| Megtekintve: 5 217

Anostomus anostomus – Díszes fejenállólazac

TUDOMÁNYOS NÉV

Anostomus anostomus

CSALÁD

Anostomidae

MÉRET

15-20 cm

°C

22-28 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

4-15 Nk

HELYIGÉNY

180 liter

VISELKEDÉS

békés és csapatos faj

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó-középső

ÉLETTARTAM (év)

5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

E közepes nagyságú halak teste egyrészt szinte orsószerű, hengeres keresztmetszetű, másrészt oldalt enyhén lapított is. A fej felső része enyhén ellapuló. Az ajkak vastagok és redősek; a szaglógödör elülső nyílásai némileg csőszerűen megnyúltak. A felső állású szájában kevés fog van. A szájállás látszólag ellentétben van a halak fenékhez közeli életmódjával. Valójában éppen ez teszi lehetővé, hogy testtartásuk ellenére le tudják legelni a növényi sarjakat. Testtartásukat ideiglenesen csak akkor adják föl, ha izgatottak, éhesek vagy megijednek valamitől.

D 11-12, A 10. A pikkelyek közepes nagyságúak. Hosszúság: maximum 18 cm. Élénk okkersárga alapon három sötét barnászöld, csipkézett szélű hosszanti csík fut végig. Az egész test pirosas árnyalatú; az úszók alapja élénkpiros. Az ivari különbségek nem egy könnyen megállapíthatók.

Tartása és tenyésztése

Mutatós, szívós faj, kedveli a víz alatti gyökereket és az erős levelű növényeket, melyek között jellegzetesen fejen állva kutat élelem után. A halak szívesen álldogálnak agy sodródnak fejjel lefelé a függőlegesen fölfelé álló növények között, ezért a felületes szemlélőnek úgy tűnik, mintha állandóan inaktívak lennének. De ez csak a látszat – időnként nagyon élénkek is tudnak lenni. Ezért szabad kiúszótérre is szükségük van. Általában békések és nyugodtak, csak néha tanusítanak kergetőzős magatartást. Fajon belül legalább 6-8-10 példányt szerezzünk be, így valószínűleg megoszlik az enyhe territoriáció is, hiszen a vadonban is nagy csapatokban élnek a növények közt.

A táplálkozást illetően korántsem válogatósak. A fenékről mindent felesznek, de pl. a lesüllyedt eleség lenyeléséhez a díszes fejreálló lazacoknak a hátukra kell feküdniük, mert másként nem jutnak hozzá. Meg kell néha ugyan kínálni őket szúnyoglárvákkal, férgekkel, de jobbára az algákat részesítik előnyben, de sajnos a vízi vegetációt sem kímélik, növénypusztító hírében állnak. Kevés az a növény, ami ellen tud állni nekik, még az Anubiast is esetenként megcsipkedhetik. Épp ezért tartásánál sokszor a növénymentes medence a javasolt, ilyenkor különböző ágkombinációkkal és egyéb mutatós uszadékfákkal is lenyűgöző vízi világot biztosíthatunk. Bambuszrudakkal is dekorálhatunk, több akváriumban látni nagyon szép összeállításokat ilyen nád- vagy bambuszszálakkal.

Társíthatjuk más dél-amerikai fajok többségével különösebb probléma nélkül, de azért törpe fajokat ne tegyünk melléjük. Pontylazacok közül például a gyönyörű csillogású, de szintén növénypusztító hírében álló tányérlazacokkal lehet célszerű társítást alkotni. Békésebb, de közepesebb-nagyobb sügérfélékkel is megfér.

Érdemes akváriumát külső filtrálással ellátni, és tompítva világítani. Nagyon mutatós lehet enyhén sötétített vízben, amit égertobozzal vagy tőzegteával érhetünk el, de egy közepesen áramló, kristálytiszta vizű akváriumban is jól érzi magát. Csapvízben gondozható, bár az enyhén lágyabb víz a legmegfelelőbb.

Tenyészteni akváriumi körülmények között sajnos még nem lehet.

Elterjedési területe - térkép (map)

Anostomus anostomus - Díszes fejenállólazac elterjedési területe (Map)

Az Orinoco és az Amazonas mellékfolyói Manaustól fölfelé, Peruban, Brazíliában és Venezuelában, patakok Guyanában és Surinamban. A faj megtalálható olyan oldalágakban is, amelyekben az életviszonyok biológiailag nagyon kedvezőtlenek, pl. ahol a folyók időnként szinte teljesen kiszáradnak. Szívesen rejtőzködik a dús vízi vegetáció közt.

Térkép:aquamap

Egyéb elnevezések

syn: Anostomus salmoneus, Mormyrynchus gronoveii, Salmo anostomus.

Eng: Striped headstander, Striped anastomus.

Egyéb köznevei: Stribet bundkigger, Juováseisojakala, Juovaseisojatetra, Prachtkopfsteher, Anostomo, Polosatyi anostomus, Anostomus rayados, Lisa, Sardina, Praktbottentittare.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Andok orsz.
Peru
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: gyéren beültetett
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-12

Frissítve:

2017-03-20 11:03

Katalógus ID:

No. 4014


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontylazacok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük