| Megtekintve: 5 698

Rasbora borapetensis – Sziámi razbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Rasbora borapetensis

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

5 cm

°C

22-26 °C

°pH

6,5-7,0 pH

°Nk

5,0-12 Nk

HELYIGÉNY

65 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Karcsú, halványsárga testén a kopoltyúfedőtől a faroknyél végéig feltűnő sötét sáv fut végig, melyet kihangsúlyoz a fölötte futó aranyszínű vonal. A farok alatti úszó alapján is végighúzódik egy sötét vonal. A farokúszó az ivarérett példányokon vörössé válik. A hímek karcsúbbak a nőstényeknél.

Tartása és tenyésztése

Nem nehéz tartani, viszont csapatot igényel! Legalább 6 állatot vásároljunk. Felszín közeli életmódot folytat, kedveli, ha van áramlás medencéjében, ahol csapatostul tudnak lubickolni. Kezdőknek is alkalmas, átlagos akváriumi vízértékek mellett tartható, akár csapvízben is! Természetesen azért részleges vízcserékre szükség van és a medence oxigenizációjára sem árt ügyelni. Nem szükséges hatalmas medence, egy közepes 60-70 literes akváriumban is jól érzik már magukat.

Társítása sem problémás hasonló méretű halakkal, könnyen együttél dániókkal, kisebb díszmárnákkal, talajlakó pontyfélékkel vagy éppen törpegurámikkal. Vegyes társas medencebéli tartása sem nagy probléma, hiszen elevenszülőkkel, lazacokkal, vértesharcsákkal is egyberakható.

Némi úszóteret hagyjunk nekik, de emellett egy átlagos növényesítettség sem árt, ahová néha behúzódhatnak pihenni.

Száraz eledelekkel etethető, elfogadja őket, de hálás egy kevés élő vagy fagyasztott eleségért, artémiát, cyclopsot rendszeresen kapjon, hogy vitalitását és színeit megőrizzük.

Szapora halak, de felfalják ikráikat. Ikrarács használata épp ezért célszerű!

A tenyésztéshez alacsony vízszintű medencét használjunk, az aljára sok kavicsot és finoman tagolt növényeket tegyünk. Erre főleg a Nitella, a forrásmoha, vagy zöld műanyagfonalak alkalmasak. Az így elkészített aljzat a lesüllyedő ikrákat megvédi a szülők falánkságától, akárcsak az előzőekben javasolt ívatórács.

Az ívási aktus lefolyása általában hasonlít a dániókéhoz. Akárcsak a dánióknál, itt is tehetünk egy nőstény mellé több hímet. Az ívás gyakran a hajnali napsütésben zajlik le. Az ivadékok felnevelése általában nem nehéz, azonos a többi pontyféléével, lényegében mikroszkópikus méretű élő eleséggel indítunk, majd artémián, rotatórián jól nevelhetőek.

A hideg vízcserék javítják az ívási kedvet, az ivadékok hőmérséklettől függően 18 és 48 óra között kikelnek, majd 1-2 nap múlva már el is úsznak.

A Rasbora rubrodorsalis megtévesztően hasonlít rá, gyakran árusítják egy név alatt mindkét fajt! Jellemző, hogy a R. rubrodorsalis kevésbé kontúros csíkokkal rendelkezik, gyakran elmosódott a testének a színe (kedélyállapottól függhet, van, hogy egyáltalán nem látszik csík rajta), viszont hátúszója is piros!

Elterjedési területe - térkép (map)

Rasbora borapetensis - Sziámi razbóra elterjedési területe (Map)

Elsősorban Thaiföld patakjai, de regisztrálták már több más helyről, így széles elterjedési területhéez tartozik Laos, Kambodzsa, Vietnám, Malajzia, Indonézia, Borneó, Szingapur, Szunda-szigetek, Fülöp-szigetek, sőt, még Kína egy részén is elterjedtek!

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Blackline rasbora, , Borapet rasbora, Red tail rasbora, Red-tailed rasbora, Redtail rasbora.

Egyéb köznevei: Parmička černoocasá, Razbora černopruhá, Rødhalet rasbora, Punapyrstörasbora, Rotflossenrasbora, Rotschwanzrasbora, Trey changwa srawlung, Pa sieu, Razbora czerwonopletwa, Rödstjärtsrasbora, Pla siew hang daeng, Pla siew hang dang.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-19 09:06

Katalógus ID:

No. 3933


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük