| Megtekintve: 22 007

Trigonostigma heteromorpha – Ékfoltos razbóra

TUDOMÁNYOS NÉV

Trigonostigma heteromorpha

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

4 cm

°C

22-25 °C

°pH

5,0-7,0 pH

°Nk

5,0-12 Nk

HELYIGÉNY

65 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

felső- és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Az ékfoltos razbóra azonnal felismerhető az oldalán elhelyezkedő, a faroknyélen elvékonyodó, háromszög alakú, kékesfekete foltjáról. Hátoldalának színe olívazöld, lentebb ezüstös árnyalatú. Az ivarérett hímek ékfoltjának elülső széle egyenesebb, a hátulsó csúcsa pedig hegyesebb szögbe keskenyedik el; a nőstények eléggé teltek.

Tartása és tenyésztése

Nagyon békés rajhalak, kiváló választás! Színeik egyszerűek, mégis lenyűgöző, elegáns halacskák! Nem véletlen töretlen népszerűsége az akvarisztikában!

A fajból gondozzunk legalább 6, de inkább 8 egyedet. Teljesen békések, így minden olyan díszhallal társíthatjuk őket, melyek nem jelentenek rá veszélyt. Egy délkelet-ázsiai biotópba az egyik lehető legjobb választás, dániók, más razbórák, díszmárnák, talajlakó márnák és csíkfélék, gurámik kitűnő társhala lehet. Vegyes társas akváriumok szintén igen gyakran látott lakója e kis halacska, elevenszülők, békésebb törpesügérek, vértesharcsák, pontylazacok és szivárványhalak mellett is tökéletes. Közkedvelt faj, ami gyakorlatilag minden díszállatüzletben beszerezhető!

Kezdők kitűnő választása a faj, hisz különösebb igényeket nem támaszt tartójával szemben, legalábbis olyanokat nem, amit egy kezdő akvarista ne tudna biztosítani. Átlagos szűrésű és oxigénellátottságú akváriumban már jól érzi magát, bár egy alaposan megszűrt, oxigéndús akváriumban színei is csillogóak lesznek. A rendszeres vízcserékre ügyeljünk, mert az elnitrátosodott vizet azért ő sem kedveli! A sűrű növényzetben búvóhelyeket találhat magának, de némi kiúszótérre is szüksége van. Ágakkal, kövekkel remekül dekorálhatunk. A növényeket nem bántja, nem kifejezetten ugrálós, de azért takarjuk le medencéjét. Színeit kiemelhetjük egy árnyasabb medencében, vizét pedig Tebang-levelekkel kezelhetjük. Tartása csapvízben is problémamentes.

Mindenféle táplálékot örömmel fogad, a lemezes eledeleket is megeszi. Hogy szépek és erősek legyenek halaink, célszerű őket rendszeresen élő és fagyasztott eledelekkel is megkínálni, mint amilyen a cyclops, artémia, szúnyoglárva, grindál, vízibolha.

Ékszernek is beillene ez a hátsó-indiai szigetekről és Thaiföld déli részéről származó, parányi díszhal. Csaknem fél évszázadon át ellenállt minden tenyésztési kísérletnek. A kezdeti sikerek Szászország bizonyos területeire korlátozódtak, ahol lágy és gyengén savanyú volt a vezetékes víz. Később kiderült, hogy hazájában halunk az esős évszak beköszöntekor a mészkőben rendkívül szegény talajon csaknem tiszta esővízben ívik, amit a vízbe hullott lombok, gyümölcsök gyengén savanyítanak. Ezért ragaszkodik hasonló közeghez az akváriumban is.

Alább Wiesinger tenyésztési útmutatjóa olvasható az ékfoltos razbórához:

Kellékek: 2 db kis akvárium,

1 db 50x 20x 20 cm-es akvárium,

8 liter desztillált víz,

10 l ozmóvíz vagy műgyantán átcsurgatott víz, esetleg szabadon gyűjtött esővíz, néhány marék német tőzeg,

1 púpozott kávéskanál timsó,

1 db virágcserép,

vízinövények: Cryptocoryne vagy Ludwigia, esetleg Sagittaria platyphylla,

1 db gumicső,

1 db üvegpipa,

néhány újságpapír és selyempapír,

1 db fiatal ivarérett ♀ és egy kétéves ♂ ékfoltos razbóra.

A tenyésztés előkészületeit négy héttel az ívatás megkezdése előtt indítsuk el. Gondosan megtisztított, öntöttüveg medencébe esővizet töltünk, és néhány marék német tőzeget dobunk bele. A tőzeg apró rostjai egy hónap múlva már biztosan leülepednek. Ekkor átszívatjuk a leszívócsővel az esővizet egy másik, hasonló módon előkészített öntöttüveg tartályba. A közben víz nélkül maradt tőzeget felfőzzük, és a még esetleg benne maradt idegen anyagoktól átválogatással megtisztítjuk. Ha ez megtörtént, 50×20 cm alapterületű és 20 cm magas, ugyancsak kimosott akvárium aljára terítjük. Most egy fehér selyempapír lapot fektetünk rá — mintha a szokott módon akváriumot rendeznénk be —, és kb. 8 cm magasságig felöntjük a már tőzegen megsavanyított esővizünkkel. (A víz a méréseknél kb. 3 pH-t mutat.) A vízoszlop további emelését már desztillált vízzel folytatjuk, 16 cm magasságig. A desztillált víz ilyenkor csökkenti a savanyúságot, 5 pH-értékig. Ezután viszont a közben timsóval fertőtlenített növények steril virágcserépbe történő ültetésére is sor kerülhet. A virágcserepet homok helyett ugyancsak tőzeggel töltjük meg, és a medence közepére helyezzük. Bármelyik növényfajt is választjuk a felsoroltak közül, fontos, hogy annak levelei a vízfelszínt elérjék.

Az ékfoltos razbóra tenyészpárt épp úgy, mint a neonhalakat, üvegpipával, víz nélkül telepítsük át. Minthogy a trópusi esős évszak beköszönte a halakat ívásra ingerli, az akváriumban is ezt utánozzuk. Igaz, hogy erre a célra nem egészen friss (infuzóriaveszély miatt!), hanem csak 8 napos esővizet használhatunk, és ez utóbbival további 2 cm-rel emeljük az akvárium vízoszlopát (most már a vízoszlop magassága 18 cm lesz). Az akváriumvíz pH-értéke 5,5-5,7 lesz. Ha a vízhőmérséklet eléri a 25-27 °C-ot, ritka jelenetnek lehetünk szemtanúi. Az elénk táruló kép ugyanis csaknem egy fél évszázadon át váratott magára. 1906-tól, halunk első, szingapúri, illetve Johore tartományból való behozatalától a negyvenes évek közepéig nem sikerült megoldani a rendszeres tenyésztését.

A hím hosszas üldözés után a nőstényt „megnyergeli”, vagyis lovagol a hátán, így száguldoznak végig az akváriumon. Majd a nőstény hanyatt fekszik egy levél alatt és várja — gyakran percekig — a partnerét. Az közeledik, és átöleli őt úgy, ahogy azt a nagyszárnyú hal (Macropodus opercularis) szokta tenni párjával. Az ikrákat valamelyik levél alsó felére, vagyis a levélfonákra ragasztják. Ha néhány ikra lehull, akkor azok a tőzegben kelnek ki. A kikelés 24 óra múlva következik be. Az ikrázás befejezésétől számítva 6 napig tartó elsötétítés szükséges. Amikor az erre a célra felhasznált újságpapír függönyt felhúzzuk, meg kell kezdeni az ivadék etetését infuzóriával (ázalékállatokkal), vagy apró Cyclops naupliuszokkal. Ékfoltos razbórát Magyarországon először Babocsay László és dr. Marton Szilárd tenyésztett a negyvenes évek végén.

—————-

(Tenyésztésekor nem muszáj ragaszkodni a biotópilag megfelelő növényekhez, szívesen ívik nagyobb levelű Echinodorusok fonákjára, sőt, akár szintén széles levelű műnövényre is, bár jobb az élő. A lehető legjobb módszer valóban Wiesinger által javasolt metódus, de a víz savanyítását-előkészítését egyszerűsíthetjük is akár készítményekkel, akár csak egy égertobozos „tea” adagolásával. Így is érhetünk el sikereket, de a legjobb akkor is a régi, az „eredeti” módszer marad!)

Elterjedési területe - térkép (map)

Trigonostigma heteromorpha - elterjedési területe térképen

Thaiföld, Malajzia és Szumátra patakjai, folyói.

Egyéb elnevezések

syn: Trigonostigma heteromorpha.

Eng: Harlequin Rasbora, Red Rasbora, Harlequin fish.

Egyéb köznevei: Harlequin rasbora, Klínová parmička, Razbora klinowa, Razbora klínoskvrnná, Keilfleckbärbling.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Indonézia
Borneó
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2015-09-26 07:09

Katalógus ID:

No. 3939


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük