| Megtekintve: 5 919

Astyanax jordani – Barlangi vaklazac

TUDOMÁNYOS NÉV

Astyanax jordani

CSALÁD

Characidae

MÉRET

9 cm

°C

20-24 °C

°pH

7,0-8,0 pH

°Nk

0,8-12 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, néha ragadozó

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

2-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Ez a különleges hal arról nevezetes, hogy nincs szeme. Teste oldalról nézve kissé ívelt és majdnem jellegtelen, ezüstös fényű, egyszínű rózsaszín. Pigment nélküli, fiatal korában halvány fehéres sárga-rózsaszínű, rombusz alakú folt és ezüstös mustrázat díszíti. A hím karcsúbb és valamivel kisebb, mint a nőstény.

Tartása és tenyésztése

A faj szeme fölöslegessé vált, mert a teljesen sötét barlangi vizekben oldalvonal-rendszerével tájékozódik. Társas akváriumban tartható, készíthetünk számára sziklás búvóhelyet.

A halak szabadon mozognak, mozgásuk azonban más, mint a látó példányoké. Úszásuk nyugtalan, mintha tapogatódzó siklás volna, de minden akadály elől időben kitérnek anélkül, hogy hozzáérnének. Kétségtelenül azoknak az áramlásoknak az észlelésével tájékozódnak, amelyeket a halak farkának erősen, az úszáshoz szükséges mértéket meghaladó kígyózó mozgása idéz elő. A környezet ezeket az áramlásokat visszaveri, a testfelület idegei érzékelik azokat a megfelelő reflexmozgások jönnek létre.

Mozgásuk fajtársaik mozgására van beállítva. Ha más fajú halakkal kerülnek össze, bizonytalanná válnak, s beléjük ütköznek. Feltehető, hogy kémiai érzékük is pompásan fejlett. A barlangi vízfolyásokban táplálékért valószínűleg nagy utakat kell megtenniük. Mindenesetre az akváriumban szünet nélkül táplálék után kutatnak a talaj fölött. A fiatal halaknak az első fejlődési szakaszban (a barlangi élethez való alkalmazkodás legfejlettebb csoportjáról van szó) még nyúlványon ülő kicsiny szemük van, amelyek később visszafejlődnek. A táplálékot optikailag nem képesek érzékelni. Az élő és mozgó eleséget csak akkor kapják be, ha az közvetlenül érintkezik testükkel. A fiatal hal ekkor az őt érintő táplálékhoz kap, amit azonban gyakran elhibáz. A bekapási mozdulatot néha az áldozat által kiváltott mozgási inger is előidézi. Ha azonban a zsákmánynak alkalmas állat olyan messze úszik, hogy sem érintkezés nem jöhet létre, sem a mozgás nem válhat észlelhetővé, akkor a fiatal hal annak a közelségére még akkor sem reagál, ha az látóterében tartózkodik. Szabadon ívik, s a fenékre süllyedő ikrákat mindjárt bekaphatja. A hőmérséklet — valószínűleg a barlangi viszonyokhoz való alkalmazkodás következtében — alárendelt szerepet játszik. 13—15 C° hőmérsékleten meg a fiatal halak is teljesen mozgékonyak. A párok egy esetben 18—20, egy másik esetben 24 C° fölötti hőmérsékleten ívtak; a pH-érték 7,2—7,3, a víz német keménységi foka 8,4.

Az állatok ívás előtt hevesen túrtak a talajban, valószínűleg azért, hogy érintkezésbe kerüljenek egymással. Lehetséges, hogy eközben „szagjeleket” hagynak, mert a hím sorra felkeresi azokat a helyeket, amelyeket a nőstény előzőleg érintett. Viselkedésük a közeli rokon Astyanax fasciatus mexicanusétól és más fajokétól egészen eltérő.Egy kísérlet során az Astyanax bimaculatus hímjeit az Anoptichthys nőstényeivel hozták össze, de ezek szemmel láthatólag nem voltak képesek reagálni a másik faj izgatott hímjeire. A természetben tehát már csak ezért is lehetetlen a kereszteződés a két faj között.

Íváskor a párok — szorosan egymás mellett — gyorsan a felszínre úsznak, ahol hintázó és reszkető mozgással egymáshoz simulnak. Egyes megfigyelések szerint peték kilökése csak hímek jelenlétében történt, mások szerint anélkül is bekövetkezett. Valószínűleg a petekészlet előzetes megtermékenyítéséről lehetett szó, mert a nőstény a párzás után többször egymás után megtermékenyített petéket bocsátott ki.

A barlangi vaklazac szereti az átlátszóan tiszta vizet, a víz összetételére azonban nem kényes. Szobahőmérsékleten tartható. Célszerű a medencét félhomályos helyre tenni; az ívás teljes sötétségben történik. Ezután a szülőket el kell távolítani, mert ikrarablók. Az ivadékok a 3. vagy 4. napon bújnak ki, s a 6— 7. naptól kezdve szabadon úszkálnak. Jó etetés mellett meglehetősen gyors növésűek, s 3—4 hónap múlva már szaporodóképesek is lehetnek.

H. Frey

Bár tartható társas akváriumban is, mégis az egyfajos medence lenne számára a legjobb. Saját tapasztalatom a fajjal, hogy egy kb. 26 C-os társas medencében nem lehet gondozni, mivel egyrészt a meleg is kárt tehet már benne, de sok halfaj kikezdi őket, megcsipkedik őket. Nem mindig kapnak ez eleségre, érdemes tubifexel és szúnyoglárvával próbálkozni. A szárazat nálam csak akkor fogyasztották, amikor közvetelnül az orruk előtt volt. A szobahőmérséklet teljesen optimális nekik! (mark24)

Elterjedési területe - térkép (map)

Astyanax jordani - Barlangi vaklazac elterjedési területe (Map)

Föld alatti barlangi vizek Mexikóban, San Luis Potosi barlangvidéke.

Egyéb elnevezések

syn: Anoptichthys antrobius, Anoptichthys hubbsi, Anoptichthys jordani, Astyanax fasciatus mexicanus, Astyanax mexicanus jordani.

Eng: Blind cave fish, Sardina Ciega

Egyéb köznevei: Blind hulefisk, Blinder, Höhlensalmler, Slepiec jaskiniowy, Peixe-caverna, Peixe-cego, Sardina ciega, Sardinita ciega.

Képek

Képek feltöltés alatt!

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: rövid (kb. 1-3 év)
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: növénymentes akvárium

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-12

Frissítve:

2018-08-13 11:08

Katalógus ID:

No. 4018


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontylazacok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük