| Megtekintve: 4 019

Puntius mahecola – Farkfoltos díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Puntius mahecola

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

7-9 cm

°C

22-25 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-15 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

társas, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső szint leginkább

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

adathiányos

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszúkás, hegyes orrú márnafaj, alakilag a torpedómárnára hasonlít. Teste ezüstös, farktövén egy aránylag nagy, fekete folttal. Ahogy a fiatal hal öregszik, egyre markánsabban látszódik a farkának két csúcsán elhelyezkedő pirosas folt. Gyakran összetévesztik, illetve tévesen azonosítják ezen a fajnéven például a Dawkinsia assimilist, ami hasonló, de némileg díszesebb faj.

Tartása és tenyésztése

Tartása nem nehéz, viszont kellő méretű helyet igényel. 150 liternél kisebb medencében ne tartsuk, de igazán mutatóssá csak egy nagy akváriumban, csapatban, akár más díszmárnák társaságában válik. Fontos, hogy rajban tartsuk, jobban érvényesül dekorativitása, és természetesen igényeinek is ez a megfelelő. 6-8 egyed elhelyezése ajánlott legalább. Tiszta, jól szűrt vizet igényel, külső filtert alkalmazzunk. A károsanyagok és egyéb bomlástermékek nincsenek rá jó hatással, hisz a természetes lelőhelyén is tiszta vizek lakója ez a gyors márnafaj. Lehetőleg oxigéndús, áramló vizet teremtsünk neki, erre egy jóféle esőztető berendezés is alkalmas. Nem kedveli a meleg vizet, erre legyünk tekintettel, nyáron, hosszabb távon pláne ne hagyjuk a vizet 27 C fölé emelkedni, lehetőleg 24 C-on gondozzuk. Ha hűvösvizes dél-, ill. kelet-ázsiai fajokat tartunk (pl. vitorlás nyúlhal, kékégbolt márna, kansu díszcsík, palacsintaalgázók, mandzsucsík, akár óriás dániók), kiváló társítási lehetőség. Nem agresszív faj, ezért egy biotóp medencében is könnyen megtalálja helyét, különböző márnákkal, dániókkal, gurámikkal vagy csíkfélékkel társítva. Persze, ha nem túl meleg vizű vegyes medencénk van, oda is behelyezhetjük, de túl apró halak (pl. neonhal, rézlazac, parázslazac) vagy az olyan fátyolos, lassabb, nyugodtabb fajok, mint a betta, vitorláshal, guppik nem feltétlenül jó választás mellé. Ha csapatban gondozzuk, nem csipkelődik. Sötétebb talaj fölött jobban érvényesülnek színei. Háttérsávban ültethetünk magas növényeket, például valliznériából szép csíkot húzhatunk a medence szegélyeihez, de az elő és elő-közép régiókba csak alacsony növényeket helyezzünk, mint például a biotópikus Cryptocoryne-fajok. A puha növényekből (pl. átokhínár) csipkedhet.

Etetése problémáktól mentes, szívesen elfogadja a száraz lemezes és granulált haltápokat, de célszerű megkínálni élő és fagyasztott eledelekkel is, mint például a vörös szúnyoglárva, tubifex, grindál, artemia. Színeik is javulnak tőle, valamint erős, impozáns, megfelelő vitalitású halakat nyerünk. Némi forrázott zöldséggel is etetve őket, változatos táplálás mellett egészséges és hosszú életű állataink lesznek.

Ha a jól táplált, változatosan etetett halakon nagyjából látszanak a nemek, akkor megkezdhetjük szaporításukat. A nőstények ikrákkal beteltek, a hímek pedig szebb színekben tündökölnek ilyenkor. Akár a legszebb párt, akár csapatot is kitehetünk, lágy vízbe, kb. 24 °C-ra. Ikrarács használata ajánlott ikrafaló mivoltuk miatt. Jávai mohát tegyünk be egy keveset. Szivacsszűrőt is beállíthatunk. Persze az akvárium méretét a kitett halak számától tegyük függővé. Célszerűbb lehet talán 4-6 egyedet mindkét nemből kihelyezni, így nagyobb mennyiségű ikrát nyerhetünk, amiket így egyszerre könnyebb lesz nevelni, persze kellő hely függvényében. Az ívás után egyből távolítsuk el a kifejlett halakat. Az ikrák 1-2 napon belül kikelnek, és további 1-1,5 nap után elúsznak. Papucsállatkával indíthatunk, de a frissen kelt artemiát, illetve ezzel megegyező nagyságú rotatoriát is remélhetőleg elfogadják már a kezdetekkor. Később walterférget, banánférget is kaphatnak, és fokozatosan egyre nagyobbra válthatjuk az eleségállatok méretét. Vágott grindálon és tubifexszen később jól nevelhetőek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Ázsia, India

Egyéb elnevezések

syn: Leuciscus mahecola.

Eng: Mahecola Barb.

Egyéb köznevei: Parmička černoskvrnná, Wynaad barb, Pakke, Wynadu paral.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2013-01-27

Frissítve:

2014-06-19 09:06

Katalógus ID:

No. 4514


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük