etessünk. Kevés növényi tápanyagot is igényel. Hogy színei erősek maradjanak és a halak vitalitásukat is megőrizzék, fagyasztott és élő tápra is szükség lesz, melyet örömmel fogyasztanak, szinte bármelyiket!

Könnyen szaporodik, de nem nagyon termékeny faj. Az egyes ívási periódusok között a hímnek nyugalmat kell biztosítani.

Ívási, versengési időszakban a hímek hihetetlenül színpompás, pazar színeket öltenek magukra, a nőstények kevésbé díszesek, a nemek így nagyon könnyen megkülönböztethetőek.

Tenyésztéskor lágy, enyhén savas-semleges vízbe, ívatórács fölé helyezzük ki állatainkat, jávai mohát is tehetün kegész nyugodtan a medencébe. A legszebb hímet a legikrásabb nősténnyel párosítsuk. Vízcserékkel fokozhatjuk az ívási kedvet, élő eledellel pedig jó kondícióba hozhatjuk állatainkat. Az ívás általában a kihelyezés után reggelen le is zajlik, az ivadék 1-2 nap alatt ki is kel, és további kb. 24 óra kell az elúszásig. Ezután tojássárgával, papucsállatkával indíthatunk, de hamar fogyasztják már a frissen kelt artémiát, banánférget, rotatóriát is!

Elterjedési területe - térkép (map)

Pethia nigrofasciata - Bíborfejű díszmárna elterjedési területe (Map)

Srí-Lanka hegyi erdőségeinek patakjaiban. Kis rajokban főleg csendes, árnyékos és növényzettel benőtt öblökben tartózkodnak, 300 méteres magasságig. A Kelani és Nilwala folyásaiban gyakori.

Egyéb elnevezések

syn: Barbus nigrofasciatus, Puntius nigrofasciatus.

Eng: Black ruby barb.

Egyéb köznevei: Parmička černostuhá, Parmička purpurohlavá, Parmička purpurová, Purpurbarbe, Punapääbarbi, Purpurkopfbarbe, пунтиус черный, Chernyi puntius, Bulath hapaya, Purpurhuvudsbarb.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Sri-Lanka
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-18 08:06

Katalógus ID:

No. 3984


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük