| Megtekintve: 13 606

Trigonostigma hengeli – Hengel karcsú razbórája

TUDOMÁNYOS NÉV

Trigonostigma hengeli

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

3-3,5 cm

°C

22-26 °C

°pH

5,5-8 pH

°Nk

2-12 Nk

HELYIGÉNY

55 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső-középső szint

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Kicsiny, viszonylag magas testű faj, amelynek alakja hasonlít egy kissé a T. heteromorpháéhoz. D 9, A 8. Hosszúsága: 3 cm körüli. Szürkészöldes alapon az oldal közepétől egészen a faroktőig kékesfekete, bunkószerű csík húzódik, amelyet felül fényes aranyos-vörös zóna kísér. Az úszók halványsárgák, s finom fekete rajzolatok díszítik őket. A nőstény teltebb, a hím valamivel karcsúbb, kisebb, de erőteljesebb színezetű.

Könnyen összetéveszthető a fiatalabb ékfoltos razbórákkal (Trigonostigma heteromorpha) vagy a Trigonostigma espei fajjal. A Hengel karcsú razbóra valamivel kisebb mint az ékfoltos, de jóval karcsúbb annál. Az T. espei teste vörösesbarna, az ékfolt mérete megegyezik a T. hengeliével, de színe annál erősebb. Méretük megegyezik. Az T. espei ékfoltjánál csak ritkán találunk izzó fényű sávot (3. kis kép).

Tartása és tenyésztése

A Hengel karcsú razbórája általában 2,5-3 cm-s kifejlett kori méretet ér el. Tartása nem nehéz, csak meg kell válogatni a társait. Nem szabad olyan halakkal társítani, amik bántják őt. Nagyon-nagyon békés rajhalak, legalább 10-12 példányt tartsunk, de ha van rá mód, akkor még többet. 6-7 példány tartásánál elég egy 50 literes akvárium is. Nálam már sajnos megesett, hogy csigaevő halak ölték meg őket. Nagyon oda kell figyelni, hogy kik a társai. Az ő tartása esetén jobb, ha már rendelkezünk némi akvarisztikai tapasztalatokkal. Kerüli a világosságot, ezért medencéjét takarjuk le úszónövényekkel. A víz legyen minél lágyabb (2-3 Nk°-os), s egy kissé savanyú kémhatású (6,5 °pH), főleg a tenyésztéskor.

A rendszeres vízcserékre ügyeljünk, a szűrő tisztítsa meg a vizet a lebegő szemcséktől alaposan, viszont ne keltsen olyan áramlást, ami zavarná e törékeny kis halakat. A sűrű növényzetet kedvelik, melyben találnak búvóhelyeket. A sötét aljzat kiemeli színüket. A medence aljzatára bátran szórjunk Tebang-leveleket, amik megszínezik a vizet és otthonosabb környezetet teremtenek halainknak.

A táplálékban nem válogatós, megfelelő méretben bármilyen élő- vagy szárazeleséget elfogad.

Remekül illik egy dél-ázsiai biotópba, melyre nincs nagy helyünk. Társaságnak kisebb dániók, vörös karcsú márnák, mézgurámik, Pangio-csíkhalak a legjobbak ilyenkor, amúgy békés lazacokkal is jól kijön! A szabvány 54 literes medencében is gondozható halak!

Tenyésztése nem egyszerű feladat. Lágy, alig néhány Nk keménységű és lehetőleg savas (5,8-6 pH) tenyészvizet töltsünk akváriumukba. A hőmérséklet a tartási javaslat felső határánál, 26-27 C-nál legyen. A vizet kezelhetjük égertobozzal. Egy kis szivacsszűrő gondoskodjon a medence szűréséről, pláne ha nevelni is itt fogunk. Ne töltsük túl magasra a vízoszlopot, picit hűvösebb, de úgyanúgy lágy és savas víz adagolásával fokozhatjuk az ívási kedvet. A nőstények jó tartás mellett rendesen beikrásodnak, így a nemek is megkülönböztethetőek. Érdekesség, hogy a nőstények hamarabb válnak ivaréretté, mint a hímek. Széles levelű növények leveleinek fonákjára helyezik ikráikat. Tegyünk medencéjükbe Echinodorust vagy Microsoriumot. A növényeket ültethetjük alaposan kimosott, kifőzött tőzeggel megtöltött cserépbe, sőt, még a medence aljára is teríthetünk tőzegréteget. Ez is savanyítja és színezi a vizet, ilyenkor vigyázzunk, hogy ne essen túlságosan alacsonyra a víz kémhatása, ha már előtte, például égertobozzal, kezeltük a vizet.

Az ivarérett nőstények úgy próbálják a hímeket ívásra biztatni, hogy 360°-kal megfordulnak a saját tengelyük körül. Később a hím elkezdi kergetni a nőstényt, amely ezt többször azzal szakítja meg, hogy „szimbolikusan” végigsiklik egy vízinövénylevél fonákján. Lehetséges, hogy ez a tevékenység aktiválja azokat a mirigyeket, amelyek az ikrák megtapadásához szükséges anyagot termelik. 20-30 külön párzás során 50- 200 ikrát ragasztanak az állatok egy levél fonákjára. A szülőket ívás után vegyük ki a medencéből, hisz nem gondozzák ikráikat! Az ivadékok 24. óra múlva bújnak ki, s 3-4 napig még nyálkafonállal függenek a növényeken vagy az üvegtáblákon. Ez idő alatt szikzacskójuk tartalmát élik fel, úgy is mondhatnánk, felkészülnek az önálló táplálkozásra. Felnevelésük nem okoz nehézségeket, ha apró élő eleséggel (pl. apró cyclopsok) indítjuk őket!

A faj nem túl gyakori még sajnos, bár időközönként a hazai kisállat-kereskedések medencéiben föl-föl tűnik!

Elterjedési területe - térkép (map)

Trigonostigma hengeli - Hengel karcsú razbórája elterjedési területe (Map)

Délkelet-Ázsiában: Indonézia, Malajzia (Borneó és Szumátra), dús növényzetű vizekben él, de populációjának nagy része a Nagy Szunda-szigeteken honos!

Egyéb elnevezések

Karcsú razbóra;

syn: Rasbora hengeli.

Eng: Glowlight Rasbora, Hengel's Rasbora, Porkchop Rasbora.

Egyéb köznevei: Razbora Hengelova, Hengels rasbora, Hohtokiilakylki, Pikkukiilakylki, Glimrasbora.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Indokína
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-11-03

Frissítve:

2014-11-29 01:11

Katalógus ID:

No. 3958


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük