| Megtekintve: 11 442

Sahyadria denisonii – Vörösorrú torpedómárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Sahyadria denisonii

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

11-12 cm

°C

15-25 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

4-15 Nk

HELYIGÉNY

300 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

veszélyeztetett

Külalak és jellegzetességek leírása

Elnyújtott rombusz alakú teste torpedóra emlékeztet, melyet farokúszójának tövétől az orra hegyéig húzódó húzódó fekete csík díszít. Hátúszója első néhány sugara, és a fekete oldalcsík felett szemén, orrán egészen a már említett hátúszó kezdetének vonaláig tartó vastag csík karmazsinvörös. Háta olajoszöld, enyhe arany csillogással. Hasoldala a fekete felezőcsík alatt sárgás-fehéres színű. Igen jellegzetes még farokúszója, mely erősen hasított (gyorsan úszó halfajok jellgzetessége), és végeit figyelemfelkeltő sárga és fekete foltok díszítik, melyeket a kettévált fekete oldalcsík a farokúszó hal felőli peremén való folytatódása foglal „Y” alakzatba.

Az ivarok megkülönböztetése szemrevételezéssel nagyon nehéz, ivari kétalakúság nincs. A felnőtt nőstények talán egy kicsit teltebbek.

Tartása és tenyésztése

Viszonylag nagy akváriumában legyen tágas kiúszótér, szeret fickándozni az áramlatokban. Természetes élőhelyén is inkább a kisebb, de gyorsabb patakokat kedveli, mintsem a lassan folyó széles folyókat. Erős külső filtrálást használjunk és keltsünk áramlatokat is, a gyors mozgású vízben otthonos. Oxigénporlasztásról gondoskodjunk, magasabb oxigéntartalmú vizet kíván. Rendszeresen végezzünk frissítő részleges vízcseréket, minimum 2 hetente 30-35%-ot. Kerüljük, hogy vizében felgyűljön a károsanyagtartalom, az ammóniára, nitritre, nitrátra érzékeny lehet.

Nem kell dús növényzet neki, ami a kiúszótér kárára megy, viszont némi búvóhely gyanánt szánt vízinövény legyen beültetve. Kövekkel, ágakkal fekorálhatunk. A medence felületének egy részét úszónövényekkel, például érdes tócsagazzal árnyékoljuk le, és használjunk sötétebb aljzatot, így növekszik biztonságérzete és színei is erősödnek, amíg bizony varázslatosak tudnak lenni.

Fontos, hogy rajhal, ezt mindig szem előtt kell tartani, legalább 6 egyedet gondozzunk tágas medencénkbe. A hőmérsékletre nem érzékeny, a gyors és oxigéndús folyású lelőhelyén a víz amgyis hűvösebb, 20 C körül is teljesen jól érzi magát. A fűtetlen medence épp ezért lehet alkalmas tartására, de a melegebb vizet is tolerálja, bár tartósan 28 C fölé ne emelkedjen. Tóba azért sem célszerű kitenni, mert nem tudjuk a megfelelő oxigenizációt és áramlást biztosítani.

Teljesen békés halról beszélünk, ezért társítása sem lesz nehéz feladat, nagyon sok ázsiai pontyfélével, labirinthallal, talajlakóval kijön, változatos – és pompás – életközösségeket hozhatunk létre vele, de társas medencébe is berakhatjuk. Nagyon apró halakat ne helyezzünk mellé, bár kifejezetten nem ragadozik. A túlságosan nyugodt és lassú halakat esetenként zavarhatja, nem feltétlenül vitorláshalak mellé való.

Etetése sem jelent bonyolult feladatot, hiszen a jó minőségű száraz tápokat is elfogadja, de imádja a szúnyoglárvát, tubifexet, artémiát is, ezért bátran adjunk nekik. Sőt, hogy színeik és egészségük megőrződjék, kell is nekik rendszeresen adni! Némi növényi kiegészítést is kaphat, de nem olyannyira fontos, nem is eszik túl sok zöldet.

Tenyésztése szinte megoldatlan akváriumi körülmények közöt, az állatok nagy része vadbefogásból vagy hipofízises hormonkezelésből származik. Csak 1-2 híresztelés érkezett összesen, ami sikeres szaporítást bizonyít. Ilyenkor nagy csapatban (10-15 egyed) próbálkozunk a halakkal, jávai mohával kibélelt medencében, melybe igen lágy (2-4 Nk) és savas (5,5-5,8 pH) vizet töltünk. Az ikrákat a jávai mohába tették és színváltozás is történt!

Mivel a rendelkezésre álló példányokat a boltokban vadimportból szerzik be általában, áruk meglehetősen borsos. E magas költség ellenére sok akvarista tett szert erre a halfajra, és a vele szerzett tapasztalatok jegyében megállapítotható, hogy viszonylag nagy termete ellenére igen békésen viseli magát, így nagy méretű biotóp medencék szívesen látott tagja lehet.

A természetes állománya megsínylette a nagy mennyiségű befogást, amit az utóbbi időben felkapottá válása okozott, a vadonban már veszélyeztetett állománya. Épp ezért igyekezzünk hipofízissel tenyésztett halakat beszerezni, és kerüljük a vadon fogott halakat, mert azzal tovább ritkítjuk amúgysem nagy állományát. Reméljük, e pompás, varázslatos szépségű díszmárnafaj nem fog kiveszni az állatok sorából!

Elterjedési területe - térkép (map)

Sahyadria denisonii - Vörösorrú torpedómárna elterjedési területe (Map)

Ázsia, Dél-India belső területei. Kisebb populációk megtalálhatóak a Valapatanam, Chaliyar, Kallar, Karyangod, Kuttiyadi, Chandragiri, Sullya, Kuppam, Iritti, Anjarakandipuzha, Bhavani, és Bharatapuzha folyórendszerekben is.

Egyéb elnevezések

Torpedó díszmárna

syn: Barbus denisonii, Crossocheilus denisonii, Labeo denisonii.

Eng: Barb Denison, Red Line Barb, Red Line Torpedo Barb, Torpedo Barb.

Egyéb köznevei: Parmička Denisonova, Tulijuovabarbi, Denisonbarbe, Rotstrich-Algenfresser, Miss Kerala, Chenkaniyan, Chorakaniyan, Ms. Kerala, 丹尼氏無鬚魮

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-09-18

Frissítve:

2014-06-29 11:06

Katalógus ID:

No. 3974


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük