| Megtekintve: 6 888

Zacco platypus – Kékégbolt márna

TUDOMÁNYOS NÉV

Zacco platypus

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

20 cm

°C

16-22 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

5-15 Nk

HELYIGÉNY

250 liter

VISELKEDÉS

társas

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső-felső rétegek

ÉLETTARTAM (év)

4-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Karcsú, kecses hal, szája végállású. Kifejezetten színes hal, alapszíne sárgás-ezüstös. Ez szinte csíkokban látszik csak türkizzöld-kék testszín-párja mellett. Ezek olyannyira vastag csíkok, hogy az alapszínt nyomják el érvényesülésében. Az úszók csak enyhén mintázottak. A hímek úszói sokkal díszesebbek, mint a nőstényeké, és karcsúbbak is, valamint színük is sokkal élénkebb, így a nemek eléggé jól megkülönböztethetőek.

Tartása és tenyésztése

Rajhal, legalább 6 egyedet gondozzunk. Mivel nagyobb termetű faj, és aktív úszó, nagy mozgásigénnyel rendelkező hal, ezért kellőképp nagy medencét igényelnek. Hagyjunk sok helyet neki vízközt úszni. Igényeinek kielégítése nem nehéz, bár a hőmérséklet alacsonyan tartása nyáron problémás lehet. Akár tóba is helyezhető tavasz-ősz közötti időszakra, de még ott is figyeljünk, hogy megfelelően mély legyen, hogy a kánikulák idején se melegedjen túl a tavuk, pláne ne szobai akváriumuk, amiket különböző módszerekkel próbálhatunk hűtve tartani. Apró halakkal ne társítsuk, amúgy békés, nem agresszív faj. Társításában a legnagyobb problémát a hidegvíz-igénye jelenti. Ezért más, hűvösebb vizet igénylő halakkal társíthatóak. Ilyenek a különféle gyorsabb hegyi patakokból származó csíkhalak (Sinibotia sp., Neomacheilus sp., Beaufortia sp., stb.), a paradicsomhal, a békaharcsa vagy éppen a malabári dánió.

Erős szűrést és szellőztetést, erősebb vízmozgatást igényel. A betegségekre nem érzékeny, és sokféle eledelt elfogad, mint például a száraz eleségeket, fagyasztott és élő tápokat (szúnnyoglárva, tubifex), de érdemes forrázott zöldséggel is megkínálni.

Akváriumban tenyészthető, 50 literre a legszebb hímet és legkerekebb nőstényt helyezzük, lehetőleg lágy vízbe, ikrarács fölé. A szülőket ívás után mihamarabb vegyük ki, mivel falánkan fogyasztják ivadékaikat. A kikelő kishalak először szikzacskójukból táplálkoznak, majd elúszás után apró planktonokkal, majd kicsivel később frissen kelt Artemiával etethetőek. Szivacsszűrő megfelel a kishalaknak, de a 100-150 ivadéknak egy idő után már kicsi lesz az 50 liter, és nagyobb medencébe kell őket áthelyezni.

Elterjedési területe - térkép (map)

Zacco platypus - Kékégbolt márna elterjedési területe (Map)

Kelet-Ázsia; Kína, Korea, Tajvan, Japán

Egyéb elnevezések

syn: Barilius acutipinnis, Leuciscus macropus, Leuciscus minor, Leuciscus platypus, Opsariichthys acanthogenys, Squaliobarbus panwingi, Zacco acanthogenys, Zacco macrolepis, Zacco macrophthalmus .

Eng: Odd-finned zacco, Freshwater minnow.

Egyéb köznevei: Drachenfisch (De), Hung tsi dzi, Lap ue, Sek bit ue, Seung mei ue, To fa ue, Parmička hongkongská, Zako japonský, Pale chub, Lohikäärmebarbi, Loistosärki, Hae, Oikawa, Shirahae, Yamabe.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Dél-Kína
Kelet-Ázsia
Kína
Japán
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-06-25

Frissítve:

2014-06-19 08:06

Katalógus ID:

No. 4381


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük