| Megtekintve: 4 559

Rasboroides vaterifloris – Pompás razbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Rasboroides vaterifloris

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

5 cm

°C

24-27 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

4-12 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

alacsony rizikófaktorú

Külalak és jellegzetességek leírása

Alakja hasonlít a T. heteromorpháéhoz, de nincs rajta a háromszögletű folt. A függőleges úszók meglehetősen nagyok, az oldalvonal nagyon rövid. D 10, A 8. Hosszúság kb. 4 cm.

Színezet és ivarikülönbségek: Színe lehet tüzes orgona, rózsa-, kék-, zöldes vagy gyöngyházfényű, a test alsó fele és az úszók szép aranysárgák vagy narancsvörösek. A hím karcsúbb, színezete élénkebb, mint a nőstényé.

Szürke színű tenyésztörzs is létezik.

Tartása és tenyésztése

Hőmérséklet-igénye 24— 27 °C. Gondozása hasonló a T. heteromorpháéhoz. Szereti a tompa világítást, ezért ajánlatos a víz tükrét úszónövényekkel lefedni. A sötét talaj egyaránt biztonságérzetet ad neki, színeit kiemeli. A vizét sötétíthetjük is, például tőzegkivonattal.

Lehetőleg ne zavarjuk, félénk halak, nem szeretik az olyan medencét, ami előtt folyamatos mászkálás, ajtónyitogatás van.

Csapathalak, minimálisan 6 egyedet kell együtt tartani, különben pláne félénkek lesznek! Továbbá még a bujkálásra alkalmas növényzetet is kedvelik, kevés kiúszótérre van szükségük.

A megfelelő szűrésre ügyelni kell, és vizét is rendszeresen cseréljük részlegesen, kéthetente kb. 25%-ot.

Társítani más békés halakkal lehet, biotópikusan például törpe gurámi, leopárdcsík, színjátszó dánió kerülhet mellé, de vegyes medencében plattik, pontylazacok, páncélosharcsák is megfelelő társai lehetnek.

Nem kezdők legszerencsésebb választása, de némi gyakorlat után már gondozhatóak.

Etetésükre fagyasztott és élő eledelek a legjobbak, de száraz táppal is etethetünk. Ha pompás színeket szeretnénk, akkor mindenképpen kapjanak élő/fagyasztott tápot, például artémiát, száraz tápból pedig a magasabb karotinoid vagy antioxidáns tartalmú színeledeleket válasszuk!

A faj tenyésztése nem egészen egyszerű. A tenyésztéshez alacsony vízszintű medencét használjunk, az aljára sok kavicsot és finoman tagolt növényeket tegyünk. Erre főleg a Nitella, a forrás- vagy a jávai moha, netán zöld műanyagfonalak alkalmasak. Az így elkészített aljzat a lesüllyedő ikrákat megvédi a szülők falánkságától.

Az ívási aktus lefolyása általában hasonlít a dániókéhoz. Akárcsak a dánióknál, itt is tehetünk egy nőstény mellé több hímet. Az ívás gyakran a hajnali napsütésben zajlik le. Az ivadékok felnevelése általában nem nehéz. 1-2 nap után kikelnek és további 3-5 napon belül elúsznak, ezután Paramecium-mal indíthatjuk őket, de amint elfogadják artémia naupliákkal, walterféreggel is folytathatjuk etetésüket. A vízcserékre ügyeljünk náluk is, a víz elinfusoriásodását el kell kerülni!

A különböző ivarú egyedeket különítsük el mindaddig, amíg az ívás közeledte világosan nem látszik. Etessük őket addig változatosan. A nevelő medencében a hőmérséklet legyen állandóan kb. 26 °C.

Akár 6 párt is ívathatunk egyszerre. Egyes tenyésztők alig 10-15 cm magas vízoszlopot használnak e halak ívatásához!

Több alfaját is megkülönböztetjük, melyek különböző színekben és élőhelyeken fordulnak elő, például Rasboroides vaterifloris vaterifloris (Kalu folyó), R. v. ruber (Bentota folyó), R. v. pallida (Gin folyó), R. v. rubriculis (Nilwala folyó). Az akvarisztikában sajnos csak ritkán beszerezhető e faj.

Elterjedési területe - térkép (map)

Rasboroides vaterifloris - Pompás razbóra elterjedési területe (Map)

Srí-Lanka hegyi patakjainak endemikus faja.

Egyéb elnevezések

syn: Rasbora nigromarginata, Rasbora vaterifloris, Rasbora vaterifloris pallida, Rasbora vaterifloris ruber, Rasbora vaterifloris rubioculis, Rasbora vaterifloris typica.

Eng:Pearly rasbora, Flame rasbora, Golden rasbora.

Egyéb köznevei: Razbora perleťová, Perlemor-rasbora, Perlemorsrasbora, Helmiäisrasbora, Blauer Perlmuttbärbling, Perlmuttbärbling, Hal mal dandiya.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Sri-Lanka
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-19 07:06

Katalógus ID:

No. 3945


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük