| Megtekintve: 10 534

Puntius semifasciolatus var. »schuberti« – Schubert-Díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Puntius semifasciolatus var. »schuberti«

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

6-7 cm

°C

18-25 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

4-18 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

- (akváriumi változat)

Külalak és jellegzetességek leírása

E fajnak számos fekete folt van a hátoldalán. A nagyobb foltok az oldalvonal fölött helyezkednek el és a faroknyél végén is egy nagy folt ül. Alapszíne sárga, felül fémes-zöld fényű. A legjobb példányok úszói ragyogó vörösek sárga csíkokkal, míg a farokúszó tövén és két lebenyén élénkvörös terület van. A nőstények testesebbek.

Tartása és tenyésztése

A faj származását eddig nem lehetett egyértelműen tisztázni. Korábban kereszteződésnek, hibrid fajnak tartották, viszont jelenleg a tudomány a Puntius semifasciolatus egy változatának, feltehetően xanthorisztikus változatnak tekinti. Régebben gyakran a schubert- márna nőstényeit, illetve a kevesebb, kisebb foltokkal rendelkező példányokat Puntius sachsi-nak vélték, és arany díszmárna néven forgalmazták, de jelenleg nem tartják külön fajnak, hisz ezek a példányok bizonyítottan a semifasciolatus-fajhoz, azon belül a schubert-márnához tartoznak. Ettől függetlenül véglegesen bizonyítatlan a P. sachsi helyzete, hisz még folynak kutatások, hogy a természetben él-e más arany színű díszmárnafaj, és így lehetséges lehet-e kereszteződésük. Az viszont biztos, hogy a schubert-díszmárna a Puntius semifasciolatus akváriumi változata. Az akvarisztikába egy Schubert nevű észak-amerikai tenyésztő vezette be.

Tartása és tenyésztése igazándiból a Puntius semifasciolatuséval megegyező, hiszen annak egy változata, bár apróbb különbségek felvethetők, és igazándiból az akvarisztikában a schubert-díszmárna viselkedését, tartását ismerjük jobbanm hiszen az igazi zöld díszmárnát jellemzően nem gondozzuk akváriumban.

Fontos, hogy csapatban gondozzuk díszmárnáinkat, minimum 6-8 egyedet vásároljunk. Kedveli a sűrűbb növényzetet, ott nyugalmat, békés pihenőhelyet talál magának, kevés úszótérre azért szüksége van. Ágakkal remekül dekorálhatunk. Színeit remekül kiemelhetjük, és biztonságérzetét is nagyban fokozhatjuk, ha sötét talajt töltünk akváriumukba, vizüket égertobozzal vagy Tebang-levéllel kezeljük, és némi árnyékoló úszónövényzetet is alkalmazunk. Így szűrt fényben, sötétebb tónusú vízben mutatkoznak meg igazán pazar színei, melyek égően aranysárgák lehetnek türkizes foltokkal (pláne a hímeken).

Békés halak, remekül társíthatóak, vegyes társas medencék kitűnő lakói. Egészen nyugodtan berakhatjuk őket vitorláshalak, gurámik mellé is, hiszen nem csipkelődősek, és nem is túl aktív mozgásúak, ami e lassú és nyugodt halakat zavarná. Igazándiból a hűvösebb vízben érzi nagyon jól magát, de 26-27 C-on is tartható, arra azért ügyeljünk, hogy nyáron se emelkedjen nagyon hosszan 28-29 C fölé a hőmérséklet. Átlagos vízszűréssel megelégszik, nem szükséges számára nagy áramlás, bár kedveli az oxigénben dús vizet. Mivel akváriumi változat, ezért ne feltétlenül vegyük alapon, hogy a zöld díszmárna hegyvidéki származását szigorúbban értelmezzük a gyakran cserélt, oxigéndús, hűvös vízzel. Ettől függetlenül e hal is szereti ezen körülményeket. Olyannyira jól beakvarizált hal viszont, hogy a víz különböző körülményeivel szemben tág tűrőképességű, így a hőmérséklettel szemben is. Persze a gyakori vízcseréket ő is kedveli. Szívesen tartózkodik a középső vízrétegben, közel az aljzathoz. Nem célszerű agresszív pontyfélékkel társítani, mint amilyen a stendhal-hal, mert folyamatosan kergetni fogja a kisebb testű, békés, talajközeli díszmárnáinkat.

Etetését tekintve tökéletesen elfogadja a száraz műeledeleket, de próbáljunk meg olyat választani, melyekben viszonylag magas az antioxidáns és karotinoid tartalom, ilyenek lehetnek a színtápok. Akkor fognak színei leginkább pompázni, és vitalitásuk is akkor lesz maximális, ha élő és fagyasztott tápot is kapnak rendszeresen, szeretik a tubifexet, artémiát, szúnyoglárvát, blackwormot, grindált, cyclopsot. Nagyon kevés növényi tápanyagot, például spirrulinás tápot, forrázott salátát, cukkínit, uborkát is adhatunk nekik néha. A növényeket nem csipkedik meg!

Tenyésztése a többi márnáéhoz hasonló. A nemek könnyedén megkülönböztethetőek, mivel a nőstények sokkal nagyobbak és kevésbé tarkák a foltok terén, mint a hímek! Élő eleségekkel hozzuk jó kondícióba őket ívatás előtt, párban vagy csapatban rakjuk ki őket. Szabadon ívnak, ikrafalók, ívatóráccsal védjük az ikrákat, de olyat válasszunk amin az ikra könnyen, de a halak egyáltalán nem tudnak átbújni. Lágy és semleges közeli vízben ívathatjuk őket, jávai mohával is kibélelhetjük medencéjüket. Jó hatással lehet rájuk, ha égertobozzal kezeljük vizüket. Este helyezzük ki őket, és esélyes, hogy már másnap kora reggel leikráznak. 24-48 óra a kikelési idő, majd további egy nap kell a szabadon úszásig, amikorra felélik szikzacskójukat és elkezdenek szabadon vadászni a vízközt. Papucsállatkával etethetjük őket az első egy-két napban vagy porított tojássárgájával, majd ezek után frissen kelt artémia, walter- és banánféreg, rotatória lehet eledelük. Próbáljuk meg naponta kétszer megetetni őket legalább. Később tágas helyen, rendszeres vízcserével, és ha már akkorák, vágott tubifexel és vörös szúnyoglárvával gyorsan nevelhetünk fel szép nagy csapatokat akár!

Hazánkban igen gyakran forgalmazott, közkedvelt díszhalfaj!

Elterjedési területe - térkép (map)

Puntius semifasciolatus var. »schuberti« - Schubert-Díszmárna elterjedési területe (Map)

Akváriumban kitenyésztett változat (korábban hibridnek tartották).

Egyéb elnevezések

A Barbus/Puntius sachsi, azaz az arany díszmárna viszonylagos szinonimája, gyakran a nőstény schubertiket hívták/hívják arany márnának!

syn: Barbus schuberti.

Eng: Gold barb, Schuberti Barb.

Egyéb köznevei: Parmička zlatá, Messinkibarbi, Barbus de Schubert, Brokaatbarbeel „Schuberti”, Brzanka brokatowa, Brokatbarbe, Gullbarbe, Barbus di Schubert, Барбус Шуберта, Barbo Ouro, Schuberti Salbatic, Barbo schuberti, Barbo dorado, Barbo de Schubert, Guldbarb, Mrenka zlatá.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2017-01-31 10:01

Katalógus ID:

No. 3924


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük