| Megtekintve: 8 086

Carnegiella strigata – Csíkos baltahasú lazac

TUDOMÁNYOS NÉV

Carnegiella strigata

CSALÁD

Gastero- pelecidae

MÉRET

4,5 cm

°C

24,0-28,0 °C

°pH

5.0-8.0 pH

°Nk

5,0-19 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső- és felső szint

ÉLETTARTAM (év)

2-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Teste nagyon mély, hátoldala egyenes. A színe általában ezüstös rózsaszín, de ez a példány zöldes alapszínű. A szemtől a faroknyélig sötét vonal húzódik, ez alatt számos sötét, töredezett vonal keresztezi a test alsó részét. Egy további sötét vonal felkanyarodik a test elülső részére. A mellúszó igen jól fejlett, míg a halúszó alig észrevehető.

A Carnegiella strigata vesca hasonló kinézetű.

Tartása és tenyésztése

Mivel tipikus rajhalak, legalább 6 példányt szerezzünk be belőlük, de ha rendelkezésünkre áll egy nagyobb akvárium, ne habozzunk sokkal több halat is vásárolni, mert a tömeg megnyugtatólag hat rájuk.

Akváriuma tágas és jól fedett legyen, mert ez a hal kissé ijedős természetű, és ha megijed, képes kiugrani a vízből és a levegőben siklani szárnyszerű mellúszói segítségével. Társas akváriumban jól megfér a hasonló vízigényű és kisméretű pontylazac-, törpesügér és harcsafajokkal. Mutatós hal, és noha felszíni állat, gyakran növények között áll a víz középső zónájában.

Felső állású szája mutatja, hogy táplálékát leginkább a víz felszínéről gyűjti. Ez állhat kisebb rovarokból – pl. muslica, szúnyog, levéltetvek stb. – kisebb méretű szúnyoglárvákból, de a jó minőségű száraz tápot sem veti meg. Néha a talajról is szedeget eleséget, amihez ferde testtartással jut.

Változatos etetés mellett a szaporodásra is rábírhatjuk, bár tenyésztése nem túl könnyű feladat. Szükséges egy körülbelül 60 literes akvárium, melynek vizét alaposan átszűrtük tőzegen, hogy kb. 5,5-6pH° és sötét színű legyen, és nagyon lágy, 4 Nk°-úra állítottuk be. Fontos, hogy az így előkészített medencét nyugodt, árnyékos helyre telepítsük. A víz felszínére telepítsünk úszónövényeket, mert halaink majd ezeknek a gyökereire fognak leikrázni. Az ide áthelyezett halak hosszas udvarlást követően elszórják nem túl ragadós kisméretű ikráikat. Hajlamosak ikrarablásra, ezért ívás után haladéktalanul ki kell fognunk őket. A lárvák nagyjából 24-30 óra múlva kelnek ki, és ezt követően 4-5 nap múlva úsznak el. Ekkor megkezdhetjük felnevelésüket papucsállatkával és egyéb kisméretű élőeleséggel. Néhány nap múlva már elég nagyok lesznek Artemia naupliuszainak elfogyasztásához is. Nagyjából 3 hét múlva kezd alakjuk hasonlítani a felnőtt példányokéhoz.

Minden bizonnyla a leggyakrabban ehhez a baltahasú halhoz lehet hozzájutni, tartása nem nehéz, de kezdetben vonakodhat elfogyasztani a száraz eleséget. Mindenképpen rajban gondozzuk!

Több alfaja és variánsa létezik (C. s. vesca; lutinó színváltozat;stb.)!

Elterjedési területe - térkép (map)

Carnegiella strigata - Csíkos baltahasú lazac elterjedési területe (Map)

Guayana, továbbá az Amazonas középső és alsó folyása, a tengerpartok köze¬lében is. Többnyire kis erdei patakokban (creek) és folyók árterületén található, főleg vízinövények közelében.

Egyéb elnevezések

syn: Carnegiella strigata fasciata, Carnegiella strigata marowini, Carnegiella strigata strigata, Carnegiella strigata surinamensis, Carnegiella strigata vesca, Carnegiella vesca, Gasteropelecus fasciatus, Gasteropelecus strigatus.

Eng: Marbled hatchetfish.

Egyéb köznevei: Poson rach, Yaya gro tjò, Yaya rach, Marmoreret, øksefisk, Stribet, øksefisk, Agosibi siba, Juovatapparakala, Marmoritapparakala, Hachette marbrée, Polomosimbo, Gabel-Bellbauchfisch, Marmorierter, Beilbauchfisch, Kalimasaya, Pstrazenica marmurkowa, Borboleta, Mramornaya karnegiella, Pechito, Pechito jaspeado, Strigata, Marmorerad, Bilbuk.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-12

Frissítve:

2015-08-19 09:08

Katalógus ID:

No. 4020


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontylazacok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük