| Megtekintve: 4 917

Rasbora einthovenii – Díszöves razbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Rasbora einthovenii

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

9 cm

°C

22-26 °C

°pH

5,5-7,5 pH

°Nk

3-14 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

leginkább felső

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

A rózsaszínesbarna testű hal ibolyás fényben játszik a megvilágítástól függően. Orra hegyétől a farokúszó hátulsó szegélyéig egy kékesfekete vonal húzódik végig. A nőstények teste teltebb és mélyebb, mint a hímeké.

Tartása és tenyésztése

Szívós, mozgékony csapathal, legalább 6 egyedet szükséges együtt tartani. A 18 °C-os vizet is elviseli rövidebb tartományban, nyáron kerti tóban nyaraltatható.

Kezdők alkalmas hala lehet. A vízcserékre nem árt azért ügyelni, illetve a medence megfelelő szűrésére, és ezzel együtt oxigénellátására is oda kell figyelni, de mivel nem olyan nagyon igényes, ezért lehet úgymond ezen a halon egy kis gyakorlatot szerezni. Szívesen úsznak csapatban, ezért hagyjunk a halaknak szabad úszóteret. A növények megfelelő búvóhelyeket jelenthetnek nekik, ágakkal dekorálhatunk. Kissé lágyabb vízben érzik jól magukat, amit savasíthatunk is. Tebang levéllel kezelt vizet nagyon szereti, hisz élőhelyén az esőerdei patakok is sok lehullott levelet tartalmaznak, melyekből kioldódó csersav elszínezi, savanyítja is a vizet. Több jótékony hatása mellett bizonyos szinte antibakteriális hatású is!

Vegyes társas medencébe is alkalmas a faj, könnyedén tarthatjuk együtt elevenszülőkkel, lazacokkal, törpesügérekkel, de ázsiából, akár biotóp, akár szintén társas medencéről esik is szó, más pontyfélék ( márnák, dániók, talajlakók) vagy éppen harcsák, díszcsíkok lehetnek társai.

Etethetünk műeleségekkel is, de a legmegfelelőbb halaink számára, ha élő és fagyasztott eledeleket is kapnak rendszeresen, így artémiát, cyclopsot, szúnyoglárvákat is etessünk meg velük. Ezen jó minőségű tápanyagok különösen ívatás előtt fontosak, hogy jól beikrásodjanak és megerősödjenek a szaporodásra.

Ikraráccsal, üveggolyóaljzattal védhetjük meg a petéket a szülők falánkságától. Lágy és semleges-enyhén savas vízben ívathatóak jól, a medencét akár még jávai mohával is kibélelhetjük. A szülőket ívás után el kell távolítani. A szaporodásra rendszerint a hajnali fényben kerül sor. Épp ezért a legcélszerűbb estefelé kirakni az állatokat a tenyészmedencébe, amit nem túl magasan töltünk meg vízzel. Ha óránként-kétóránként egy kis hidegebb vizet töltünk az akváriumba, azzal fokozhatjuk az állatok ívási kedvét. Hőmérsékletfüggően 18-48 óra múlva kikelnek az ikrákból a kishalak, majd további 1-2 nap szükséges a szabadon úszásig, eddig szikzacskójukból élnek és felkészülnek a vadászó – önálló életmódra. Ezután papucsállatka lehet a legmegfelelőbb indítóeleség, de amint képesek elfogadni, váltsunk át artémia naupliákra, banánféregre!

Sajnos Magyarországon nincs nagy hagyománya a razbórák gondozásának, a díszöves razbórával is csak ritkán találkozni az üzletekben, holott tőlünk nyugatabbra ez a faj is sokkalta gyakrabban gondozott!

Elterjedési területe - térkép (map)

Rasbora einthovenii - Díszöves razbóra elterjedési területe (Map)

Borneó, Malajzia, Szunda-szigetek, Szingapur, Szumátra (Indonézia) és Thaiföld folyó- és állóvizei.

Egyéb elnevezések

syn: Leuciscus einthovenii, Rasbora labuana, Rasbora vegae.

Eng: Diamantrasbora, Blue line rasbora, Brilliant rasbora.

Egyéb köznevei: Razbora Einthovenova, Razbora briliantová, Razbora černopruhá,Blue line rasbora, Blueline rasbora, Mustajuovarasbora, Längsbandbärbling, Vegabärbling, Sulir batang.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Indonézia
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-19 09:06

Katalógus ID:

No. 3937


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük