| Megtekintve: 8 901

Hyphessobrycon pulchripinnis – Citromlazac

TUDOMÁNYOS NÉV

Hyphessobrycon pulchripinnis

CSALÁD

Characidae

MÉRET

5 cm

°C

22,0-24,0 °C

°pH

6,0-7,0 pH

°Nk

2,0-15 Nk

HELYIGÉNY

70 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

3-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

A test csupán mérsékelten nyújtott, a hím valamivel karcsúbb, mint a magasabb hátú nőstény. A test színe zöldessárga, a hasoldal ezüstös. Az érett hímek színei élénkebbek. Ívegesen átlátszó, ugyanakkor zöldesszürke-ezüstös fényű, olykor szép sárga csillogás is látszik. A fark alatti úszó első sugarainak a szegélye élénk sárga és fekete színű. A szivárványhártya felső fele vérvörös.

A nemek megkülönböztetése egyszerű: a hímek hasvonala egyenes, a nőstények ugyanott gömbölyűek. Áttetsző fényben jól láthatóak a nőstény ikrái.

Tartása és tenyésztése

Társas hajlamú, békés és igénytelen, de nem egykönnyen tenyészthető. Hasonló méretű halakkal gond nélkül együtt tartható, legkevesebb 6 példányt vásároljunk, mert igazi rajhal. Színei igazán sötét tónusú altalaj felett érvényesülnek. Kissé mozgékony hal, és ha nincsen rajban, meglehetősen csipkelődős, szekálódós hallá válik!

Szereti a közepesen kemény vizet (8-12°Nk), de sima csapvízben is elvan. Eléggé oxigénigényes, ezért ne tartsuk túl zsúfolt, nem jól szellőztetett akváriumban. Hőmérséklet tekintetében elegendő számára a 22-24°C, melegebb vízben nem is érzi jól magát.

Etetésük nem jelenthet problémát, kedvelik a tubifexet, szúnyoglárvát, kisebb méretű plankton szervezeteket de a jó minőségű száraz eleséget is elfogadják. Ha tenyészteni szeretnénk őket ajánlatos egy héten legalább kétszer vízibolhával etetni, mert így elkerülhető a petefészek elzsírosodása.

A tenyésztést elsősorban az nehezíti, hogy nem minden pár illik össze. A teljes ívásérettség időpontját nem szabad eltéveszteni. A peték nem csökevényesednek el, s könnyen következik be ikrakeményedés.

A szaporításukhoz szükségünk lesz egy kb. 15 literes medencére melyet feltöltünk nagyon lágy (1-2°Nk) tőzegen átszűrt, vagy tőzeg-kivonattal savanyított 6,8 °pH-s vízzel. Az aljzatra terítsünk szét egyenletesen forrásmohát, vagy ha az nem áll rendelkezésünkre, akkor alkalmazzunk ikrarácsot és perlonvatta csomókat. Az elővigyázatosság szükséges, mert a citromlazac ikrafaló. Ezenkívül nagyon fontos a víz magas oxigéntartalma, mert a szülők és a kishalak is nagyon oxigénigényesek, ezt finom porlasztású levegőztető behelyezésével oldhatjuk meg, a legjobb szivacsszűrővel kombinálni. Az esti órákban kihelyezett hím mellé egy vagy két nőstényt is párosíthatunk, de túlzott módon kergetődző hímeket ne fogjunk be a tenyésztésbe. A víz hőmérsékletét 25°C-ról fokozatosan emeljük 27-28°C-ig. Az akváriumot takarással óvjuk az erős fénytől, ha ezt elmulasztjuk megtenni, előfordulhat, hogy az ívás el is marad. A jól kondicionált, összeillő tenyészállatok már másnap reggel, de általában a második nap reggelén ívnak le. Ívás után a szülőket távolítsuk el, a medence takarását ha lehet, még fokozzuk. A lárvák 24 óra múlva kelnek ki, majd további 3-4 nap múlva úsznak el. Első tápláléknak megfelel a Cyclops naupliusz, papucsállatka, vagy púderfinomságú speciális ivadéknevelő műeleség. 1-2 nap alatt annyit nőnek, hogy le tudják vadászni a sórák (Artemia) frissen kelt naupliuszait is. Az ivadékot erős fényhez csak fokozatosan szoktassuk át. Növekedési ütemük gyors, 2 hónapos korukban színesednek, 6-8 hónapos korban már ivarérettek lesznek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Hyphessobrycon pulchripinnis - Citromlazac elterjedési területe (Map)

Az Amazonas-medence folyói. Pará környéke.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Lemon tetra.

Egyéb köznevei: Citrontetra, Sitruunatetra, Schönflossensalmler, Zitronensalmler, Bystrzyk pieknopletwy, Pul'khripinnis, Citrontetra.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-12

Frissítve:

2013-08-06 05:08

Katalógus ID:

No. 4004


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontylazacok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük