| Megtekintve: 5 405

Moenkhausia sanctaefilomenae – Vörösszemű pontylazac

TUDOMÁNYOS NÉV

Moenkhausia sanctaefilomenae

CSALÁD

Characidae

MÉRET

5-7 cm

°C

22,0-28,0 °C

°pH

5,5-8,5 pH

°Nk

6,0-15 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső- és alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Viszonylag magas testű hal, amelynek alakja nagyon hasonlít a M. oligolepis-éhez. Pikkelyeik meglehetősen nagyok. Oldalvonala nem teljes. Hosszúsága: kb. 7 cm, a nőstény többnyire kisebb. Sárgásba játszó gyöngyházfényű alapszíne van. A pikkelyek sötét szegélye hálószerű rajzolatot alkot. A farok-nyél végén feltűnő sárga zóna van. amelyet hátulról sötét-fekete sáv határol. A szem nagy, felső reze vérvörös. A hím kisebb és karcsúbb a nősténynél.

Tartása és tenyésztése

Békés és társas hajlamú hal, amely többnyire a középső és alsó vízrétegekben tartózkodik. Hőmérséklet 20 — 26 C°. Változatos élő- és száraz-eleséggel kell etetni.

A nőstények nagyobbak, és hastájékuk teltebb a hímekénél. Tenyésztésük egy 6-8 literes akváriumban, enyhén savas, nagyon lágy (4 °Nk vagy még kevesebb), 26-28 °C-os vízben nem túl nehéz. Sok száz ikrájukat a reggeli órákban növények közé „szórják” (lebegő növények előnyben). Ha az ívás megtörtént, a párt el kell távolítani, mivel erősen ikrarablók. Egy-két napon belül az ikrák kikelnek. Az ivadékok etetésére alkalmasak a kereskedelemben kapható ikrázó halfélék utódai számára előállított porszerű tápok vagy ha hozzá tudunk jutni természetes eredetű apró poreleség (Cyclops, Rotatoria, stb.), majd ha elérték a megfelelő méretet a frissen kikelt Artemia naupliuszaival valamint apróra zúzott lemezes tápokkal nevelhetjük tovább őket. Az ivadékok a fenék közelében tartózkodnak. Egy kicsit fényérzékenyek. Jó táplálás esetében gyorsan, de egyenetlenül fejlődnek, ezért a gyorsabban növő példányokat különítsük el a kisebbektől, nehogy bántsák azokat. 1 hónapos korukban már vágott Tubifexet is kaphatnak. Tenyésztésük során néha albínó példányok is felbukkanhatnak.

Nagyon hasonlít a M. oligolepisre, de nála valamivel gyakoribb. Kezdőknek is kíválóan alkalmas, ellenálló és igénytelen hal, társas akváriumban is tartható, de csakis csapatban! Mohón táplálkozik. Az oligolepissel ellentétben csak elvétve csipkedi meg a puhább levelű növények hajtásait, a növényevés nem jellemzője!

Elterjedési területe - térkép (map)

Moenkhausia sanctaefilomenae - Vörösszemű pontylazac elterjedési területe (Map)

A Rio Paraguay vidéke.

Egyéb elnevezések

Vörösszemű pontylazac

syn: Moenkhausia australe, Moenkhausia sanctae-filomenae, Tetragonopterus sanctae filomenae, Tetragonopterus sanctaefilomenae, Moenkhausia agassizi, Moenkhausia filomenae.

Eng: Yellow Banded Moenkhausia, Yellow Back Moenkhausia, Yellowhead Tetra, Red Eye Tetra, Redeye Tetra, Red-Eyed Moe, Yellowhead characin.

Egyéb köznevei: Smokingtetra, Punasilmätetra, Rotaugen-Moenkhausia, Rotaugensalmler, Piki, Pikih, Blyszczyk paranski, Lambari, Lambari olho-de-fogo, Pequira, Филомена, Моэнкаузия красноглазая, Krasnoglazaya tetra, Mojarra, Mojarra, Sardinita, Rödögonmoenkhausia.

Képek

Képek feltöltés alatt!

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Biológiai jellemzők:
Víz
paraméterek:
Környezeti jellemzők:

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-05-18

Frissítve:

2013-08-13 04:08

Katalógus ID:

No. 4057


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontylazacok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük