| Megtekintve: 5 767

Rasbora trilineata – Ollófarkú razbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Rasbora trilineata

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

10-13 cm

°C

23-26 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

2-12 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső- és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A háromcsíkú razbóra farokúszója erősen villás, a szép példányokén fekete és fehér foltok is vannak; a többi úszók színtelenek. A test alapszíne szürkészöld, a hasoldal ezüstös. Oldalain a hasvonal felett egy arany sáv látható, melyet még jobban kiemel a testközépen futó fekete csík. A nőstények jellemzően nagyobbra nőnek a hímeknél, míg ez utóbbiak színe íváskor erősebb.

Tartása és tenyésztése

Az ollófarkú razbóra igazi rajhal, csak csapatban érzi jól magát, ezért legalább 5-6 példányt tartsunk egyszerre. Társas akváriumba nyugodt természete miatt jó szívvel ajánlható. Akváriumát telepítsük be sok növénnyel, uszadékfával, kisebb sziklákkal, de azért hagyjunk számára megfelelő méretű kiúszóteret is. A faj kifejezett ugróbajnok, úgyhogy akváriumát alaposan takarjuk le. Pihenéskor jellegzetesen ollózva mozgatja farokúszóját.

Élelmezése könnyen megoldható: mindenféle élőeleséget szeret, de száraz tápokat és a fagyasztott eleséget is elfogadja. A vadon élő példányok kitűnő felszíni rovarvadászok, ezért meg lehet őket kínálni apróbb rovarokkal, mint a Drosophila.

A víz minőségével szemben sincsenek túl nagy igényei, társasakváriumban sima csapvíz is megfelelő számára, de azért a megfelelő szűrésről sem szabad megfeledkeznünk, ugyanis nem csak a tiszta bomlástermék mentes vizet, de a természetes élőhelyén megszokott lassú áramlást is kedveli. A hőmérsékletet 23-26°C-ra állítsuk be.

A jól élelmezett (kondicionált) és megfelelő korú halak néha leívnak társasmedencében is, de ilyen körülmények között csak kisszámú ivadék túlélélése lehetséges. Ha nagyobb számú utódot szeretnénk, szükségünk lesz egy hosszúkás (120x30x30 cm-es, 113 literes) akváriumra, melyet csak körülbelül félig töltünk fel vízzel. A megvilágítást mellőzzük, vagy csak igen gyenge legyen. A tenyésztő víz jellemzői: lágy 2-6°Nk, a pH 6-6,5 kissé savanyú, 26-28°C-os. A tartály aljára helyezzünk el lehetőleg nagyszemű, sötét színű ikrahálót, műfüvet (!), vagy sötét mogyoró nagyságú kavicsaljzatot, mert a felnőttek előszeretettel lakmároznak az ikrából. Sűrűn ültessünk finom szálú növényeket, mert ezek között rakják le ikráikat.

Gondoskodjunk egy motoros és egy szivacsszűrőről is. A motorost íváskor a megfelelő víz áramlás előállítása kedvéért használjuk, de amint a lárvák kikelnek, le kell állítanunk, nehogy a kis halakat beszívja. Ide helyezzünk ki az esti órákban 1 vagy 2 párból álló csapatot. Az ívást elindítani néhány óránként hozzáadott kis mennyiségű hideg vízzel is lehetséges, addig, amíg az akvárium teljesen fel nem töltődik.

Az ívás megkezdődése több napig is elhúzódhat és egy két próba ívás vezeti be. Ha hosszabb idő eltelik, akár még etetnünk is kell a tenyészhalakat, de csak nagyon óvatosan és keveset. A nőstények nagyon produktívak, akár 1000 ikrát is lerakhatnak.

Az ikrákból a lárvák 24-28 óra múlva kelnek ki és 3-5 nap múlva úsznak el a kishalak. Az ikrák és a kishalak is érzékenyek az infuzóriára. Indítóeleségnek adjunk frissen kelt sórák naupliuszát.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Borneó, Szumátra, Szunda-szigetek, Laos, Thaiföld, Kambodzsa és Malajzia patakjai, lassú vizű folyói és tavai. A Mekong-rendszerben is elterjedt faj!

Egyéb elnevezések

Háromcsíkú razbóra;

syn: Rasbora stigmatura.

Eng: Three-lined rasbora, Black scissortail, Scissor-tail, Scissor-Tailed rasbora, Scissorfish, Scissortail, Scissortail rasbora, Threeline rasbora .

Egyéb köznevei: Rasbora třílinková skleněná, Razbora průsvitná, Razbora třípruhá, Saksehale, Sakshalerasbora, Saksipyrstö, Saksipystö, Dreilinienrasbora, Glasrasbora, Trey changwa poht, Bada, Pantau bana, Seluang, Seluang engkrunyuk, Seluang minyak, Razbora szklista, Trekhlineinaya rasbora, Saxfisk, Siew hang dok .

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Vietnám
Indonézia
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2017-09-04 02:09

Katalógus ID:

No. 3944


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük