| Megtekintve: 4 917

Bryconalestes longipinnis – Közönséges molnárlazac

TUDOMÁNYOS NÉV

Bryconalestes longipinnis

CSALÁD

Alestidae

MÉRET

10-13 cm

°C

24-26 °C

°pH

6,0-8,0 pH

°Nk

5-19 Nk

HELYIGÉNY

130 liter

VISELKEDÉS

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

A Pontylazacfélék (Characidae) családjának ennek az afrikai nemének mintegy 42 faja ismeretes. Karcsú, nagyon nyúlánk, oldalról lapos rajhalak. Hasfaluk vonala lekerekített. Állközti csontjukon néhány erős fog ül, melyekről nemzetsége a görög nyelvből átvéve nevét kapta (Brycinus, azaz „molnár”). Az enyhe ívben futó oldalvonal teljes, és van zsírúszója is. Szájnyílása viszonylag nagy. A fiatal példányok alakja még megnyúltabb, mint az idősebbeké. Pikkelyei meglehetősen nagyok. 12 cm hosszúra nőhet meg.

Ragyogó ezüstszínű, szivárványhártyája égővörös, a faroknyélnek alsó részén levő rövid, sötétfekete csík a farkúszójára is átterjed. A hím úszói részben vörösesek, a nőstényéi sárgásak. A hím hátúszó sugarai megnyúltak.

Tartása és tenyésztése

A halaknak nagy és jól fedett tartályokra van szükségük, mert eleven úszók és ugrók. Általában kicsit hőigényesek. A pontylazacok többségéhez hasonlóan szabad ívás közben több ezer ikrát bocsátanak ki.

A medence az állatok méretének megfelelően nagy legyen. Sűrű növényzeten kívül kellő nagyságú kiúszótere is maradjon. A vízfelszíni növénytakaró csökkentheti ugyan a halak ugrálási kedvét, mégis ügyeljünk arra, hogy a medencék jól le legyenek fedve. Tartása hasonló a kongólazacéhoz.

Az élő és szárazeleséggel való etetés, amelyeket a legszívesebben a felszínről fogyasztanak, nem okoz semmi nehézséget. A fenékre lesüllyedt táplálékkal azonban nem törődnek. Szakirodalom szerint a természetben fő táplálékforrásukat a vízbe hulló rovarok alkotják, melyeket mi is könnyen begyűjthetünk például teraszon felállított elektromos rovarcsapdákból. A rovarokkal való kondicionálás – amennyiben halainkat tenyészteni is szeretnénk – elsőrendű fontosságú. A nőstényeket így etetve rövid idő alatt és szemmel láthatóan nagyon beikrásodnak.

Szaporítása nem könnyű feladat. Speciálisan hosszú medencére lesz szükségünk, mely legalább 50 cm hosszú, de a hosszabb még jobb. Akváriumunkat érdemes olyan helyre állítani, ahová a reggeli nap fénye korán odasüt. Sokszor nemcsak a fény intenzitása számít, de a napfény vízzel bezárt szöge is – érdemes kísérletezni. A megfigyelések szerint ez a lapos szög leginkább csak télen jellemző, ezért nyáron nagyon ritkán lehet ívásra bírni halainkat. Amikor minden körülmény megfelelő, töltsük fel a tartályt nagyon lágy 23-25 °C-os vízzel, helyezzünk el benne vízalatti gyökereket, és finom szálú ívató növényt is. Ikrarács is szükséges, mert ikrarabló, és szűrésről is gondoskodjunk. Ide helyezzünk ki egy 2 hímből és 3 beikrásodott nőstényből álló tenyészcsapatot. Az első pár napon szokják a környezetet, de rendszerint a 3.-4. napon heves kergetődzés közben megtörténik az ívás. Az lárvák 6 nap múlva bújnak ki, és 24-36 óra múlva úsznak szabadon. Azonnal fogyaszthatnak Cyclops- és Artemia naupliuszt, felnevelésük nem okoz problémát.

Minden kongói biotóp akváriumot feldobnak, nagyon mutatósak egy kongólazacokkal összehozott rajban!

Elterjedési területe - térkép (map)

Bryconalestes longipinnis - Közönséges molnárlazac elterjedési területe (Map)

Nyugat-Afrika Atlanti-óceánba torkolló folyóiban, azaz Gambiában, Togo-ban, Sierra Leone-ban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban található meg.

Egyéb elnevezések

syn: Alestes chaperi, Alestes longipinnis, Brachyalestes longipinnis, Brycinus longipinnis bagbeensis, Bryconalestes longipinnis chaperi, Bryconalestes longipinnis longipinnis.

Eng: Longfin Tetra, Long-Finned Characin, Long-Finned Tetra, African long-finned tetra, African longfin, African longfin tetra, African tetra, Silversides.

Egyéb köznevei: Langfinnet congotetra, Morganutewoe, Wuganutewoe, Pikkuviirialesti, Pikkuviiritetra, Viirialesti, Viiritetra, Tewe kpiti, Afrikanischer Langflossensalmler, Langflossensalmler, Kawara, Ebiniipe, Kaya, Kartei, Kay-ray-day, Serekulay, Egbagi, Alestes chapera, Ajarapo, Tetra dlouhoploutvá, Characin à longues nageoires, Geeloog Kongozalm, Grootvinzalmkarper, Bystrzyk długopłetwy, Langfinnetetra, Длинноплавничный брицинус, Конго бриллиантовый, Afrikansk långfenstetra, Tetra Veľkoplutvá.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Nyugat-Afrika
Niger
Atlanti országok
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-05-04

Frissítve:

2014-03-19 06:03

Katalógus ID:

No. 4345


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontylazacok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük