| Megtekintve: 6 743

Trigonopoma pauciperforatum – Vöröscsíkú razbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Trigonopoma pauciperforatum

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

5-6 cm

°C

23-25 °C

°pH

4,5-7,5 pH

°Nk

4-13 Nk

HELYIGÉNY

75 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső- és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A zöldesbarna hal hátoldala ezüstös fényű; ez alatt feltűnő, vörös csík húzódik, amely az orrtól a szemen keresztül a faroknyél hátulsó széléig terjed. A vörös csíkot alulról kékesfekete vonal kíséri. A hímek haloldala egyenes, a nőstények teltebbek. Belső szervei átsejlenek az oldalán.

Tartása és tenyésztése

Mozgékony hal, növényekkel dúsan beültetett medencében, rajban érzi jól magát. Éppen ez okból kifolyólag legalább 6-8 példányt szerezzünk be ebből a dekoratív razbórafajból. Való igaz, kedveli a sűrű növényzetet, ahol búvóhelyekhez jut, de arra ügyeljünk, hogy szabad úszótér is maradjon virgonc halainknak. Kisebb áramlást is biztosíthatunk, de nem kell azért hullámokat kelteni medencéjén. Fedjük akváriumát, mert kiugorhat!

Nem nevezhető túl igényesnek, de a megfelelő szűrésre ügyeljünk, hogy a lebegő szemcsék kikerüljenek a vízből, illetve részleges vízcserékkel gondoskodjunk arról, hogy ne öregedjen meg a víz! A nitrátos, nitrites, bomlástermékekben gazdag vizet nem kedveli.

Akkor érzik igazán jól magukat, ha lágyabb és savas vízben tartjuk őket. Akár a 4-es pH-jú vízben is jól érzik magukat! Vizük kezelésére égertobozot, tőzeget használhatunk, de Tebang-leveleket is szórhatunk az aljzatra. Bár csapvízben is tartható, nem az a kedvence. Szűrt fényben, sötét aljzat fölött pompásan mutatnak színei, pláne, ha a vízezelő anyagok már feketére festették vizüket. Úszónövényeket bátran telepítsünk.

Társíthatjuk gurámikkal, dániókkal és csíkhalakkal nyugodtan, de békésebb halak mellé, vegyes társas medencébe is kerülhet.

A műeleségeket elfogadja, de nagyon kedveli a levadászható élő eledeleket is, ha ez nem áll rendelkezésre, fagyasztott táppal pótolhatjuk. A cyclops, artémia, vízibolha, fekete szúnyoglárva kedvére való eledel.

A hímek élénkebbek és kisebbek, karcsúbbak a jól tartott, beikrásodott nőstényeknél. Tenyésztésük hasonló razbórafajokéhoz hasonlóan zajlik, lágy és enyhén savas vizet töltünk medencéjükbe, akár egy kevés tőzeg kivonatot is csöppenthetünk bele. Egy kis szivacsszűrő felelhet a medence tisztán tartásáért. A medencét alaposan béleljük ki jávai mohával, ez megvédi az ikrákat a szülők falánkságától, de ívatórácsot is felhelyezhetünk! Az ívás kora reggel történik, próbáljuk meg kiemelni a halakat olyan gyorsan az ívá után, ahogy csak tudjuk. Az ikrák kikeléséhez 18-48 óra szükséges, de még vagy 4 nap telik el, mire szabadon úsznak. Infusoria-méretű táppal indítsunk, majd amint elfogadják, váltsunk át artémiára, melyet frissen keltetünk, így jó ütemben tudjuk razbóracsapatunkat nevelni.

Elterjedési területe - térkép (map)

Trigonopoma pauciperforatum - Vöröscsíkú razbóra elterjedési területe (Map)

Patakok, folyók Malajziában, Borneón, a Szunda-szigeteken és Szumátrán.

Egyéb elnevezések

syn: Rasbora pauciperforata, Rasbora agilis, Rasbora taeniata.

Eng: Redstripe rasbora, Glowlight rasbora

Egyéb köznevei: Razbora červenopruhá, Razbora zlatopruhá, Glødelysrasbora, Hohtorasbora, Nopsarasbora, Trey changwa, Rita, 红线波鱼, Razbora czerwonoprega, Glödbandsrasbora, Svartbandsrasbora

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indonézia
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-29 12:06

Katalógus ID:

No. 3943


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük