| Megtekintve: 15 056

Desmopuntius pentazona – Ötsávos díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Desmopuntius pentazona

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

5 cm

°C

26-29 °C

°pH

5,0-6,0 pH

°Nk

5,0-12 Nk

HELYIGÉNY

85 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Ennek a fajnak a testét nevével ellentétben hat, feltűnő, sötét függőleges sáv keresztezi. Az első keresztülhalad a szemen. Majdnem minden úszó vörös árnyalatú, többnyire az alapjuknál; ez nem annyira hangsúlyos a farokúszón és a fiatal halakon. A kifejlett halak mély narancsvöröses alapszínűek. A nőstények vaskosabbak és kevésbé színesek.

Nagyon hasonló faj a hatsávos díszmárna (Systomus hexazona), megkülönböztethetőek arról, hogy az ötöves díszmárnának a farktövén egy feltűnő, karakteres feketés-mélyzöldes csík húzódik, mintegy elválasztva a törzset és a farki úszót. Ez a hatsávoson nincs jelen! Épp ezért nevük megtévesztő, hiszen a valódi ötöves márnának 6 csíkja, míg a valódi hatsávos márnának általában csak 5 csíkja van!

Tartása és tenyésztése

Nagyon szép, díszes faj, és teljesen békés. Kezdőknek sem rossz választás. Rajban tartsuk, érdemes minimum 7-8 egyedet beszerezni. Nem is kíván túl nagy úszóteret sem, sőt, kedveli ha dúsan növényesítjük medencéjét. Színeiket is remekül mutatják dús növényzet között. Ha még nagyobb biztonságérzetet szeretnék nyújtani nekik, akkor sötét aljzatot és úszónövényeket helyezünk akváriumukba. Ettől színeik is még pazarabbak lesznek. Kedvelik a lágy, savas vizet. Akváriumuk vizét kezelhetjük égertobozzal, tőzeggel, de Tebang-leveleket is szórhatunk bele, a sötét vízben otthonosabban érzi magát és egészségesebbek is maradnak. Ágakkal bátran dekoráljunk.

Nem kíván nagy áramlást, az oxigénellátással szemben sem támaszt óriási követelményeket gondozójával szemben, de a részleges vízcserékre ügyeljünk.

Egy igazi kis ékszer ez a hal, így minden kisebb-közepesebb ázsiai biotópba alkalmas! Nyugodtan társítható gurámikkal is, teljesen békésen viseltetik irántuk, nem úszócsipkedő faj. Épphogy félénkké válik, ha nem csapatban van, nem is agresszívabbá! Biotóp akváriumban a legapróbb halak kivételével minden olyan fajjal társítható, melyek nem jelentenek veszélyt rá, de igényeit szem előtt tartva társas medencébe is kerülhet.

Sokféle tápot elfogadnak, ha száraz táppal etetjük, válasszuk a viszonylag magasabb karotinoid és antioxidáns tartalmú színfokozó tápokat. Legjobb viszont élő és fagyasztott eledelekkel táplálni!

Tenyésztése a többi márnához hasonló, a nőstények nagyon erősen beikrásodnak. Élő eleséggel erőre kapott halakat párosával vagy akár csoportban is ívathatjuk. Ikráit szabadon szórja, ívatórács használata javasolt, mert felfalhatják a petéket. 27-28 C-os, lágy és savas vízbe kerüljenek, lehetőleg egy kevés tőzeggel is kezeljük vizüket. Este helyezzük ki a tenyészteni szánt állatokat, és várhatóan már másnap hajnalban ívnak is. A szülőket távolítsuk el mihamarabb a tenyészmedencéből az ívás befejeztével. A kishalak 24-36 óra alatt kis is kelnek, majd továbii három-három és fél nap múlva szabadon vadásznak. Infusoria-méretű táplálékkal etessük, amíg el nem tudják fogyasztani a frissen kelt artémiát!

Nagyon hasonlít a Systomus hexazonára, azaz a hatsávos díszmárnára, megkülönböztetésük nehéz, pláne, hogy össze is ívhatnak, ezért törekedjünk pontosan meghatározni halainkat, ha szaporítani szeretnénk őket. Magyarországon, sőt szinte egész Európában a Systomus hexazona terjedt el jobbára. A rombuszsávos díszmárnával is összeívhat!

Elterjedési területe - térkép (map)

Desmopuntius pentazona - Ötsávos díszmárna elterjedési területe (Map)

Borneó, Sarawak állam folyóvizei, de leginkább a Baram folyóban található meg.

Egyéb elnevezések

syn: Barbus pentazona, Puntius pentazona.

Eng: Fiveband barb.

Egyéb köznevei: Fuenfgurtelbarbe, Fünfgürtelbarben, Fembåndsbarbe, Gatunek ryby, Vijfstreepbarbeel, Барбус пятиполосый.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Borneó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-17 08:06

Katalógus ID:

No. 3987


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük