| Megtekintve: 3 608

Rasbora caudimaculata – Küszrazbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Rasbora caudimaculata

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

15 cm

°C

20-26 °C

°pH

5,5-7,5 pH

°Nk

3-15 Nk

HELYIGÉNY

250 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső- és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-7 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Feltűnő jellegzetessége farokúszója, ami mélyen villás és sárga színű lebenyei fehér csúcsú fekete foltban végződnek. A nőstények testének körmérete a szaporodási időszakban megnő. Alakja hasonlít a R. trilineatáéhoz igen nyúlánk, oldalt lapított. Hosszúsága: 15 cm-ig.

Ezüstösen csillogó alapon elmosódó, aranyos vagy zöld színben fénylő, hosszanti csík látszik. Minden egyes pikkelynek sötét szegélye van, ez finom hálós rajzolatot eredményez. A farkúszó lebenyein fekete, narancsszínnel szegélyezett csíkok vannak.

Az ivari különbségek nem feltűnőek. A hím fark alatti úszója egy kissé sárgás tónusú, s farkúszójának a két hegye fehérebb, mint a nőstényé. A nőstény ívási időben jóval teltebb.

Tartása és tenyésztése

Viszonylag mozgékony faj, tágas akváriumot igényel, de túlságosan nem zavarja a lassabb mozgású halakat sem, mint amilyenek a gurámik.

Szívesen úszkáló, elegáns és békés rajhal, amely elég nagy medencét igényel. Az akváriumot jól le kell takarni, mert ugrálni is szeret ! A kívánt hőmérséklet: 20— 26 C°. A víz összetételére nem kényes, bár a vízcserékre ügyelni kell, továbbá a szűrés is legyen olyan szempontból megfelelő, hogy a feldúsuló károsanyag-tartalmat képes legyen megkötni és tiszta, lebegő koszszemcséktől mentes vizet biztosítani.

Szereti, ha van elég úszótere, de ettől függetlenül növényesíthetünk. Kövekkel és ágakkal dekorálhatunk. Minimum 6 példányt vásároljunk!

Könnyen társítható, békésen viselkedő razbórafaj, társas akváriumokba is megfelelő! Biotóp medence esetén akár nagyobb termetű márnákkal is társíthatjuk, hisz a természetben is találkozhat például a farkszalagos vagy tiofil díszmárnával, akárcsak a Puntius johorensis-szel. Természetesen más márnák, dániók, razbórák is kerülhetnek mellé. Talajlakónak különböző Crossocheilusokat, Pangiokat, Nemacheilusokat és Botiákat tudok ajánlani.

Bármilyen élő- vagy szárazeleséget elfogad. Egészségi állapota és szépsége viszont rendszeres időközönkénti fagyasztott vagy élő eleséggel történő etetés mellett lesz az igazi.

A tenyésztéshez alacsony vízszintű medencét használjunk, az aljára sok kavicsot és finoman tagolt növényeket tegyünk. Erre főleg a Nitella, a forrásmoha, vagy zöld műanyagfonalak alkalmasak. Az így elkészített aljzat a lesüllyedő ikrákat megvédi a szülők falánkságától. Ez ikraráccsal is pótolható.

Az ívási aktus lefolyása általában hasonlít a dániókéhoz. Akárcsak a dánióknál, itt is tehetünk egy nőstény mellé több hímet. Az ívás gyakran a hajnali napsütésben zajlik le. Az ivadékok felnevelése általában nem nehéz, frissen kelt artémiával indíthatóak.

A szülőket élő eleséggel készítsük fel az ívásra. A medencébe 25 C közeli, lágy és semleges vizet töltsünk, a hűvös vízcserék viszont serkentik az ívási kedvet. Az ikra lerakásától kezdve hőmérséklettől függően 3-4 nap után már etethetjük az ivadékokat!

Elterjedési területe - térkép (map)

Rasbora caudimaculata - Küszrazbóra elterjedési területe (Map)

Thaiföld, Malajzia és Indonézia kis folyói, patakjai. Többek között Borneó, Szumátra és a Szunda-szigetek lakója is!

Egyéb elnevezések

syn: Rasbora dorsimaculata.

Eng: Greater scissortail, Giant scissortail.

Egyéb köznevei: Rasbora velká, Razbora pestroocasá, Stor saksehale, Red scissortail, Redtail rasbora, Kultasaksipyrstö, Schwanzbindenrasbora, Schwanzfleckbärbling, Enseluai, Trey changwa poht, Seluang engkrunyuk.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Indonézia
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-19 09:06

Katalógus ID:

No. 3934


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük