| Megtekintve: 6 046

Hyphessobrycon pyrrhonotus – Vöröshátú cseresznyelazac

TUDOMÁNYOS NÉV

Hyphessobrycon pyrrhonotus

CSALÁD

Characidae

MÉRET

4,5-6,5 cm

°C

24-27 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

5,0-10 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

békés, csapathal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó- és középsőszint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Teste kissé magas felépítésű, formáját és méretét tekintve nagyon hasonlít a Hyphessobrycon erythrostigmára. Alapszíne ezüstös rózsaszín, feltűnő ismertető jegyei cseresznyepiros színű háta (a hát- és a farokúszó közti terület) és az oldalán, a hátúszó alatt elhelyezkedő ugyanolyan színű vörös folt (vérzőszív). A szemgyűrű szintén piros. A hátúszó fekete foltos, melyet jellegzetes fehér foltok díszítenek.

Mindkét ivar farok alatti úszója hosszú alapon nyugszik; a hímeké kissé homorú szélű. A nőstények hasa kerekebb valamint kissé kisebbre is nőnek. A hímek hátúszója nagy, sarló alakú; a nőstényeké kisebb és kerekebb.

Tartása és tenyésztése

Videó

Nagyon békés, igazi társasakváriumi hal. Szereti a viszonylag tágas, sok növénnyel beültetett, de azért elegendő kiúszótérrel rendelkező, gyökerekkel, ágakkal berendezett, viszonylag árnyas akváriumot. Bármely kisebb-nagyobb békés halfajjal együtt tartható. Ilyenek pl. más pontylazacok, törpesügerek, harcsák, Otocinclus, Corydorasok. Nagyon ajánlatos nagyobb csapatot tartani belőlük (legalább 6-8 fő), mert így kevésbé lesznek félénkek. Előnyös, ha vizüket tőzegen át szűrjük meg.

Élelmezésük semmiféle problémát nem jelent: a legtöbb kisméretű élő- és fagyasztott táplálékot, száraz eledelt szívesen fogyasztja, de ne feledjük, hogy változatos étrenddel érhetjük el azt, hogy legjobb formájukat és színeiket mutassák számunkra.

Mivel akváriumainkban nem olyan régen jelenlévő faj, tenyésztésére biztos recept még nincs. De nagyon valószínű, hogy nem igazán tér el a többi Hyphessobrycon fajétól. Ezért kiindulási alapnak a fent már említett Hyphessobrycon erythrostigma tenyésztésének receptjét ajánlhatom.

Vegyünk egy kis méretű (30X20X20 cm) akváriumot, melyet feltöltünk2-5°Nk-ú lágy, tőzeges 5,5-6,0 °pH-s, 27-28°C-os vízzel. Ívató növénynek helyezzünk el egy nagy csomó jáva-mohát vagy más finom-levelű növényt. A nagyon minimális megvilágítású helyen lévő szaporítótartályba telepítsünk egy szivacsszűrőt. Célszerű a tenyészhalakat egy külön számukra fenntartott akváriumban kondicionálni. Az ebben az akváriumban legszebb színű hímet, és legikrásabb nőstényt telepítsük át a szaporítómedencébe. Elég sok idő eltelhet az ívásig, ezért kénytelenek lehetünk élő planktonnal etetni a szülőket, nehogy éhségükben az esetleg növények közé szórt ikráikat felfalják. Sajnos valamilyen ok miatt a nőstények nem mindig érdeklődnek a hím iránt. Ilyenkor próbálkozzunk másik párral. Amint észrevesszük az ikrákat, a párt halásszuk ki.

Az ikrákból a lárvák kb. 24 óra múlva kikelnek, majd további 2-3 nap múlva úsznak el. Amikor szikzacskójuk teljesen felszívódott megkezdhetjük táplálásukat apró eleséggel, például Cyclops naupliuszaival, papucsállatkákkal, ivadéknevelő poreleséggel. Ha már megfelelően nagyok átállhatunk Artemia naupliuszai vagy mikró etetésére. Az ivadékok nagyon érzékenyek a víz minőségére, ezért nehéz őket felnevelni. Napi kis mértékű vízcserével azért megoldható.

Elterjedési területe - térkép (map)

Hyphessobrycon pyrrhonotus - Vöröshátú cseresznyelazac elterjedési területe (Map)

Dél-Amerika: a Rio Negro vízrendszere, Brazília.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Red Tipped Bleeding Heart Tetra, Flame-Back Bleeding-Heart Tetra, Redback Bleeding Heart Tetra.

Egyéb köznevei: Rødryggstetra, Rotrücken-Kirschflecksalmler, Rødrygget blødende hjerte, Punaselkätetra, Tetra ohňoznaká, Şüşəvari tetra.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-02-06

Frissítve:

2018-03-30 02:03

Katalógus ID:

No. 4337


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontylazacok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük