| Megtekintve: 5 871

Puntius filamentosus – Bóbitás díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Puntius filamentosus

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

15 cm

°C

20-24 °C

°pH

6-6,5 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

300 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A kifejlett bóbitás díszmárna testének körvonala egyenletes vonalú, igen mutatós színezetű. Ivadékai karcsúbbak, nyúlánkabbak és — a kifejlett állatokkal ellentétben — néhány fekete keresztsávot viselnek. Ezek a felnőtteken nagyrészt eltűnnek, csak egy sötét folt marad meg az oldalukon, a farok alatti úszó fölött. A kifejlett állatok teste mélyebbé, színezetük ezüstösen irizálóvá és igencsak színpompássá válik. Íváskor a hím hasa égővörös. A fark alatti úszója fölött mélyfekete folt van. A fark alatti úszó, a hasúszók és a farokúszó töve vörös. A farkúszó hegye fekete, legkülső csúcsa fehér. A nőstény kevésbé színes, de hosszabbra nő meg, mint a hím. A hímek hátúszójának néhány első úszósugara fonalszerűen megnyúlik, melyre latin nevük is utal. Bajuszszálaik nincsenek. (D 11, A 7)

Tartása és tenyésztése

Tekintettel az állatok méretére, nem túl kisméretű és főleg hosszú tartály ajánlatos. Békés rajhalak, amelyek bármilyen száraz- vagy élőeleséget elfogadnak. Kiegészítő növényi táplálékukról ajánlatos gondoskodni. A hőmérséklet 24 C°; nem túlságosan kényesek, s megszoktatva — télen — 15 C°-on is tarthatók. A víz összetételével kapcsolatban nincsenek különleges igényeik. Megfelelő méretű akváriummal rendelkező kezdőknek is ajánlható faj, mivel remekül elviseli a mostohább körülményeket is. Rajban kell tartani, hasonló fajok társaságában. Esetében célszerű külső filtrálást és esőztetést vagy légbeporlasztást használni, hisz nagyobb akváriumban tartott nagyobb halak ellátásához belső szűrő már nem elégésges. A növényzetet úgy válasszuk meg, hogy a túlságosan finom levelű fajokat megcsipkedheti, de általában nem bántja a növényeket (Anubias sp., Cryptocoryne sp.). Dekorálhatunk még kövekkel, ágakkal egyaránt.

Termékeny faj, ívatásához is viszonylag nagy medencére lesz szükségünk, pláne, ha nem csak párban, hanem csapatban szeretnénk ívatni. Lágy-középkemény vizet is tölthetünk akváriumukba, de esetenként a csapvíz is megfelelő lehet. Enyhén savas-semleges közeli víz legyen lehetőleg. Ikrarács használata javasolt, mivel ikrafogyasztók. Szabadon ívnak, ikráikat szórják. Az ivadékok kikelésük után még nem táplálkoznak röktön, először felélik szikzacskójuk tartalékait, majd elúsznak, és ezután már etethetjük őket frissen kelt artémiával, walterféreggel, banánféreggel. Egy nagy csapata Dawkinsia filamentosus felneveléséhez bizony hatalmas helyre és gyakori vízcserére, napi kétszeri etetésre lesz szükségünk. Ezek után már könnyedén gyönyörködhetünk egy sokszázas bóbitás márna csapatban.

Elterjedési területe - térkép (map)

Puntius filamentosus - Bóbitás díszmárna elterjedési területe (Map)

India folyói, patakjai.

Egyéb elnevezések

syn: Puntius filamentosa, Leuciscus filamentosus, Barbus filamentosus, Systomus filamentosus.

Eng: Blackspot barb.

Egyéb köznevei: Parmička černoskvrnná, Parmička vláknitá, Parmička vláknoploutvá, Sortpletbarbe, Trådfinnebarbe, Rihmabarbi, Mahecolabarbe, Schwarzfleckbarbe, Kijan, Poovaliparal, Brzanka czernoplamka, Peristoplavnikovyi puntius, Pethiya, Macchakendai, Machakendai, Sevvali.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2017-01-31 10:01

Katalógus ID:

No. 3978


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük