| Megtekintve: 6 569

Hemigrammus rhodostomus – Vörösarcú pontylazac

TUDOMÁNYOS NÉV

Hemigrammus rhodostomus

CSALÁD

Characidae

MÉRET

4-5 cm

°C

25-27 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

0-14 Nk

HELYIGÉNY

85 liter

VISELKEDÉS

rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

leginkább középső

ÉLETTARTAM (év)

3-4 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

Vékony, karcsú, törékeny testalkatú kis pontylazacfaj. Teste ezüstösen csillog. Orra szép tűzpiros, a szemig ér el általában a piros színezet. A farkúszón fekete minta van, ékszerű foltban kezdődik az úszó tövében, kb. a közepén, majd fehér szín jön, és már elágazva az úszó mindkét részén 1-1 fekete, majd megint fehér csík. A középső ékszerű folt csíkban egészen jól látható a testoldalon is egy darabig. Stresszes állapotban a színek nem látszanak jól, így hihetetlenül könnyen összetéveszthetőek rokon fajokkal (H. bleheri; P. georgiae)!

Tartása és tenyésztése

Tartása nem a legegyszerűbb, így kezdőknek nem is ajánlom. A vízminőségre kényesek, kristálytiszta és bomlástermékektől-mentes, alaposan szűrt vizet igényelnek, amire például egy külső szűrő kitűnő lehetőséget biztosít. Átlagos oxigénszinttel megelégszik. A víz minél lágyabb legyen, de 15 Nk fölé lehetőleg egyáltalán ne is menjen. A kémhatás enyhén savasan a legjobb, 6 körül. Félénk, ideges természetű, stresszes hal. Védekező mechanizmusa a rajbanúszás, ezért 8-10 egyedet legalább tartsunk. Célszerű dél-amerikai biotópban tartani, ahol nincsenek olyan fajok, melyektől megijedne. Így néhány más pontylazaccal (pl. vörös neonhal, csíkos baltahasú lazac), egy törpesügérpárral, valamint 1-2 algaevő harcsával és egy kis csapat páncélosharcsával akár 80-85 literben is kitűnően együtt tud élni. A dús növényzetet kedveli, amit néhány göcsörtös faággal kiegészítve egész élethű biotópot kapunk. Úszónövényeket is tethetünk, hiszen a szűrt esőerdei fényt kedveli igazán. Vízkezeléshez remek szolgálatot tehet némi égertoboz vagy Tebang-levél, mely utóbbi például az elszínezésen és savasításon kívül antibakteriális feladatokat is ellát.

Betelepítéskor a legérzékenyebbek, később már valamivel ellenállóbbakká vállnak. A leggyakrabban árult fajuk a vörösorrú lazacoknak a vörösfejű pontylazac (Hemigrammus beleheri), mely kontrasztos színezetű, erős vörös fejszíne a kopoltyúfedőt is meghaladja, míg kontrasztosan elkülönülő farksávozásából a középső csík szinte egyáltalán nem mutatkozik meg a testen. Ha ideges, nem mutatja fejszínét kellő impozánssággal, ilyenkor nem több rajta a piros, mint mondjuk a Hemigrammus rhodostomus esetében. A harmadik fajuk a pirosorrú pontylazac (Petitella gerogiae), melynek még kevesebb és gyengébb a fejpirossága, valamint egészen belóg a farkcsík a testébe. Ő az egyik legnehezebben gondozható fajuk.

Száraz tápot csak kiegészítés gyanánt kapjon ha lehet, mivel kondíciójának és színeinek megőrzésének érdekében az élő és fagyasztott tápok a legjobbak. Ezek közül persze nem válogatós, sokféle megfelel számára.

Tenyésztésük csoportosan is nagyon jól megoldható, 5-6 egyedet nemenként nyugodtan kitehetünk. Használjunk ikrarácsot és jávai mohát is! A víz minél lágyabb legyen, lehetőleg 0-2 Nk°, és 6 körüli savasságú. Bőséges élő eleséget kapjanak a szülők a megelőzendőkben. Égertoboz, tőzeg, Tebang-levél is használható. Amennyiben nem szeretnénk csapatban ívatni, úgy tartsuk külön a nemeket, és a leginkább betelt nőstényt egy gyönyörű színezetű párral ívassuk. A kishalak 1-1,5 nap alatt kikelnek, és további 3-4 nap kell elúszásukig. Ekkor apró eleséget (pl. papucsállatka) kapjanak, mert még nem képesek a frissen kelt Artemiát elfogyasztani. Néhány nap elteltével persze már az is mehet nyugodtan. Az ikrák és a lárvák fényérzékenyek, elúszásuk után se egyből kapjanak közvetlen fényt, lassan szoktassuk hozzá őket. Ez esőerdei létükből fakad. Gyakori rendszeres vízcserét igényelnek mind a kicsik, mind a kifejlett állatok!

Elterjedési területe - térkép (map)

Hemigrammus rhodostomus - Vörösarcú pontylazac elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika; Venezuela, Brazília; Rio Orinoco

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Rummy Nose Tetra, Rummy-Nose Tetra, Rummy Nosed Tetra, Ahl's Rummy Nose Tetra, Red-Nosed Tetra.

Egyéb köznevei: Rødmundet Tetra, Rødnæse, Punasuutetra, Rotmaulsalmler, Zwinnik czerwonousty, Cara de sangue, Máscara vermelha, Rodóstomo, Tetra nariz vermelho, Purpurtetra.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-09-30

Frissítve:

2013-08-05 11:08

Katalógus ID:

No. 4466


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontylazacok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük